Έκδοση βιβλίων του Γιώργου Ανωμερίτη - Η λογοτεχνική εκδήλωση θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» την Κυριακή 5 Ιουνίου, στις 11:30
Η έκδοση δύο πρόσφατων βιβλίων του Γιώργου Ανωμερίτη γίνονται η αφορμή να εορταστούν από το Δήμο Νάξου και τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» σε ειδική λογοτεχνική εκδήλωση τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Αλέξανδρου Μαγκάκη και πενήντα χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη.
Δύο μεγάλες προσωπικότητες του τόπου, ναξιακής καταγωγής, εκ των οποίων μάλιστα ο πρώτος δώρισε στο δήμο Νάξου τα βιβλία της βιβλιοθήκης του, η οποία μετά την κατασκευή της ονομάστηκε «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Γ.-Α. ΜΑΓΚΑΚΗ».
Η λογοτεχνική εκδήλωση θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» την Κυριακή 5 Ιουνίου, ώρα 11:30.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός και κύριοι ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Γιώργος Γεωργής, ο ποινικολόγος ποιητής κ. Τάκης Σπηλιάκος και ο συγγραφέας των βιβλίων κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Σεφέρης, Μαγκάκης κοινές ρίζες και αξίες». Στην εκδήλωση θα απαγγείλει ποιήματα του Σεφέρη και κείμενο του Μαγκάκη η ηθοποιός Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Βασίλης Φραγκουλόπουλος.
Σημειώνεται ότι ο πατέρας του Γιώργου Αλέξανδρου Μαγκάκη καταγόταν από τη Νάξο (η μητέρα του από τη Νιό), ενώ όπως γράφει ο ίδιος ο Σεφέρης (Μέρες Β) η οικογένεια της μητέρας του καταγόταν από τη Νάξο και ο πατέρας του από την Σμύρνη.
Τα βιβλία του Γιώργου Ανωμερίτη τα οποία κυκλοφόρησαν πέρυσι, έχουν τον τίτλο:
α) «ΑΜΥΝΟΜΑΙ γιαυτό γράφω», το οποίο παρουσιάζει το λογοτεχνικό έργο του ποινικολόγου και καθηγητή του Δικαίου Γ.-Α. Μαγκάκη και
β)«Ο μαθητής της Σχολής Αρώνη Σμύρνης Γιώργος Σεφεριάδης», το οποίο παρουσιάζει την παιδική ζωή του Γ. Σεφέρη στα Βουρλά των οποίων το 81% των Ελλήνων κατοίκων το 1860 καταγόταν από τη Νάξο. (αρχεία Λαδά –ΓΑΚ) και την μαθητική πρόοδο του στην περίφημη Σχολή Αρώνη 1852-1922 της οποίας ο ιδρυτής καταγόταν επίσης από τη Νάξο.
Πηγή: protothema.gr