Η Σητεία αποτελεί δήμο με ομώνυμη πρωτεύουσα που έχει μόνιμο πληθυσμό 18.318 (απογραφή 2011).  Απέχει από το Ηράκλειο  οδικώς περίπου 2,5 ώρες.

Αυτό δεν εμπόδισε τους κατοίκους της να διεκδικήσουν και να πετύχουν την κατασκευή σύγχρονου αεροδρομίου με διάδρομο μήκους 2.074  και κτηριακές εγκαταστάσεις 7.500 τ.μ.  Το αεροδρόμιο είναι δημοτικό και από τα πιο σύγχρονα, που σημαίνει ότι ο δήμος της περιοχής πρωτοστάτησε στη δημιουργία του.

Το αεροδρόμιο της Σητείας

Η απόσταση ανάμεσα στο αεροδρόμιο της Σητείας και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου (2,5 ώρες οδικώς) θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την κατασκευή του, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με Κρητικούς και με αυτοδιοίκηση που ξέρει να διεκδικεί.

Το αεροδρόμιο εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τον ίδιο χρόνο  έπειτα από 7 μήνες η ίδια κυβέρνηση εγκαινίασε το αεροδρόμιο της Πάρου με δήλωση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι το έργο του αεροδρομίου θα ολοκληρωθεί με μεγαλύτερο διάδρομο και σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που βρήκε σε εξέλιξη την ωρίμανση του έργου, ολοκλήρωσε τις προβλεπόμενες μελέτες και προχώρησε στην δημοπράτηση της επέκτασης του διαδρόμου και των σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων τον περασμένο Ιούνιο.

Τον ίδιο μήνα εμφανίστηκαν οι 22 (στην πλειοψηφία τους παραθεριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων) που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση του έργου.

Στοιχεία για να θεμελιώσουν νομικά την προσφυγή πήραν από το σύλλογο των Φίλων της Πάρου, όπως αναφέρεται στην προσφυγή.

Η δημοτική αρχή, που πληροφορήθηκε πρόσφατα την προσφυγή, σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση συγκαλεί μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη με θέμα την προσφυγή και τους τρόπους αντιμετώπισή της.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η ανάθεση την υπόθεσης σε έμπειρο δικηγόρο των Αθηνών με ειδίκευση στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού η προσφυγή αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναζητηθούν όσοι έχουν υπογράψει την προσφυγή και βρίσκονται ακόμη στο νησί, προκειμένου να τους εξηγηθεί το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει η κατάργηση του έργου για την Πάρο και να τους ζητηθεί να αποσύρουν την προσφυγή.

*Ο κ. Κώστας Αργουζής είναι πρώην Δήμαρχος Πάρου

Όπως δημοσιεύτηκε στο oreaparos.blogspot.com