Νίκος Συρμαλένιος: «Η έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης και έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ δημιουργεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή»
Ο τίτλος του παρόντος νομοσχεδίου δεν θα έπρεπε να είναι «Διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων», αλλά «Γκάζι στις αδειοδοτήσεις ισχυρών και εκλεκτών πελατών, φρένο στον χωροταξικό σχεδιασμό, φρένο στη βιώσιμη ανάπτυξη που θα εντάσσει αρμονικά τις ενεργειακές πηγές σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό προς όφελος της κοινωνίας», ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Όπως τόνισε, οι αδειοδοτήσεις που δόθηκαν με τον περίφημο νόμο του κ. Χατζηδάκη, τον ν.4685/2020, αδειοδοτήσεις χωρίς σχεδιασμό, έφεραν αδιέξοδα και μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις. Και στον περίφημο Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ, όλη η Ελλάδα καλύπτεται από ΑΠΕ, οδηγώντας σε μια τεράστια κοινωνική αναστάτωση.
Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ούτε στο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, διότι πράγματι υπάρχουν τα αιολικά θαλάσσια πάρκα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν κάποια λύση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά εντασσόμενα σε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση εγκρίνει θαλάσσια πλωτά πιλοτικά φωτοβολταϊκά πέρα από κάθε φαντασία.
Ο Νίκος Συρμαλένιος αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της Άνδρου, τονίζοντας ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι προσωπικά υπόλογος, επειδή έδωσε άδεια, κατά παράβαση των τεσσάρων δημόσιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων υπηρεσιών σε σχέση με τις παραβιάσεις της ΑΕΠΟ που είχε κάνει μια εταιρεία που εγκατέστησε πέντε ανεμογεννήτριες στην Άνδρο, στο Φραγκάκι. Το ζήτημα δεν είναι αυτές καθ’ αυτές οι ανεμογεννήτριες, αλλά οι περιβαλλοντικοί όροι, η καταπάτηση χρήσης παραλίας και η μετατροπή λιθόστρωτου σε οδικό δίκτυο από την εταιρεία.