Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου αποδοκιμάζει κατηγορηματικά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στον λαό της Ουκρανίας και τους ομογενείς μας γι’ αυτήν την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται με απώλειες αμάχων.
Οι Έλληνες έχουμε βιώσει τον εφιάλτη του ακρωτηριασμού του Ελληνισμού στην Κύπρο μας και τις ολέθριες συνέπειες από την απώλεια του 36,2% της κυπριακής γης που βρίσκεται υπό παράνομη τουρκική κατοχή εδώ και 47 χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πλήρως τους Ουκρανούς φίλους μας που δίνουν τον υπέρ βωμών και εστιών αγώνας τους, απέναντι στη ρωσική στρατιωτική δράση που επιχειρεί να καταλύσει το κράτος τους και να κατακτήσει την πατρίδα τους.
Ακολουθεί το προτεινόμενο ψήφισμα:
• Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πολεμική επιχείρηση, εισβολή και κατοχή, που πλήττουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία οποιουδήποτε τρίτου κυρίαρχου κράτους, από όπου και αν προέρχονται, κατά παράβαση κάθε έννοιας της Διεθνούς Νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
• Καταδικάζουμε την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
• Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα την εισβολή και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.
• Τασσόμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών των μερών μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, αξιοποιώντας κάθε διπλωματικό μέσο, με σκοπό την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας των κρατών.
• Συμπάσχουμε και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Oυκρανικό λαό, την τοπική αυτοδιοίκηση της Ουκρανίας, την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, αλλά και στους Ρώσους πολίτες που αντιτίθενται στον πόλεμο.
• Καλούμε την Παγκόσμια Κοινότητα να εφαρμόσει άμεσα το Διεθνές Δίκαιο σε κάθε περίπτωση που καταπατείται η εδαφική ακεραιότητα ανεξάρτητων κρατών και να μεριμνήσει αποτελεσματικά για την προστασία του αμάχου πληθυσμού στον οποίο περιλαμβάνονται και οι ομογενείς μας.
• Δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την παροχή ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.
Ο κόσμος μας αλλάζει ραγδαία, η αρχιτεκτονική ασφαλείας του μεταπολεμικού κόσμου αναθεωρείται ώρα με την ώρα, και περισσότερο τώρα παρά ποτέ αναδεικνύεται η ανάγκη η Ενωμένη Ευρώπη να λάβει γενναίες και ιστορικές αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον στην πορεία.
Με γνώμονα την υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών και αξιών της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης, η Ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να εμβαθύνει περαιτέρω τις διαδικασίες ενοποίησης της συμβάλλοντας στην αποτροπή του πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος και ευρύτερα στον κόσμο, εμποδίζοντας την εκδήλωση νέων Αναθεωρητισμών και ενός νέου Ψυχροπολεμικού Πολέμου, και μεριμνώντας για ένα καλύτερο μέλλον με την ειρήνη, την ευημερία και τη συνεργασία των κρατών και των λαών στο επίκεντρο.