Εξ αφορμής σχόλιου, του Υπουργού (υπ)-Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνίδος-Σπυρίδωνος Γεωργιάδη, στην τηλεοπτική εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» (10/3), σε συζήτηση με ιδιοκτήτη Καφετέριας από τα Μάρμαρα Πάρου, με θέμα την ακρίβεια στην βενζίνη, λέγοντας με προτροπή «Άσε την κλάψα. Η Πάρος, η Μύκονος και οι Κυκλάδες πήγαν τέλεια τουριστικά πέρσι και θα πάνε τέλεια και φέτος»στοιχηματίζοντας κιόλας!

Κε Υπουργέ, των Μνημονίων και των Διαχρονικών ιδιοτελών υπαναχωρήσεων σας και της κωλοτούμπας, πρέπει να γνωρίζεται ότι, η Βενζίνη και εν γένει τα καύσιμα είναι μονίμως υπερτιμολογημένα στα ελληνικά νησιά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και δη από την Αθήνα, διαχρονικά τώρα! Αλήθεια, σύμφωνα και με τον Πίκο-Απίκο Χατζηνικολάου «πόσο τίγκα?» ήταν η Πάρος? ή οι Κυκλάδες?, και πως καλύπτουν τις ανάγκες οι κάτοικοι και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου? Γιατί? δεν είναι όλοι οι κάτοικοι, Ξενοδόχοι!!

Έχετε γνώση ή άποψη, Κύριοι ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών δεν ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τον τουρισμό ή πόσοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τον τουρισμό και διαμένουν μόνιμα στην Πάρο?

Ενδεικτικά αναφέρω ότι, Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοι απασχολούνται κυρίως, με την Αλιεία, Γεωργία, Κτηνοτροφία, Ιδιωτικές Υπηρεσίες και τον Τουρισμό. Με προϊόντα, ποικίλα και άριστης ποιότητας. Στην Πάρο παράγονται ετησίως μεγάλες ποσότητες κρασιού και αποσταγμάτων και λειτουργούν μικρές οινοποιίες καθώς και αποστακτήρια που παράγουν ούζο και τη τοπική σούμα. Επίσης, παράγονται γραβιέρα, γαλακτοκομικά, λάδι και κηπευτικά, περισσότερο για τις ανάγκες των κατοίκων. Συνεπώς, όλα τα παραπάνω έχουν και κόστη διακίνησης, παραγωγής, διάθεσης κ.α

Δηλαδή, Κε Γεωργιάδη της όποιας «Ανάπτυξης», οι αυξήσεις-φωτιά σε ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που ήδη έχουν περάσει στον καταναλωτή:

• δεν πιέζουν ασφυκτικά το Διαθέσιμο Εισόδημα των  νοικοκυριών? • Το νέο κύμα φτώχειας δεν διαπερνά το σύνολο της νησιωτικής ελληνικής κοινωνίας? • Παράλληλα, στην τοπική αγορά οι έμποροι δεν βλέπουν απελπισμένοι την μείωση πελατών, που δεν διαθέτουν τις αποταμιεύσεις τους για να αγοράσουν άλλα προϊόντα πέρα των απολύτως αναγκαίων?• Να μην συνυπολογίσουμε τις ζημιές, με την αδράνεια τη τοπικής οικονομίας που δημιουργήσατε με καραντίνες του Κορωνοιου? και τις κατά καιρούς φήμες ότι, το νησί, είχε «υψηλό» αριθμό κρουσμάτων ή ιικου φορτίου?

Συγκεκριμένα, ποιος θυμάται το διάστημα από την 13η Αυγούστου μέχρι την 20η Αυγούστου 2020, που άφησαν τους κατοίκους της Πάρου, αποσβολωμένους να παρακολουθούν τα «τρομακτικά» τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων που ανέφεραν, «με τρόμο» ότι, η Πάρος και η Αντίπαρος, ήταν η Σπιναλόγκα των Κυκλάδων, Λεπροκομείο ή καλύτερα Κορωνοκομείο. Με αποτέλεσμα, οι επισκέπτες του νησιού σε χρόνο dt, να εξαφανίζονται μαζικά τρομοκρατημένοι, με διαδοχικές ακυρώσεις ταξιδιών, Αύγουστου, Σεπτεμβρίου 2020 που είχαν αντίκτυπο και το καλοκαίρι του 2021.

Κε Γεωργιαδη, κλάψα είναι, ότι, ενεργειακή κρίση αποτελεί για τα νοικοκυριά αβεβαιότητα και ανησυχία, δεδομένου ότι, οι μισθοί (πείνας) έχουν μείνει καθηλωμένοι τα τελευταία χρόνια με τα έξοδα συνεχώς να αυξάνονται? Εξανεμίζοντας, την αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, πόσο μάλλον στην περιφέρεια! Επίσης, οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι αποτελούν βρόχο, για την ελληνική οικογένεια?Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), απόφαση των Μνημονίων, και καλά, προσωρινό!

Κε Γεωργιάδη, ως μύστης της Αρχαιοελληνικής Παιδείας, στην Αρχαία Ελλάδα, αναμφισβήτητα υπήρχε φορολογική συνείδηση. Και στη συνείδηση των Αθηναίων πολιτών η άμεση φορολογία ήταν σχεδόν προσβλητική. Οι σοφοί πρόγονοί μας, ζούσαν κυρίως φορολογώντας τους ξένους πολίτες που έμεναν στην Αθήνα, τους ονομαζόμενους Μετοίκους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι, δεν πλήρωναν και οι ίδιοι φόρους. Και ειδικά οι πλούσιοι που αναλάμβαναν τις περίφημες χορηγίες. Οι φόροι κατά κανόνα έπιαναν τόπο με λαμπρότερο παράδειγμα τον Παρθενώνα. Εσείς, Σήμερα,δεν έχετε δημιουργήσει Φορολογική Συνείδηση στους Έλληνες Πολίτες, γιατί οι ίδιοι διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα έμμεσα ή άμεσα με κακοδιαχείριση, σκάνδαλα και ατασθαλίες!

Φρόνιμο και επιτακτική ανάγκη θα ήταν, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας. Δηλαδή, να υιοθετηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση του ΦΠΑ (ιδιαίτερα στα νησιά), η μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια, η μείωση φορολογικών βαρών και εισφορών, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από τον ΦΜΑΠ (Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας), η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και η ενίσχυση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ αποτελεί σημαντικό έσοδο για το Κράτος με τους «παρατρεχάμενους». Το αντίθετο, η μείωση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, θα αυξήσει ραγδαία την κατανάλωση και τα έσοδα για την πολιτεία.

Τέλος, η χειραγώγηση τιμών, μέσω των πανίσχυρων οικονομικών καρτέλ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, εξακολουθεί να υφίσταται, χωρίς να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του. Το αρμόδιο Υπουργείο ΣΑΣ, μάλλον -(υπ)Ανάπτυξης!- να πάψει να περιορίζεται σε ρόλο παθητικό ή καιροσκόπο, περιμένοντας, την αγορά να αυτορυθμιστεί! Χωρίς, να λαμβάνει μέτρα με ουσιαστικούς ελέγχους, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα, διαχρονικά,αισχροκέρδειας και δη στα νησιά μας…

Κε Γεωργιάδη, Αυτός ο τόπος, ο Παριανός, ο Κυκλαδίτικος είχε, έχει και θα έχει, Αξιοπρέπεια, Φωνή, Νησιώτικη Ζωή, και Ιστορία διαχρονικά στους αιώνες και όλες τις εποχές του χρόνου, εντούτοις:

Δεν  Είχε και Δεν Έχει Νοσοκομειακή Φροντίδα και Περίθαλψη, Δεν Είχε και Δεν Έχει Επαρκή Αστυνόμευση με τις Δομές και τα Μέσα που συνοδεύουν αυτές τις υπαρκτές ανάγκες ΜΑΣ….(θα έχει με ακριβά καύσιμα?) Ήταν, όμως προεκλογικές κόρωνες εφήμερων πολιτικάντηδων! Δεν αναμέναμε τον Κορωνοιο και την εφήμερη αστυνόμευση ή το εφήμερο ενδιαφέρον για το φτέρνισμα, την μάσκα και τα τεστ covid-19! Για να μείνουμε ασφαλείς (εσώκλειστοι και υπεύθυνοι!)  σπίτι μας, ούτε καν στην αυλή μας, στο χωράφι μας ή στην απεραντοσύνη της θάλασσας μας!!!!!Όλα τα παραπάνω είναι κλάψα για όλες τις εποχές του χρόνου?

Εν κατακλείδι, οι εσείς ΟΛΟΙ Κυβερνώντες,ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να αντιλήφθητε την κρισιμότητα των περιστάσεων, μελετώντας και διδασκόμενοι από την Ιστορία. Η φτώχεια, η πείνα, η εξαθλίωση, η απουσία ελπίδας και μέλλοντος, η στέρηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και η απειλή της δημοκρατίας, αποτελούν τις βασικές αιτίες που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και οδηγούν σε αποσταθεροποίηση.

Κε Γεωργιάδη, Σημασία δεν έχει αν εξελέγης στο αξίωμα, αλλά αν τίμησες την εμπιστοσύνη αυτών που σε ανέδειξαν, παίρνοντας σωστές αποφάσεις και το βασικό, Σημασία δεν έχει πώς ξεκινήσαμε, αλλά πώς καταλήξαμε…… Υπενθυμίζοντας και την ρήση (οικεία σε σας!) «προς γαρ το τελευταίον εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται» (Με βάση το αποτέλεσμα του τελευταίου συμβάντος κρίνονται όλα τα προηγούμενα) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ. Η κλάψα, ΟΥΔΈΠΟΤΕ, προσωποποιεί τους Νησιώτες και δη τους Παριανούς, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΆ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΆ!

Γιώργος Ε. Δεκάριστος

Οικονομολόγος-Λογιστής

Διαμαρτυρόμενος, μη Κλαιγόμενος Παριανός