Θλίψη στο πανελλήνιο και στις ένοπλες δυνάμεις έχει σκορπίσει ο φρικτός θάνατος των 5 μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη. Και οι 5 επέβαιναν σε λεωφορείο το οποίο συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο αυτοκίνητο και αμέσως τυλίχτηκε στις φλόγες. Ανάμεσα στα θύματα 2 νοσηλεύτριες, ένας υπαξιωματικός και δύο διερμηνείς, οι σοροί των οποίων επαναπατρίστηκαν με C 27. Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής διακομίστηκαν και νοσηλεύονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας.

Σύσσωμη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία εξέφρασε την οδύνη της για το φρικτό ατύχημα, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος. Η αντιπολίτευση ζητεί άμεση ενημέρωση αφήνοντας παράλληλες αιχμές με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως τα αίτια θα διερευνηθούν και θα δοθούν απαντήσεις.

Οι συνθήκες του μοιραίου δυστυχήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες ως προς τις συνθήκες του μοιραίου δυστυχήματος, επελέγη ο συγκεκριμένος δρόμος στον οποίο βρισκόταν το λεωφορείο με τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής γιατί ο κεντρικός είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες. Μπροστά και πίσω του υπήρχαν στρατιωτικά οχήματα από τις λιβυκές δυνάμεις. Το διερχόμενο αυτοκίνητο που ήταν στο αντίθετο ρεύμα εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Το αυτοκίνητο -σύμφωνα με τις πληροφορίες - είχε μια επιπλέον δεξαμενή με 200 λίτρα καύσιμο, βενζίνη, το οποίο ανεφλέγη από την σφοδρότητα της σύγκρουσης με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες τα δύο οχήματα.

Μια άμορφη μάζα από σίδερα, καπνούς και φωτιές. Αυτό είναι ό,τι απέμεινε από το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής που μετέφερε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη.

Την είδηση του θανάτου των Ελλήνων μετέδωσε πρώτος ο υπουργός Υγείας της Λιβύης.

«Θέλω να εκφράσω, στο όνομα του κ. Πρωθυπουργού και στο όνομα της λιβυκής κυβέρνησης και του λιβυκού λαού, τα θερμά μου συλλυπητήρια στους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Ελλάδα. Υπήρχε μια ομάδα που ήρθε να βοηθήσει την Λιβύη σε επιχειρήσεις διάσωσης στην πόλη Ντέρνα, και έφτασε σήμερα στην πόλη της Βεγγάζης, και καθοδόν προς την πόλη Ντέρνα, αντιμετώπισε ένα πραγματικά φρικτό τροχαίο ατύχημα», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Λιβύης, Οθμαν Αμπντελ Τζαλιλ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εικόνες με Έλληνες τραυματίες στα νοσοκομεία της Λιβύης ενώ τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία διέκοπταν το πρόγραμμα τους κάνοντας λόγο για νεκρούς και τραυματίες από το δυστύχημα.

Με εκτενή ρεπορτάζ αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στην ισοπεδωμένη από τις πλημμύρες Λιβύη, μεταδίδουν με έκτακτα δελτία την είδηση ότι μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Οι σοροί των πέντε μελών της ελληνικής αποστολής επαναπατρίστηκαν το πρωί της Δευτέρας με C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Λίγη ώρα νωρίτερα ένα κομβόι ασθενοφόρων μετέφερε στα στρατιωτικά νοσοκομεία τους τραυματίες που έφτασαν με C-130 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Ο τρίτος διερμηνέας παρέμεινε για νοσηλεία στη Λιβύη, ενώ τους τραυματίες επισκέφθηκε νωρίτερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Σε κατάσταση σοκ οι οικογένειες των θυμάτων

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι οικογένειες των θυμάτων. Αδυνατούν να πιστέψουν το άσχημο παιχνίδι που τους έπαιξε η μοίρα. Ο ΣΚΑΙ κατάφερε να μιλήσει με κάποιους από αυτούς.

Μεταξύ των θυμάτων 2 αδέρφια, διερμηνείς παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης που πήγαν για να βοηθήσουν εθελοντικά. Σοκαρισμένος από την αδιανόητη απώλεια, ο πατέρας τους, μιλά στον ΣΚΑΙ.

- Ισχύει είναι τα δύο μου παιδιά, δηλώνει ο Κανάκης Μανδαλιός
Δημοσιογράφος: Είναι η κόρη σας και ο γιος σας;
- Ναι. Είναι 34 και 33. Οι σωροί έχουν φτάσει στην Αθήνα. Εγώ είμαι εδώ στην Αθήνα.
Δημοσιογράφος: Πως το μάθατε εσείς; Το μάθατε από χθες; Σήμερα;
-Από χθες το έμαθα, το βράδυ.
Δημοσιογράφος: Είχαν πάει εκεί εθελοντικά φαντάζομαι ε;
-Ναι.

Ο Φίλιππος και η Άντζελα ήταν τα 2 αδέρφια που επιχείρησαν να βοηθήσουν την υπόλοιπη ελληνική αποστολή στα δύσκολα και επικίνδυνα μονοπάτια της Λιβύης. Μια από τις τραγικές πτυχές του οδυνηρού γεγονότος είναι ότι το περασμένο Σάββατο, η Άντζελα είχε παντρευτεί. Και μόλις οκτώ ημέρες αργότερα έχασε τη ζωή της.

Δημοσιογράφος: Η Άντζελα είναι παντρεμένη πρόσφατα;
-Είχε παντρευτεί ναι πριν μία εβδομάδα, δέκα μέρες.
Δημοσιογράφος: Πως είστε;
-Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Πως θέλετε να είμαστε;
Δημοσιογράφος: Σε αυτή την αποστολή πως πήγαν; Το ήθελαν πολύ; Ήταν κάτι που το έκαναν συχνά;
-Έχουν μεγαλώσει στη Βεγγάζη, έχουν πάρει μέρος σε άλλες αποστολές, δουλεύουν στη Βεγγάζη. Πηγαινόερχονται, δηλαδή είναι εξοικειωμένοι και ήθελαν να βοηθήσουν.

Ο κ. Σαγιάνος, οικογενειακός τους φίλος και πρόεδρος του ευρωπαϊκού σχολείου λυγίζει...

«Βλέπω αυτά που βλέπω και έχω μείνει άναυδος. Το πρωί στις 10 η ώρα έφτασε το C-130 με τον Γενικό Πρόξενο, Σταύρο Βενιζέλο, τους 3 μεταφραστές εκ των οποίων τα 2 είναι παιδιά του προέδρου της κοινότητας. Δεν υπάρχουν λόγια να στηρίξω τον φίλο μου τον Κανάκη, δεν υπάρχουν λόγια», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Σχολείου Βεγγάζης Γιώργος Σαγιάνος.

Ανάμεσα στους νεκρούς και η σμηναγός Εύη Ανδρεαδάκη, που ήταν νοσηλεύτρια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Η είδηση του θανάτου της Εύης Ανδρεαδάκη έχει προκαλέσει σοκ στο Ηράκλειο, τόπο καταγωγής της.

Ο θείος της συγκλονισμένος μιλά στον ΣΚΑΙ.

«Η Εύα ήταν μια ωραία κοπέλα είχε αρραβωνιαστεί πριν 6 μήνες με έναν πληροφορικάριο τον Γιάννη και είχαν πάει στο Παρίσι βόλτα. Στο γενικό νοσοκομείο αεροπορίας εκεί υπηρετούσε. Στο καρδιολογικό τμήμα. Είχε κάνει πολλά μεταπτυχιακά», δήλωσε ο θείος της.

Η ιστορία της τραγική. Ο αδελφός της είχε επίσης σκοτωθεί σε τροχαίο, ενώ η οικογένειά της είχε χάσει και τον θείο της, πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, εν ώρα καθήκοντος.

«Mας χτύπησε πολύ αλύπητα η μοίρα. Αν ξεκινήσουμε από το 1980 χάθηκε ο πιλότος στα 24 του χρόνια. Ήταν μικρή αλλά είχε ζήσει και τον πιλότο και τον αδερφό της που ήταν πολύ δεμένοι με τον αδερφό της.  Ο Βασίλης και αυτός 23 χρονών (σε) τροχαίο χάθηκε και αυτός. Σήμερα μάθαμε για την Εύα η οποία είχε πάει στην αποστολή».

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η αδικοχαμένη νοσηλεύτρια ανέφερε τον λόγο που επέλεξε να καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία:

"Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία, πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ… Ένας μεγάλος άντρας, όπως ο αείμνηστος θείος μου, σε γαλουχεί με υψηλά ιδεώδη όχι μόνο με τον ενάρετο βίο του, αλλά κυρίως με τον ''ευκλεή θάνατο'' που επιλέγει…"

Μεταξύ των θυμάτων και ένας 27χρονος υπαξιωματικός.

«Ήταν στο τμήμα αλεξιπτωτιστών. Στο στρατό έχει οχτώ χρόνια. Χθες το μεσημέρι, 1 η ώρα, μου έστειλε ένα μήνυμα γιατί δεν έχουν τηλέφωνα:

"Μπαμπά, φτάσαμε, καλά είμαστε." Από εκεί και πέρα τέρμα η επικοινωνία», δήλωσε στον Mega ο πατέρας του 27χρονου.

Ανάμεσα στους 5 νεκρούς σύμφωνα με πληροφορίες και η Πλωτάρχης Γλυκερία Μεμεκίδου που εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στην Ογκολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Γιατί αρχικά ανακοίνωσε μόνο τραυματίες το ΓΕΕΘΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με την αρχική ανακοίνωση, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, έδωσε το ΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικά, το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει: «Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».