Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Μονή της Χώρας: Η Τουρκία να σεβαστεί την ποικιλόμορφη ιστορία της
Με τη πάγια αμερικανική θέση που καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει τη προσβασιμότητα στα μνημεία διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων που μετατρέπονται σε τζαμιά αντέδρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ανέφερε ότι αυτό πρέπει να γίνει με ένα τρόπο που θα σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία του μνημείου.
Όπως σημείωσε, «γνωρίζουμε ότι το Μουσείο της Χώρας, ένα μνημείο που βρίσκεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, άνοιξε ξανά ως τζαμί και σας παραπέμπουμε στην κυβέρνηση της Τουρκίας για περισσότερες λεπτομέρειες. Ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα στις τοποθεσίες και τα κτίρια που φιλοξενούσαν διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, με τρόπο που σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία τους».
Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατυπώσει την ίδια θέση τον Ιούλιο του 2020 όταν η Αγιά Σοφία είχε μετατραπεί σε τζαμί.
Το μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει ένα μήνυμα στην άλλη μεριά του Αιγαίου, μέσω του protothema.gr, ότι στη συνάντηση που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα στην τουρκική Προεδρία στην Άγκυρα θα θέσει το ζήτημα που αφορά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί. Ξεκαθάρισε, όμως, μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ ότι δεν πρόκειται να μην πάει στη γείτονα, καθώς είναι προτιμότερο να συζητούμε για τις διαφωνίες μας, παρά να μην υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας.
«Είναι πολύ καλύτερα να πάω ο ίδιος στον πρόεδρο Ερντογάν, να του εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου για την επιλογή αυτή της τουρκικής Κυβέρνησης, από το να δημιουργήσουμε μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον τελευταίο χρόνο», είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες στην «Πρώτη Λέξη», υπογραμμίζοντας έτσι τη λεπτή ισορροπία, επί της οποίας πορεύεται και η ελληνική πλευρά σε αυτή τη δύσκολη επιχείρηση επαναπροσέγγισης με τη γείτονα που εξελίσσεται εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο.
«Έχουμε ένα καλύτερο κλίμα, αλλά δεν έχω αυταπάτες: η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί στις βασικές της θέσεις. Ούτε εμείς έχουμε μετακινηθεί όμως. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε, ότι δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε την πρόοδο εκεί που την επιτυγχάνουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.