Για τα γραφεία του τα οποία εγκαινίασε, παρουσία πλήθους υποστηρικτών, μίλησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Στο Κέντρο» του ΕΡΤNews με τον Γιώργο Κουβαρά.

Όπως τόνισε: «Πάρα πολύς κόσμος, αλλά το πιο βασικό είναι το πάθος που έχει αυτός ο κόσμος. Διότι ξέρει ότι αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η δημοκρατία στο κυβερνών κόμμα της Αριστεράς, στην κυβερνητική παράταξη της Αριστεράς. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους. Διότι αισθάνονται ότι τους έχουν κλέψει την φωνή τους. Έχουν αντιδημοκρατικά κλέψει την δυνατότητα να στηρίξουν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο τους, για την επανεκλογή του».

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Και αυτό που είδατε σήμερα στον Ταύρο, στα γραφεία μου, είναι ακριβώς αυτό ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και ότι υπάρχει τρόπος η πολιτική να γίνει πιο συμμετοχική, πιο αξιοκρατική, πιο δημοκρατική. Και εξάλλου αυτές ήταν και οι αλλαγές που επιθυμούσα να εφαρμόσουμε στο κόμμα μας μέχρις ότου τις εμπόδισαν τελευταία στιγμή», πρόσθεσε.

«Κατ’ αρχάς δεν υπάρχουν υποψήφιοι. Υπάρχουν μέλη του κόμματος που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι. Υπάρχει μια τυπική διαδικασία με υπογραφές και αυτή τη χρονιά και πόθεν έσχες. Αναρωτιέμαι το γιατί, αλλά υπάρχει μια τυπική διαδικασία γι αυτό», δήλωσε για το οτι κάνει προεκλογική εκστρατεία ενώ δεν θα είναι υποψήφιος.

Στη συνέχεια τόνισε για όσους θέλουν να τον εμποδίσουν να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος: «Νόμιζαν ότι θα είχα θέμα με το Πόθεν Έσχες και δεν θα κατέβαινα. Ωστόσο, αυτά είναι χαζομάρες».

«Όπως απεφάνθη νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, μόνο το συνέδριο εγκρίνει ή απορρίπτει υποψηφιότητες. Και επίσης να θυμίσω κάτι, ότι αυτό το συνέδριο συγκαλείται επειδή έγινε μια άρση εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής στον Πρόεδρο του κόμματος. Δεν υπάρχει κανένα κομμάτι στο καταστατικό το οποίο υπονοεί ότι υπάρχει έκπτωση προέδρου από το αξίωμά του. Το μόνο το οποίο ορίζει το καταστατικό, το οποίο είναι το Σύνταγμα του κόμματος μας, είναι ότι πάμε σε ένα έκτακτο συνέδριο που έχει όλες τις αρμοδιότητες. Μέσα λοιπόν σε αυτό το έκτακτο συνέδριο θα υπάρχει μία απόφαση των συνέδρων εάν εγκρίνουν ή όχι την άρση εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής».

Αν ακυρωθεί η άρση, θα σημαίνει πως ξαναγίνεται Πρόεδρος, είπε ο κ. Κασσελάκης, αλλά τόνισε πως είναι μία λανθασμένη φράση. «Διότι καταστατικά υπάρχει πρόεδρος και πολιτικά και διοικητικά και διαχειριστικά. Δεν είναι ακέφαλο το κόμμα».

«Πρέπει να γίνει μια ριζική αλλαγή στο κόμμα. Μια αλλαγή την οποία την είχαμε αρχίσει και την εμπόδισαν τελευταία στιγμή πριν εκπνεύσει αυτή η Κεντρική Επιτροπή, η οποία παρεμπιπτόντως εξελέγη το 2022 από το Εκλεκτορικό Σώμα 2019. Και τώρα συνειδητοποιούμε, βάσει καταστατικού, ότι έπρεπε να έχει υπάρξει εκλογή Κεντρικής Επιτροπής μαζί με τη δική μου εκλογή πέρυσι το 23 και δεν έγινε», ανέφερε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε πως, «αναρωτιέται κανείς, όλοι όσοι αυτή τη στιγμή κατηγορούν εμένα κάθε μέρα στα κανάλια στα οποία προσκαλούνται προφανώς με ανιδιοτελή συμφέροντα των επιχειρηματιών που τους καλούν, τι έγινε τότε…».

«Όσοι λοιδορούν το κόμμα τους και τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, γίνονται δεκανίκι του Κυρ. Μητσοτάκη»

Ο κ. Κασσελάκης εξήγησε πως όσοι λοιδορούν το κόμμα τους και τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο τους, το μόνο το οποίο κάνουν είναι «να γίνονται δεκανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Είναι δυνατόν να λέμε το 2024 ότι μια Πολιτική Γραμματεία πρέπει να αποφασίζει για όλα τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αντί να αποφασίζει η τοπική κοινωνία;», αναρωτήθηκε.

Πρόσθεσε ξανά για την υποψηφιότητά του πως, «τα χαρτιά μου έχουν κατατεθεί. Συνεπώς, εάν είναι να αποκλείσουν αυτά τα στοιχεία τα οποία έχουμε παραδώσει, πολύ απλά θα κάνουν κάτι το οποίο είναι και αυτό αντιδημοκρατικο, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Δεοντολογίας».

«Μονο που συζητάμε για μπουζουξίδικο, για το πιο σημαντικό συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω είναι λυπηρό»

Σχετικά με το Συνέδριο, ο κ. Κασσελάκης είπε πως δεν είναι σίγουρος αν θα γίνει και σημείωσε, «μόνο και μόνο που συζητάμε για μπουζουξίδικο, για το πιο σημαντικό συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω είναι λυπηρό. Δηλαδή είναι δυνατόν εδώ και δύο μήνες να μην έχουμε έναν χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους συνέδρους και όλα τα μέλη που θέλουν να παρακολουθήσουν; Είναι πρωτοφανή.

Υπάρχει μια διάσπαση του κόμματος που απ΄ότι καταλαβαίνω θα έχει ένα συνέδριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και εμείς αξιωματική αντιπολίτευση δεν ξέρουμε καν αν έχουμε κλείσει το χώρο στο μπουζουξίδικο που δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 4 χρόνια. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. Τιμά τους αγώνες της Αριστεράς;».

«Το κόμμα είναι ο λαός του»

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως ο ρόλος του Προέδρου δεν είναι να κάνει δίκες προθέσεων και διώξεις. «Ο ρόλος του Προέδρου είναι να προστατεύει το κόμμα και συγχρόνως το καταστατικό του κόμματος και αυτό το οποίο λένε ότι δεν σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις. Εάν μια δήθεν συλλογική απόφαση είναι αντικαθεστωτική, έχω ευθύνη να το αναφέρω αυτό στην βάση του κόμματος», εξήγησε.

«Το κόμμα είναι ο λαός του», ανέφερε.

«Το 6,5 γίνεται εύκολα 20%, εάν γίνουν οι αλλαγές που πρέπει»

Σχετικά με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης εξήγησε πως, «υπάρχει για μένα κάτι το οποίο είναι αξιωματικό, δηλαδή σαν τα μαθηματικά. Ότι όταν έχεις ένα κόμμα το οποίο έχει τη σωστή φιλοσοφία, δίνει προτάσεις στον κόσμο να καταλάβει πως θα βελτιωθεί η ζωή του με έναν τρόπο βιώσιμο για τα παιδιά του και για το περιβάλλον. Εάν το κάνεις αυτό και συγχρόνως η δομή σου είναι ανοικτή στην κοινωνία, το οποίο πάει να πει ότι όταν ένας πολίτης γράφεται μέλος, στέλνει ένα μήνυμα, θέλει να συμμετέχει με προτάσεις, λαμβάνει απάντηση. Όταν λοιπόν είναι να γίνει αυτό και έχεις ένα ανοιχτό τέτοιο κόμμα, η κοινωνία θα ανταποκριθεί.

Άρα λοιπόν το 6,5 γίνεται εύκολα 20% εάν γίνουν οι αλλαγές που προτείνω, εάν αυτό το κόμμα αφουγκραστεί την κοινωνία και εν αντιθέσει με πέρυσι, δεν εκπλαγεί και πάλι όταν το 31% γίνει 17%».

Ο κ. Κασσελάκης τόνσιε πως, «θα δείτε ρηξικέλευθες προτάσεις από την αμέσως επόμενη εβδομάδα».

«Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ»

Για το αν τελικά θα μείνει στο κόμμα σε περίπτωση που το συνέδριο αποφανθεί πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, ο κ. Κασσελάκης τόνισε: «Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό βασίζεται στο εάν η διαδικασία του συνεδρίου είναι δημοκρατική.

Δηλαδή, αν φανεί ότι το κόμμα έχει έλλειμμα δημοκρατικότητας, ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η περιβόητη επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων θα αποκλείει μέλη ή αν υπάρχουν τεράστια έλλειψη στο μητρώο μελών, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση αποτελεσματικά».

Ο κ. Κασσελάκης εξήγησε πως, «δεν έχω έρθει για να μικρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε πως μέχρι τέλους θα πάει δημοκρατικά. «Δεν είμαι σε αυτή τη θέση για να κάνω δικό μου κόμμα», είπε.

«Μου είναι αδιάφορο ότι μου κλείδωσαν τα γραφεία γιατί ήμουν ο πρώτος ο οποίος άνοιξε τα γραφεία»

«Μου είναι αδιάφορο ότι μου κλείδωσαν τα γραφεία γιατί ήμουνα ο πρώτος ο οποίος άνοιξε τα γραφεία, πρώτος αρχηγός κόμματος που άνοιξε τα γραφεία στους πολίτες. Άρα λοιπόν το γραφείο του Προέδρου δεν πρέπει να είναι γραφείο προέδρου, αλλά πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλη την κοινωνία και κυρίως στα μέλη του κόμματος. Το γραφείο αυτό ανήκει στα μέλη του κόμματος πάνω απ όλα», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης.

«Θεωρώ ότι είναι αντιθεσμικό και αλαζονικό αυτό το οποίο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Σχολιάζοντας τον πρωθυπουργό που αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης είπε: «Νομίζω ότι ήταν μια παιδαριώδης επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Στο τέλος της ημέρας, ο Νίκος Παππάς είναι εκεί που είναι, με έναν τρόπο που του επιτρέπει ο νόμος, είναι νόμιμα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας και δεν μπορεί να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι πάει να πει αρκετό νόμιμο, λιγότερο νόμιμο ή τι πάει να πει κάποιος που είναι περισσότερο βουλευτής και λιγότερο βουλευτής από εκείνον», εξήγησε.

«Θεωρώ ότι είναι αντιθεσμικό και αλαζονικό αυτό το οποίο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε και πρόσθεσε πως, «εάν ήταν να ακολουθούσαμε το μοτίβο αυτό του κυρίου Μητσοτάκη, τότε λόγω της εμπλοκής του στα Τέμπη και στις υποκλοπές, κάθε φορά που μιλάει, πρέπει όλη η Βουλή να βγαίνει από την αίθουσα», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που σας λέω για τον εαυτό μου είναι ότι με την προεδρία μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ρευστοποιηθεί και δεν πρόκειται να συγχωνευτεί σε οποιοδήποτε νέο σχήμα», είπε κλείνοντας και ανέφερε πως «βεβαίως μπορεί να συνεργαστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη».