Ήδη ορατές και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι ενδεχομένως αναμενόταν, είναι οι συνέπειες στον τουρισμό σε όλες τις Κυκλάδες από τη συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Σαντορίνης – Αμοργού. Κρουαζιέρα και γιώτινγκ είναι σχεδόν παγωμένα, συνεχώς καταγράφονται ακυρώσεις στα ξενοδοχεία και η μείωση των κρατήσεων σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεπεράσει το 50%.

Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός εποχιακών εργαζομένων στον τουρισμό τηρεί στάση αναμονής και δεν προχωρεί στην υπογραφή συμβάσεων για τη φετινή τουριστική σαιζόν, ενώ σημαντικός αριθμός ξενοδόχων σκέφτεται σοβαρά να μην ανοίξει καθόλου φέτος την επιχείρησή του.

Την παραπάνω εικόνα μετέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ), πλοίαρχος Α΄, Γιώργος Βάλλης, σημειώνοντας ότι αυτή συναντάται σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, ωστόσο, είναι πολύ εντονότερη στην Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη.

Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος έχουν ήδη χαθεί για τον τουρισμό των Κυκλάδων και χαρακτηρίζει το φετινό καλοκαίρι ως τραγικό τουριστικά για την περιοχή.

«Σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων ήδη το πρόβλημα για τον τουρισμό είναι μεγάλο. Τα πάντα είναι ‘’παγωμένα’’, με τη μείωση των κρατήσεων και τις ακυρώσεις στα καταλύματα να αποκτούν καθημερινά μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι εποχιακοί εργαζόμενοι δεν ξέρουν τι να κάνουν και περιμένουν τις εξελίξεις, προκειμένου να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας και πολλοί ξενοδόχοι είναι έτοιμοι να μην ανοίξουν καθόλου φέτος, επηρεασμένοι από τη σημερινή κατάσταση. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στον τομέα της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ. Είναι αυτονόητο ότι περισσότερο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη. Εκεί κρουαζιέρα και γιώτινγκ είναι απολύτως ‘’παγωμένα’’, ενώ ακυρώσεις και μείωση κρατήσεων ξεπερνούν το 50%. Από το Μάρτιο θα έπρεπε φυσιολογικά να γίνεται χαμός στα νησιά, όμως, δυστυχώς, τόσο ο Μάρτιος όσο και ο Απρίλιος έχουν χαθεί, ενώ το καλοκαίρι προμηνύεται τραγικό», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Βάλλης.

«Αιτία η αρνητική διαφήμιση»

Κατά τον πρόεδρο της ΠΕΠΙΕΘ, δεν είναι η ίδια η σεισμική ακολουθία, -οποία προφανώς παίζει το ρόλο της- που προκαλεί το μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό αλλά η κακή προβολή του γεγονότος και η αρνητική διαφήμιση που προκύπτει από αυτήν.

Όπως λέει θα πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας να προχωρήσουν σε διαφημιστικές καμπάνιες για ολόκληρες τις Κυκλάδες και σε σειρά προβολών, προκειμένου να γίνει και πάλι δελεαστικό το τουριστικό προϊόν ολόκληρης της περιοχής.

«Είναι προφανές ότι έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο η αρνητική διαφήμιση που έχει δημιουργηθεί. Έχει προκληθεί πολύ μεγάλος φόβος στον κόσμο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το τουριστικό προϊόν που προβάλλουμε. Τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να δράσουν άμεσα. Να προχωρήσουν σε διαφημιστικές προβολές και καμπάνιες και να τονίζουν ότι προφανώς υπάρχει το σεισμικό γεγονός αλλά ως χώρα είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Να λένε στις δηλώσεις τους οι αρμόδιοι ότι είμαστε πάνω από το πρόβλημα και το αντιμετωπίζουμε με όλη την απαραίτητη προσοχή. Να περάσουν το  μήνυμα προς τα έξω ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής και είναι έτοιμη να δεχτεί τους τουρίστες», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ.