Το Δημοτικό Συμβούλιο στην τακτική δημόσια συνεδρίαση της 31ηςΙανουαρίου 2024 που διεξήχθη στο Δημαρχείο Πάρου,  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την υπ. αριθμόν 29/2024 απόφαση του, αποφάσισε ομόφωνα για την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος υποστήριξης λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»:

«Με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και θα τεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις διαφαινόμενες δυσάρεστες εξελίξεις στον χώρο των εξαρτήσεων.

Το Κέντρο Πρόληψης Κυκλάδων «Θησέας», ως γνωστόν επιτελεί μέγιστης σημασίας έργο στο νησιωτικό νομό μας στο θέμα της πρόληψης των εξαρτήσεων και αποτελεί τον πυλώνα της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην κοινωνία μας. Έχει σημαντικό αποτύπωμα στα Κυκλαδονήσια καθώς το προσωπικό του παρέχει αφειδώλευτα τις υπηρεσίες του σε κάθε νησί. Ειδικότερα, το Κέντρο Πρόληψης Κυκλάδων «Θησέας» που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, απευθύνεται σε ευρύ φάσμα του πληθυσμού με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και έχει υποστηρίξει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, νέους κ.α.).

Θεωρούμε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο και την κατάργηση του άρθρου 61 του Νόμου 3459 (2006) καταστρατηγείται εν πρώτοις η έννοια της νησιωτικότητας και κατά δεύτερον πλήττεται η κρατική μέριμνα για πρόληψη στον χώρο των εξαρτήσεων γιατί ουσιαστικά διακόπτεται η χρηματοδότηση του κοινωφελούς αυτού φορέα από την πολιτεία κι ουσιαστικά επιφέρεται ένα καίριο πλήγμα στη φιλοσοφία λειτουργίας του ως κέντρου υποστήριξης στον χώρο των εξαρτήσεων αφού απουσιάζει η πάγια και τακτική χρηματοδότησή του. Επιπρόσθετα με το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται κατάργηση του άρθρου 60 (Ν.4139) μέσα από το οποίο διασφαλίζεται η πρόληψη μέσα από εγκεκριμένους φορείς.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο διατρανώνουμε την αντίθεσή μας σε όποια προσπάθεια κατάργησης των άρθρων 60 και 61 τα οποία αποτελούν απαραίτητα εχέγγυα ομαλής λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Κυκλάδων «Θησέας» που εδώ και πολλά χρόνια επιτελεί σπουδαίο έργο στα νησιά μας, κατά γενική ομολογία, με ποικίλες παρεμβάσεις μέσα στην κοινωνία, σε επίπεδο σχολείου κ.α..

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους στο Κέντρο Πρόληψης Κυκλάδων «Θησέας» και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αντιτίθενται στην κατάργηση των άρθρων 60 (ν.4139/2013) και 61 (ν.3459/2006).

Ζητάμε να παραμείνουν τα Κέντρα Πρόληψης οι εγκεκριμένοι φορείς για την πρόληψη στον χώρο της ψυχικής υγείας και να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις προσωπικού.

Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για βήματα προόδου στον χώρο της ψυχικής υγείας στη χώρα μας. Αναμφίβολα η Απεξάρτηση στον τόπο μας χρειάζεται ενίσχυση και σε κάθε περίπτωση όχι υποβάθμιση. Τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα αποτελούν μάστιγα και παρεισφρέουν ολοένα και περισσότερο μέσα στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, μέσα στα σχολεία!»