Νέοι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Βηρυτό, πλήττοντας μεταξύ άλλων κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης συνδεδεμένης με τη Χεζμπολά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, έπειτα από μια μέρα που σημαδεύτηκε από χερσαίες μάχες στον νότιο Λίβανο, όπου οκτώ στρατιωτικοί του Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν.
Μια από τις επιδρομές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου έπληξε «κέντρο της πολιτικής προστασίας» του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Μπασούρα, στην καρδιά της πόλης, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολά. Νεότερος απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς και άλλους επτά τραυματίες.
Δημοσιογράφοι του AFP άκουσαν ισχυρή έκρηξη και ένιωσαν κτίρια να τρέμουν, και είδαν ασθενοφόρα να σπεύδουν επιτόπου.
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από τομείς νοτίων προαστίων της Βηρυτού, των Χαρέτ Χράικ, Μπουρζ αλ Μπαράζνα και Χαντάθ Γαρμπ, που αναγγέλλεται νέους βομβαρδισμούς εναντίον μελών ή εγκαταστάσεων της Χεζμπολά.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι βομβαρδισμοί των οποίων εναντίον προπυργίων της Χεζμπολά στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους εδώ και μια εβδομάδα, σκότωσαν εξάλλου χθες Τετάρτη τρεις ανθρώπους στη Δαμασκό, ανάμεσά τους τον γαμπρό του ηγέτη του σιιτικού κινήματος Χασάν Νασράλα —αυτός ο τελευταίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ την 27η Σεπτεμβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, σε βομβαρδισμό που είχε επίσης δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων—, ανέφερε ΜΚΟ.
«Ο Χασάν Τζαφάρ αλ Κάσιρ, γαμπρός του Χασάν Νασράλα, είναι το ένα από τα δυο θύματα από τον Λίβανο ισραηλινής επιδρομής σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη συνοικία Μέζα της Δαμασκού», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολά επιβεβαίωσε την πληροφορία, διευκρινίζοντας πως ο αδελφός του Χασάν Τζαφάρ αλ Κάσιρ, ο Τζαφάρ αλ Κάσιρ, ήταν αρμόδιος για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν στον Λίβανο. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε τον δεύτερο αδελφό σε πλήγμα σε νότια συνοικία της Βηρυτού προχθές Τρίτη.
Την ίδια ημέρα, το Ιράν εξαπέλυσε τη δεύτερη απευθείας επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ μέσα σε χονδρικά έξι μήνες. Οι δυο χώρες αντάλλαξαν κατόπιν απειλές για αντίποινα.
«Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος (...) και θα το πληρώσει», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, αφού την προηγουμένη επαναβεβαίωσε την «πλήρη» υποστήριξή του στο Ισραήλ.
Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, από την πλευρά του, υποσχέθηκε πως θα υπάρξει «πιο δυνατή ανταπόδοση» σε περίπτωση αντιποίνων του Ισραήλ, επιμένοντας ταυτόχρονα πως η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επιδιώκει «πόλεμο».
Η στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και συμμάχους του από τη μια, του Ιράν και της Χεζμπολά από την άλλη, εντείνει την ανησυχία πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, έναν χρόνο από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της παλαιστινιακής Χαμάς, συμμάχου της Χεζμπολά, στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες τον «αποκαρδιωτικό κύκλο» βίας στην περιοχή στο χείλος της «αβύσσου» απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους προειδοποίησε χθες μέσω X ότι τα νοσοκομεία του Λιβάνου έχουν «κατακλυστεί» από τραυματίες. «Το σύστημα υγείας έχει εξασθενήσει από τις διαδοχικές κρίσεις και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανάγκες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, από τον Οκτώβριο του 2023 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.928 άνθρωποι.
Το Ισραήλ εντατικοποίησε στα μέσα Σεπτεμβρίου τις επιχειρήσεις του στο βόρειο μέτωπο, για να πλήξει τη Χεζμπολά και να επιτραπεί η επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων περιοχών στα σύνορα με τον Λίβανο που αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας των καθημερινών επιθέσεων με ρουκέτες και drones εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες τον θάνατο οκτώ μελών του από την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων τη Δευτέρα στον νότιο Λίβανο. Χαρακτηρίζει «περιορισμένες» τις επιχειρήσεις αυτές.
Διέταξε εξάλλου να απομακρυνθούν εσπευσμένα «αμέσως» οι κάτοικοι χωριών του νοτίου Λιβάνου, ενώ εξαπέλυσε επανειλημμένα βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της Βηρυτού, που εγκαταλείπουν μαζικά κάτοικοί τους.
«Η συνοικία έχει γίνει πόλη φάντασμα», είπε ο Μοχάμαντ, οδηγός, 31 ετών, που αποφάσισε να παραμείνει, αλλά ζήτησε από τους γονείς του, την αδελφή του και τα ανίψια του, που έφυγαν από τον νότιο Λίβανο και προσέφυγαν στο σπίτι του, να φύγουν για πιο ασφαλές μέρος.
Οπτικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό εικονίζει μέλη του στο λιβανικό έδαφος, να κινούνται πεζή σε χωριά και ορεινές περιοχές. Ανακοινώθηκε η ανάπτυξη δεύτερης μεραρχίας για να υποστηρίξει δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στο πεδίο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφού έγιναν οι ανατινάξεις συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, που αποδόθηκαν στο Ισραήλ, και άρχισαν μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί την 23η Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση υπολογίζει πως περίπου 1,2 εκατ. πολίτες του Λιβάνου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, το Ισραήλ και το Ιράν συνεχίζουν να ανταλλάσσουν απειλές μετά τη μαζική ιρανική επίθεση της Τρίτης σε αντίποινα για τους θανάτους του Χασάν Νασράλα και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου σε επίθεση στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες από την Τεχεράνη και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Εκτοξεύτηκαν κάπου 200 πύραυλοι από το Ιράν, μεγάλο μέρος των οποίων αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό, που υποστηρίχθηκε από τις αμερικανικές και τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το Πεντάγωνο και το Λονδίνο.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η επίθεση, η δεύτερη του είδους έπειτα από αυτή της 13ης Απριλίου, είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο άνθρωποι στο Ισραήλ και να σκοτωθεί Παλαιστίνιος στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
«Αυτό δεν θα έχει καλή κατάληξη» καθώς «η αυτοσυγκράτηση δεν είναι το ισχυρό στοιχείο» του κ. Νετανιάχου, σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Τζόρνταν Μπάρκιν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, το Ισραήλ σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένα αντίποινα «εντός ημερών», πιθανόν βάζοντας στο στόχαστρο ιρανικές πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας.
Στην Τεχεράνη, ο Μανσούρ Φιρουζαμπαντί, 45χρονος νοσοκόμος, δήλωσε «αληθινά ανήσυχος», εκφράζοντας την ελπίδα πως «οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ και ότι το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα».
Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανέλαβε χθες την ευθύνη για επίθεση την προηγουμένη στο Τελ Αβίβ, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι.
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως έπληξε δυο σχολεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και τρίτο στο κεντρικό, που χρησιμοποιούνταν κατ’ αυτόν από τη Χαμάς ως κέντρα διοίκησης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, συνολικά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι σε βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.