Ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Μάρκος Καφούρος συμμετείχε στην εκδήλωση «Πρακτικές Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα στη Σύρο», που διοργάνωσε ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης το Σάββατο 13/4, στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σύρου και τους παραγωγικούς φορείς του τόπου και είχε ως αντικείμενο να συζητηθούν οι πρακτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα.
Ο κ. Καφούρος ανέφερε τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων, τα χρέη και την αξιοποίηση των συνεταιρισμών, καθώς και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως, η κλιματική κρίση και οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Κατά την ομιλία του ο κ. Καφούρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον σημαντικό ρόλο των συνεταιρισμών στον πρωτογενή τομέα και στην αγροτική οικονομία:
«Οι συνεταιρισμοί είναι η κινητήρια δύναμη του πρωτογενούς τομέα σε άλλες χώρες, αλλά στην Ελλάδα έχουν απαξιωθεί και χρεοκοπήσει και τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν αξιοποιηθεί από ιδιωτικά Funds», είπε χαρακτηριστικά και διατύπωσε την πρόταση του να προβεί η πολιτεία σε ρύθμιση σε ενίσχυση των υγιών συνεταιριστικών σχημάτων, ιδιαίτερα στις περιοχές που επλήγησαν από την καταιγίδα Daniel, προκειμένου να αναδιοργανωθεί η παραγωγή και η διανομή των αγροτικών προϊόντων και να αποφευχθεί η σπατάλη των πόρων από το κράτος και την ΕΕ.
Ο βουλευτής Κυκλάδων και πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων - SANTOWines, υπογράμμισε το επιτυχημένο παράδειγμα της Ένωσης, η οποία ιδρύθηκε το 1947 ως υποχρεωτική ένωση 14 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, παραθέτοντας μερικά από τα επιτεύγματα – ορόσημα, όπως: η εξασφάλιση της ονομασίας προέλευσης για τρία τοπικά προϊόντα (κρασί, φάβα, ντομάτα), η δημιουργία του πρώτου σύγχρονου οινοποιείου βαρυτικού τύπου στην Ελλάδα, η ίδρυση του σημαντικότερου οινοτουριστικού κέντρου στη χώρα, η δημιουργία φυτωρίου αυτόχθονων μοσχευμάτων αμπέλου και η αποκατάσταση και αξιοποίηση παλαιών εργοστασίων τομάτας.
Τέλος, όσον αφορά στη γεωργική ανάπτυξη στα νησιά και στις Κυκλάδες ειδικότερα, ο κ. Καφούρος ανέφερε: «Η γεωργική ανάπτυξη στα νησιά της Ελλάδας πρέπει να βασίζεται στην ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος, στην προώθηση των τοπικών προϊόντων και ποικιλιών, στη συνεργασία μεταξύ παραγωγών και ερευνητών και στη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.
Οι Κυκλάδες, ως ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, πρέπει να διατηρήσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα τους, προκειμένου να επιτύχουν μια ισορροπημένη και βιώσιμη πραγματική ανάπτυξη και όχι μια επιφανειακή και προσωρινή ευημερία».