Κατερίνα Μονογυιού: Οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θωρακίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και μας κάνουν να νιώθουμε ελεύθερες
Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση αφουγκράζεται τον παλμό των γυναικών στο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες. Οι διεκδικήσεις του ελληνικού κινήματος #metoo και οι συνεχείς ανθρωποκτονίες με θύματα γυναίκες έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών αναφορικά με τέτοια απεχθή και φρικτά εγκλήματα.
Η αυστηροποίηση των ποινών βασίζεται σε δύο πυλώνες: πρώτον στην αύξηση των προβλεπομένων ποινών και δεύτερον στην διαφοροποίηση του τρόπου τέλεσης του αδικήματος είτε με εισαγωγή επιβαρυντικών περιστάσεων είτε με ρητή πρόβλεψη και νέων μορφών τέλεσης του αδικήματος ή τη διεύρυνση του αξιοποίνου.
Οι τροποποιήσεις κινούνται στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των προβλεπόμενων ποινών, στην επαναφορά σημαντικών διατάξεων, οι οποίες είτε είχαν καταργηθεί, είτε είχαν υποβαθμιστεί σε πλημμελήματα, επισύροντας πολύ χαμηλές ποινές και δημιουργώντας ανασφάλεια δικαίου ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και αυστηροποίηση είτε των ποινών είτε του αδικήματος, με σκοπό να καταλαμβάνονται και να τιμωρούνται όσο το δυνατόν περισσότερες αξιόποινες συμπεριφορές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εισάγονται διατάξεις που αφορούν στην κατά προτεραιότητα εκδίκαση εξαιρετικής φύσεως υποθέσεων, επανεξετάζεται ο θεσμός της παραγραφής και αναδιαμορφώνονται τα αδικήματα που στρέφονται σε βάρος ανηλίκων.
Φρικτά αδικήματα, όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η θανατηφόρος ληστεία η ποινή που θα προβλέπεται είναι μόνον η ισόβια κάθειρξη, χωρίς να υφίσταται η διαζευκτικότητα ισοβίου ή πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως ισχύει σήμερα με την απολύτως εσφαλμένη επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης. Παράλληλα, για την περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου προβλέπεται ρητώς για πρώτη φορά η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει ιδιαίτερα στα αδικήματα σε βάρος ανηλίκων και τον χρόνο παραγραφής αυτών. Ειδικότερα, αλλάζει ο χρόνος έναρξης της παραγραφής των εγκλημάτων κατά της προσωπικής ελευθερίας, της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ώστε να ξεκινά η προθεσμία της παραγραφής τους από την ενηλικίωση του ανηλίκου. Ιδιαίτερα σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομιξίας , η οποία τον Ιούνιο του 2019 με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε πλημμέλημα για όλους τους τρόπους τέλεσης.
Είναι μείζονος σημασίας, τόσο για εμένα όσο και για το σύνολο των γυναικών, ότι η ελληνική Κυβέρνηση αφουγκραζόμενη τις ανάγκες, τους φόβους και τις ανησυχίες μας λαμβάνει πρωτοβουλίες για το ελληνικό #metoo, προασπίζει τα δικαιώματα μας και θωρακίζει τις ελευθερίες μας. Τα αδικήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο και της προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας θα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα ώστε να μην υπάρχει η ασφυκτική τρίμηνη προθεσμία για την καταγγελία τους. Επιπρόσθετα, αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινής στην εμπορία ανθρώπων προκειμένου να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως πολίτες τρίτων χωρών και θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 ανακοίνωσε μία δέσμη παρεμβάσεων για το ελληνικό #metoo. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας και κινούμενοι προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της ποιότητας της Ποινικής Δικαιοσύνης, προχωράμε σε αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία. Ως γυναίκα και βουλευτής, νιώθω χαρά, ανακούφιση και υπερηφάνια που η παρούσα Κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές έχοντας πάντοτε ως γνώμονα τον άνθρωπο, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του. Πιστοί στην κύρια αντίληψη μας ότι οι πολιτικές μας θα πρέπει πρωτίστως να ακουμπούν στις ανάγκες των πολιτών, προχωράμε σε αλλαγές που χτίζουν ένα ισχυρό δίχτυ ασφάλειας για τις γυναίκες ώστε να νιώθουμε όλες ελεύθερες και ασφαλείς να δημιουργήσουμε και να χαράξουμε τον δρόμο μας.
Κατερίνα Μονογυιού
Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο newsbreak.gr στις 11/11/2021