Σήμερα, Κυριακή από τις 10 το πρωί ως τη μία το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη που κατέθεσαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι «87» με 100 υπογραφές μελών της Κ.Ε του κόμματος.
Την πρόταση στηρίζει - όπως ο ίδιος δήλωσε - και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας και δήλωσε υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.
Σημειώνεται ότι με βάση το καταστατικό, απαιτούνται 148 ψήφοι για να περάσει η πρόταση μομφής - αλλά σε κάθε περίπτωση οι πολιτικές εντυπώσεις θα είναι σε βάρος του κ. Κασσελάκη εφόσον χάσει την πλειοψηφία της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εσωκομματικές κάλπες, γνώρισε μία πρώτη ήττα επί της διαδικασίας, όταν 122 μέλη της Κ.Ε τάχθηκαν υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας, όπως ζητούσαν οι «87», ενώ μόλις 86 μέλη ψήφισαν υπέρ της ανοικτής ψηφοφορίας, που ήθελε η πλευρά Κασσελάκη και 4 μέλη ψήφισαν παρών.
Απουσίαζαν 83 μέλη της Κ.Ε, πράγμα που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής εξακολουθεί να είναι ανοικτό. Όμως,για πρώτη φορά η πλευρά Κασσελάκη έχασε - και μάλιστα καθαρά - ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή.
Τι προηγήθηκε
Την διαδικασία σχολίασε σκωπτικά ο πρόεδρος του κόμματος. «Τώρα θα αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν». Συγκεκριμένα ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε η ψηφοφορία να είναι ανοικτή και ονομαστική. Αντίθετα οι αμφισβητίες ήθελαν η ψηφοφορία να είναι μυστική και να στηθεί κάλπη. Καθώς υπήρχε διαφωνία επιχειρηματολόγησαν τρία άτομα από κάθε πτέρυγα για το πώς θα ψηφίσουν για να προκύψει η απόφαση για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.
Αυτό αφορούσε και το σκωπτικό σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη στους δημοσιογράφους, σε κάποια στιγμή που βγήκε για λίγο από την αίθουσα. Όταν μάλιστα δημοσιογράφος τον ρώτησε «γιατί να είναι τρεις από κάθε άποψη και όχι ένας», είπε: «για να σας απαντήσω θέλω πρώτα να επιχειρηματολογήσουν τρία άτομα».
Σημειώνεται ότι για να περάσει η πρόταση μομφής θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50% συν μία ψήφο επί του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Δηλαδή, για να περάσει η πρόταση μομφής κατά του προέδρου και να δρομολογηθούν καταστατικά διαδικασίες εκλογής, απαιτούνται επί του συνόλου των 295 μελών, 148 θετικές ψήφοι.
Αν περάσει η πρόταση μομφής, διοργανώνεται έκτακτο συνέδριο, με νέα σύνθεση μελών, που θα αποφασίσει επί της διαδικασίας της εκλογής προέδρου αλλά και για τις υποψηφιότητες. Υπογραμμίζεται επίσης ότι ως ανώτατο κομματικο όργανο έχει τη δυνατότητα ακομα και να ακυρώσει την εκλογική διαδικασία και να συνεχίσει η ίδια ηγεσία.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κασσελάκης κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής «έριξε το γάντι» στους διαφωνούντες, χρησιμοποιώντας τη φράση «τέλος οι φράξιες και οι βαρωνίες». Μέσα σε φορτισμένο κλίμα, ο Παύλος Πολάκης, έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε στον κ. Κασσελάκη λέγοντας ότι δεν κάνει για πρόεδρος του κόμματος. Σε έντονο ύφος ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιτέθηκε σε όσους ζητούν εκλογές, άφησε αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα και απάντησε στις επικρίσεις Πολάκη για την προώθηση του lifestyle του και διερωτήθηκε εάν το lifestyle του Κρητικού βουλευτή, είναι αποδεκτό επειδή είναι της… αντρικής σχολής.