"Τρείς μέρες αφιερωμένες  στην πολιτιστική και φυσική κληρονομία της Πάρου-Μια γιορτή για τον τόπο και τους ανθρώπους του"

Το Φεστιβάλ Πάρου για πέμπτη συνεχή χρονιά, μας ξεναγεί στο νησί προβάλλοντας τις διαφορετικές οπτικές του και μας προσκαλεί να το ανακαλύψουμε  μέσα από μια σειρά  καινοτόμων δράσεων πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί το τριήμερο 8 - 9 - 10 Ιουλίου 2022, και στο επίκεντρο του θα είναι ο ορυκτός πλούτος της παριανής γης.

Με πρωταγωνιστή το περίφημο λευκό της  μάρμαρο, το λυχνίτη, η Πάρος έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο κυρίως μέσα από τη χρήση του στην γλυπτική και την αρχιτεκτονική.

Φωτογραφία: Πέττη Αιγινίτου

Στόχος του φεστιβάλ είναι να ανασύρει και να αναδείξει στοιχεία του φυσικού πλούτου, της αρχιτεκτονικής, της ιστορίας των εθίμων και των παραδόσεων του τόπου προβάλλοντας  το παριανό μάρμαρο, την ιστορία των λατομείων, τις ξερολιθιές, τις παραδοσιακές τεχνικές πέτρινης δόμησης, τους διατηρητέους οικισμούς και τα δομικά τους στοιχεία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων,  εκδηλώσεων για παιδιά,  βιωματικών εργαστηρίων,  ξεναγήσεων, περιπάτων  και επισκέψεων σε ιστορικά κτίρια του παραδοσιακού οικισμού. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν, προβολές συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις.

Διοργανώτρια είναι η  Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Φεστιβάλ Πάρου", ενώ τη συνδιοργάνωση έχει αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Δήμου Πάρου

Το Φεστιβάλ γίνεται με την υποστήριξη της ΔΕΥΑΠ και της ΚΔΕΠΑΠ και τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού !

Φωτογραφία: Στέφανος Γεωργιάδης

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των δράσεων είναι ενταγμένες  στην πράξη "Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων για την ενδυνάμωση της σχέσης της τοπικής κοινότητας της Πάρου με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον" ενταγμένη στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.»/ Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές / Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων / Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 / Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

H είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

ΥΓ : Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν  κατά της διασποράς του κορονοϊού SARS-CoV-2, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας.

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Σταμάτης Παγώνης