Top Deal: H αμερικανική Cadence Design Systems εξαγόρασε την ελληνική BETA CAE Systems αντί $1,24!
Είναι αναμφίβολα ένα απ’ τα πιο μεγάλα και ηχηρά ντιλ όχι μόνο για ελληνική τεχνολογική εταιρεία, αλλά γενικά για ελληνική επιχείρηση! Τουλάχιστον το τρίτο μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια πίσω απ’ αυτά της Chipita και της Viva… φθάνοντας το 1,24 δισ. δολ., ήτοι 1,15 δισ. ευρώ περίπου με βάση την τρέχουσα ισοτιμία!
Μόνο που αυτή η εταιρεία δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για την BETA CAE Systems, το επιχειρηματικό δημιούργημα ενός καθηγητή, ενός βοηθού καθηγητή και δύο φοιτητών του ΑΠΘ στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, που κατάφερε να εξελιχθεί σε μία απ’ τις ηγέτιδες παγκόσμιες δυνάμεις στην αγορά λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης.
Η εταιρεία που έχει τη βάση της στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης απασχολώντας περί τους 500 εργαζόμενους, θα περάσει κάτω απ’ την ομπρέλα του εισηγμένου στο Nasdaq αμερικανικού Ομίλου Cadence Design Systems με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών. Με βάση αυτή, οι Αμερικανοί θα δώσουν στους ιδιοκτήτες της BETA CAE SYSTEMS 744 εκατ. δολ. σε μετρητά και το υπόλοιπο ποσό σε μετοχές της Cadence.
Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη βάση της BETA CAE Systems τον Μάιο 2020
«Ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας μας στο υπολογιστικό λογισμικό με την πλούσια τεχνολογία και το ταλέντο της BETA CAE θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε ένα πιο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο στους πελάτες, ανοίγοντας παράλληλα σημαντικές νέες ευκαιρίες για την Cadence, αξιοποιώντας τον τομέα της δομικής ανάλυσης», δήλωσε ο Δρ. Anirudh Devgan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cadence.
Και προσθέτει: «Αυτές οι λύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου η σύγκλιση των ηλεκτρικών και μηχανικών σχεδίων οδηγείται περαιτέρω από μια αυξανόμενη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα, απαιτώντας βαθύτερη συνεργασία της ομάδας σχεδιασμού σε ολοκληρωμένες ροές εργασίας».
Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος και εκ των ιδρυτών της BETA CAE, κ. Παναγιώτης Κουβράκης, σημειώνει: «Για περισσότερες από δύο δεκαετίες ηγούμαστε στην εξέλιξη της μηχανικής προσομοίωσης, πρώτα με την καθιέρωσή μας στον τομέα της επίγειας και στη συνέχεια στους τομείς της αεροδιαστημικής, των ηλεκτρονικών, της ενέργειας και άλλων βιομηχανικών κλάδων.
Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που γινόμαστε μέλος της ομάδας της Cadence και είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε με επιτυχία, μέσω των κοινών μας αξιών και του πάθους μας για την καινοτομία και τη μηχανική, αλλά και την ακλόνητη δέσμευσή μας προς τους πελάτες και τους συνεργάτες μας».
Η εξαγορά από την Cadence Design Systems που το 2023 είχε κύκλο εργασιών 4 δισ. δολ., αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. H Cadence είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λογισμικού που χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό τσιπ υπολογιστών, βοηθώντας τους κατασκευαστές τσιπ να αποφασίσουν πού θα τοποθετήσουν δισεκατομμύρια τρανζίστορ για να σχηματίσουν πολύπλοκα κυκλώματα. Αλλά τα τελευταία έξι χρόνια έχει ανοιχτεί σε λογισμικό σχεδιασμού για μεγαλύτερα συστήματα, από πλακέτες κυκλωμάτων μέχρι αεροπλάνα. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε έναν υπερυπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην προσομοίωση του τρόπου με τον οποίο ρέει ο αέρας γύρω από τους κινητήρες τζετ, μεταξύ άλλων χρήσεων.
newmoney.gr