Στη Ρόδο οι παγκόσμιοι κολοσσοί Apple, Google, Amazon, Microsoft για διεθνές επιστημονικό συνέδριο
Το νησί της Ρόδου θα φιλοξενήσει το International Conference on Acoustics, Speech, and Signal Processing (ICASSP 2023), το μεγαλύτερο διεθνές ετήσιο τεχνικό-ερευνητικό φόρουμ, που ειδικεύεται σε τεχνολογίες πληροφορικής και διοργανώνεται από το Signal Processing Society (SPS) του οργανισμού Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), το διάστημα 4-10 Ιουνίου 2023. Η Ρόδος επελέγη να είναι ο προορισμός για αυτό το πρώτο συνέδριο μετά την άρση των βαρέων μέτρων περιορισμού της πανδημίας, γιορτάζοντας την επιστροφή του στην κανονικότητα, μετά από την απόφαση διεκδίκησης και στήριξης τόσο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου όσο και του Δήμου Ρόδου και του Δημάρχου, Αντώνη Καμπουράκη.
Το ICASSP είναι το εμβληματικό διεθνές επιστημονικό συνέδριο πληροφορικής, με εφαρμογές σε πολλά αντικείμενα όπως βιοϊατρική, τηλεπικοινωνίες, ψηφιακά πολυμέσα και τεχνητή νοημοσύνη. Σε αυτό συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές, μηχανικοί, και στελέχη βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας από όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα από την Ευρώπη κατά το ήμισυ και από τις Η.Π.Α. και Ασία κατά το άλλο μισό, τα δε συμπεράσματά του τυγχάνουν μεγάλης προβολής από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσα στα ονόματα μόνιμων χορηγών του ICASSP, οι οποίοι και συμμετέχουν με φυσική παρουσία, συγκαταλέγονται μεγάλοι, παγκόσμιοι οργανισμοί και εταιρείες, όπως η Apple, η Google, η Amazon, και η Microsoft.
Η Ρόδος αποτέλεσε την επιλογή του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Signal Processing Society (SPS) του οργανισμού Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) που θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη δέσμευση του προορισμού φιλοξενίας στην αειφορία και τη βιωσιμότητα, χάρη στο πρόγραμμα βιώσιμου τουρισμού ολιστικής προσέγγισης που υλοποιεί το νησί σε συνεργασία με τον διεθνή όμιλο Tui The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination. Μάλιστα, ο μίνι μαραθώνιος που διοργανώνεται στην έναρξη του συνεδρίου, την Κυριακή 4 Ιουνίου, συμβολίζει για τη διοργάνωση στον σεβασμό στις αρχές της βιωσιμότητας.
Αξιοπρόσεκτο είναι ακόμα το γεγονός ότι στα 47 έτη που μετρά ο θεσμός, φέτος στην 48η διοργάνωσή του που φιλοξενεί η Ρόδος έχει σημειώσει ρεκόρ συμμετοχών προσελκύοντας 1.000 περισσότερους συνέδρους και συνολικά 4.000, μαρτυρώντας και την εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει ο προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεδομένου ότι οι εμπειρίες των χορηγών και των συνέδρων υψηλού επιστημονικού και κοινωνικού κύρους από τον προορισμό εγγυώνται την ουσιαστική προβολή της Ρόδου αλλά και της χώρας μας σε όλο τον κόσμο, Περιφέρεια και Δήμος στηρίζουν εμπράκτως το συνέδριο με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού και παραδόσεων, της τοπικής γαστρονομίας και προϊόντων.
Ειδικότερα, μεταξύ των εκδηλώσεων, έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες που είναι ανοικτές στο κοινό:
- Αναπαράσταση παραδοσιακού πανηγυριού πίσω από το κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την Τρίτη 6 Ιουνίου, στις 19.00, με παραδοσιακούς χορούς αλλά και τοπικά προϊόντα, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου
- Μίνι μαραθώνιος που καταλήγει μέσα από το Μανδράκι στη μεσαιωνική τάφρο, την Κυριακή 4 Ιουνίου, στις 18.00 με τη συμμετοχή 400 συνέδρων
- Μουσική συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάριο Τόκα με τους Γλυκερία, Άγγελο Θεοδωράκη, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα, Κώστα Τριανταφυλλίδη και τη λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, μία διοργάνωση του Δήμου Ρόδου και του ΔΟΠΑΡ