Τ. Θεοδωρικάκος: Έξαρση στη βία ανηλίκων και εφήβων
Έξαρση της βίας ανηλίκων και εφήβων, στην οποία παίζει σημαντικό ρόλο το διαδίκτυο, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενδοοικογενειακή βία, "βλέπει" ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, σύμφωνα με δηλώσεις του σήμερα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.
Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε μεγάλη μάστιγα τη βία ανηλίκων, ενώ για την ενδοοικογενειακή βία, όπως είπε, το 2022 σχηματίστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ 11.500 δικογραφίες, με θύματα κυρίως γυναίκες, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει σχεδόν στο απροχώρητο.
Ο υπουργός τόνισε ότι για την παραβατικότητα των ανηλίκων το Υπουργείο και η ΕΛ.ΑΣ κάνει μία πολύ σκληρή, επίπονη και μεθοδική προσπάθεια με τις Διευθύνσεις Ανηλίκων, με εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία, που συμμετέχουν Έλληνες αξιωματικοί, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι και ενημερώνουν για τη διαχείριση του διαδικτύου.
«Το διαδίκτυο σε πολύ μεγάλο βαθμό συνδέεται με τη διοργάνωση τέτοιου είδους βιαιοτήτων αλλά και με τη δημιουργία προτύπων. Υπάρχει συνεργασία με σχολεία αλλά η αστυνομία πέραν αυτής της ενημερωτικής προσπάθειας, το μόνο που μπορεί μετά να κάνει είναι να επεμβαίνει με αστυνομικό τρόπο, το οποίο το κάνει αποτελεσματικά, αλλά το ζητούμενο είναι να μην φθάνει εκεί. Να μην πρέπει η αστυνομία να συλλάβει 15χρονα παιδιά και να τα στείλει στη δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Για την ενδοοικογενειακή βία είπε: «Εδώ το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Πέρυσι, το 2022, η ελληνική αστυνομία σχημάτισε 11.500 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία. 11.500 ζευγάρια μηνύθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τα θύματα είναι γυναίκες και το πράγμα βρίσκεται στο σχεδόν απροχώρητο. Όταν πάνε στο αστυνομικό τμήμα είναι υποχρεωτικό να σχηματιστεί δικογραφία. Η Αστυνομία έχει ιδρύσει 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας και έχει εκπαιδεύσει 6.000 αστυνομικούς για να ξέρουν να διαχειρίζονται αυτά τα θέματα. Συνεργάζεται με τη γραμμή 15900 του Υπουργείου Εργασίας που ασχολείται με τα θέματα ισότητας και οικογενειακής πολιτικής. Πιστεύω ότι και οι Δήμοι πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό το ζήτημα, ειδικά οι κοινωνικές υπηρεσίες, εμείς ενισχύουμε τη συνεργασία της αστυνομίας με τους δήμους. Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστώ ότι τα πάντα γίνονται τέλεια, έχουμε δει το πρόβλημα, κάνουμε σοβαρές προσπάθειες όλοι μαζί, οι προσπάθειες αυτές πρέπει να ενισχυθούν, πρέπει να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές, διότι δυστυχώς μετά την πανδημία το πρόβλημα έχει χειροτερέψει πολύ περισσότερο».