Σύγχρονοι σκλάβοι;

Η κατάσταση που επικρατεί στους εργαζόμενους της πολεοδομίας είναι γνωστή και χρονίζει : Απληρωσιά και καθυστερήσεις στις αμοιβές, την ώρα που το προσωπικό δουλεύει, και «τρέχουν» κανονικά ασφαλιστικές εισφορές και φόροι. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από  τον Απρίλιο  του 2024, οι συμβάσεις λήγουν και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει είτε με την αποπληρωμή τους είτε με την ανανέωση τους.

Απέναντι στα παραπάνω όλοι δηλώνουν «αρμοδίως ανεύθυνοι», με την αναπτυξιακή εταιρεία να τα ρίχνει στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου Πάρου, την οικονομική υπηρεσία να τα ρίχνει στην αναπτυξιακή εταιρεία, και τη διοίκηση του Δήμου, όπως και η προήγουμενη, να χτυπάει τους εργαζόμενους φιλικά στην πλάτη.

Αυτή η κατάσταση έχει αιτία και οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο. Όταν αποδέχεσαι τους καλλικρατικούς και κλεισθενικούς νόμους, τις ευρωενωσιακές οδηγίες, την μη απόδοση όσων χρωστάει το κράτος στους Δήμους, την πολιτική του «στενού κορσέ» στους προϋπολογισμούς, η υποστελέχωση είναι φυσικό επακόλουθο και η παροχή έργου σε ιδιωτικές εταιρείες που προκύπτουν σαν μανιτάρια είναι η γνωστή πατέντα. Με αυτόν τον τρόπο εμπειρία και γνώση χάνονται, καθώς το προσωπικό δεν είναι μόνιμο, και οι ίδιο οι εργαζόμενοι γίνονται μπαλάκι στα χέρια των υπευθυνοανεύθυνων εταιρειών και Δήμου. Πρόκειται για επιστημονική γνώση που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, στον ουσιαστικό έλεγχο των χιλιάδων αδειών, στην στήριξη του έργου των δημοτικών υπηρεσιών που έτσι κι αλλιώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την εξυπηρέτηση του Παριανού λαού.

Η αντιπαράθεση με τα παραπάνω χρειάζεται να έχει στο επίκεντρο την αμφισβήτηση των «ιερών και οσίων» της κεντρικής διοίκησης και της Ε.Ε., τις ιδιωτικοποιήσεις, την εργολαβοποίηση και την ανταποδοτικότητα. Χωρίς διεκδίκηση από τον Παριανό λαό για μόνιμες και σταθερές προσλήψεις σε τεχνίτες και τεχνικούς, γραμματειακή υποστήριξη, στην καθαριότητα, για επιστημονικό προσωπικό κάθε είδους αυτή η κατάσταση θα ανακυκλώνεται, οι διάφορες εταιρείες θα κερδίζουν, η διοίκηση θα «νίπτει τας χείρας της» και χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι και η Παριανή κοινωνία.

Αυτονόητο είναι πως πρέπει εδώ και τώρα, και με ευθύνη του Δημάρχου,  να ξεπεραστούν προσκόμματα και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της αναπτυξιακής εταιρείας, που ανεξάρτητα από την μορφή της σχέσης εργασίας τους εργάζονται και στηρίζουν τις υπηρεσίες του Δήμου, να αποπληρωθούν πριν τη λήξη των συμβάσεων τους.