Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης σταθερά και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή με τα exit poll μέχρι αργά τη νύχτα.
Ήδη από το 60% της ενσωμάτωσης το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press έκανε λόγο για ένα «τεράστιο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας» αλλά και για μία «μεγάλη ήττα για την αριστερή αντιπολίτευση».
Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, μετέδιδε τα χειροκροτήματα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας καθώς, όπως ανέφερε, «το exit poll αποτύπωνε την απροσδόκητη κλίμακα της νίκης της Νέας Δημοκρατίας» υπογραμμίζοντας ότι «κατέστη σαφές ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν υποτιμήσει το περιθώριο των 20 μονάδων μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων».
Επίσης, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, από νωρίς και όσο κυλούσε η βραδιά, με αφορμή το γεγονός ότι το ελληνικό κυβερνών κόμμα δεν συγκέντρωνε την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εστίασε το ενδιαφέρον του και στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και στο γεγονός ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ρυθμιστής της επόμενης ημέρας «εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώξει τη διεξαγωγή συνομιλιών για τον σχηματισμού τις επόμενες ημέρες».
Από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα, The Guardian, επεσήμανε τη διαφορά 20 μονάδων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «πρόκειται για διαφορά η οποία σπάνια παρατηρείται (σ.σ στην Ελλάδα) μετά την πτώση της χούντας, το 1974». Με αφορμή δε ότι ακόμη και στην Κρήτη το «προπύργιο των Σοσιαλιστών», όπως σημειώνει, η Νέα Δημοκρατία τα πήγε «αναπάντεχα καλά» σχολιάζει, επικαλούμενη τις δηλώσεις Ανδρουλάκη, ότι το ΠΑΣΟΚ με τα ποσοστά του βάζει πορεία «για να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κύρια αριστερή αντιπολίτευση».
Για τους Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατατρόπωσε τους κύριους αντιπάλους του αυξάνοντας απροσδόκητα το μερίδιο ψήφων του κεντροδεξιού κόμματός του» σημειώνοντας ότι «κανένα κυβερνών κόμμα δεν έχει αυξήσει τα ποσοστά του σε εκλογές εδώ και 40 χρόνια». Σε ό, τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ οι Financial Times σημειώνουν ότι «οι εκλογές αποτέλεσαν ένα δυνητικό απειλητικό πλήγμα για την καριέρα του Αλέξη Τσίπρα».
Η γαλλική Le Monde αναφέρεται στη «συντριπτική», όπως την χαρακτηρίζει, νίκη της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι θα χρειαστεί μια δεύτερη ψηφοφορία «για να διασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση». Την ίδια στιγμή και το Politico κάνει λόγο για «συντριπτική νίκη» του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση «αυτό το καλοκαίρι για την προσπάθειά του να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία».
Η γερμανική DW, από την πλευρά της, δεν προσπερνά το γεγονός ότι ανάμεσα στα ελληνικά πολιτικά κόμματα υπάρχει «χάσμα» και, άρα «οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιθανόν ακανθώδεις καθιστώντας πιθανή μία δεύτερη κάλπη στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου».
Η αμερικανική Washington Post αφού έγραψε για συντριπτική εκλογή της Νέας Δημοκρατίας εστίασε στο «χάσμα» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην Ελλάδα και έστρεψε το ενδιαφέρον της στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι όπως, σημείωνε, «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους». Μάλιστα, σε δηλώσεις του υποστηρικτής του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι «όσοι άνθρωποι κατανοούν τη θέση τους, τη φτώχεια και τη δυστυχία στην οποία έχουν τεθεί, και συνεχίζουν να τους ψηφίζουν (σ.σ Νέα Δημοκρατία) αξίζουν αυτό που παίρνουν».
Τα διεθνή Μέσα θα συνεχίσουν και σήμερα να γράφουν και να αναλύουν την επόμενη ημέρα στη χώρα μας όσο ο εκλογικός κουρνιαχτός αρχίζει πλέον να κάθεται.