Αφήνοντας πίσω μας τον απόηχο των πρόσφατων δημοτικών εκλογών , τις εντάσεις και τις αδυναμίες των χαρακτήρων , καλό είναι να σταθούμε σε ένα σημείο.

Στα πρόσωπα και στον ρόλο τους στο τελικό αποτέλεσμα και στο αν τα πρόσωπα ωθούν τα πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση ή οι πολιτικές και μόνον αυτές , θα δώσουν τελικά τις απαιτούμενες λύσεις;

Στην εποχή που ζούμε έχει περιοριστεί ο ρόλος των ιδεολογιών και των πολιτικών θέσεων και έχει αναβαθμιστεί εκείνος των προσώπων που βγαίνουν μπροστά.

Η δυσαρέσκεια του κόσμου προς την προηγούμενη δημοτική αρχή , εκφράστηκε με έντονο τρόπο και έφερε στο προσκήνιο αρκετούς νέους με ικανότητες και όρεξη για δουλειά.

Είναι όμως αυτό αρκετό για να έχουμε μια άλλη πορεία και να μην καταλήξουμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να λέμε «μία από τα ίδια».

Όχι δεν είναι αρκετό.

Πρέπει μαζί με τα πρόσωπα να αλλάξουν και οι πολιτικές που εφαρμόζονται μέσα από τις αποφάσεις που θα παρθούν τον πρώτο καιρό.

Εκεί θα έχουμε τα αρχικά «δείγματα γραφής»…

Υπάρχουν άραγε τα δεδομένα του παρελθόντος από την ηγεσία της νέας δημοτικής αρχής και οι προϋποθέσεις εκείνες που μπορούν να κάνουν τον πολίτη , αν σκεφτεί ορθολογικά , να αισιοδοξεί;

Ίσως , αν ενστερνιστούν ρήξεις και ανατροπές , ακόμη και με τον ίδιο τους τον «πολιτικό εαυτό».

Αυτό είναι πολύ δύσκολο , σχεδόν ακατόρθωτο.

Ακόμη και διαχειριστικά η σημερινή πραγματικότητα έχει περισσότερους κινδύνους και λιγότερες ευκαιρίες.

Έτσι εμφανίζεται στο προσκήνιο και ο παράγοντας της έλλειψης εμπειριών που όμως θα γίνει προσπάθεια να ξεπεραστεί σύντομα.

Αυτό θα συμβεί μόνο με υπερβολική δουλειά , κάτι που νομίζουμε ότι θα επιτευχθεί.

Όμως επαναλαμβάνουμε ότι στο τέλος της ημέρας εκείνο που θα «γύρει την ζυγαριά» θα είναι η εφαρμογή «πραγματικής πολιτικής».

Καταλήγοντας λοιπόν να επισημάνουμε ότι δεν νομίζουμε ότι τα πρόσωπα είναι αυτά που υποδηλώνουν κάποια σημαντική αλλαγή.

Το θέμα είναι τι πολιτικές θα εφαρμοστούν.

Αν αλλάξει δηλαδή η πολιτική της ανάπτυξης που μας ενδιαφέρει και αν η νομιμότητα θα πάψει να εξυπηρετεί τους λίγους και θα αλλάξει για να προστατεύει το περιβάλλον και να υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών.

Κι αυτό μάλλον είναι απίθανο να το «παλέψει» η νέα δημοτική αρχή.

Ας περιμένουμε … ίσως πάμε καλύτερα.

Σε ένα χρόνο περίπου θα έχουμε «καθαρή εικόνα» και για τα πρόσωπα και για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν.

Κυρίως όμως θα υπάρχει καθαρότατη εικόνα , αν αλλάξαμε πορεία.