Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε ο δήμος Θήρας να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των συνεχών σεισμών που καταγράφονται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 3η Μαρτίου».

Σαντορίνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Θήρας – Τι λένε οι ειδικοί για την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα

Αμείωτη η σεισμική δραστηριότητα

Εντωμεταξύ συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με την ίδια συχνότητα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Η μεγαλύτερη δόνηση σημειώθηκε χθες μετά τις 9 το βράδυ και ήταν μεγέθους 5,2 Ρίχτερ.

Το νησί τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά από απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη τη ΕΡΤ στη Σαντορίνη, Λίνα Θεολογίτου, «το σημαντικό που συζητάμε συχνά εδώ με τους κατοίκους και είναι ίσως και το πιο αισιόδοξο που συμβαίνει αυτές τις μέρες, είναι ότι έχουν πάρα πολύ μικρή χρονική διάρκεια. Οπότε πολύ συχνά μέχρι να το αντιληφθείς, μέχρι να καταλάβεις ότι κουνιέσαι έχει ήδη σταματήσει η σεισμική δόνηση».

Η μεγάλη φυγή από τη Σαντορίνη έχει ολοκληρωθεί, ανέφερε η δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι ελάχιστος ήταν ο κόσμος μέσα στα ταξιδιωτικά γραφεία εχθές.

Ακόμα είπε ότι ο κόσμος αρχίζει και κουράζεται κιόλας από αυτή την κατάσταση καθώς «είναι ορισμένοι που στην αρχή δεν είχαν φοβηθεί τόσο., έλεγαν θα περάσει, αλλά έχουν αρχίσει και κουράζονται από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις. Είναι πολλοί που δεν μπορούν να ησυχάσουν ούτε την νύχτα ούτε να κοιμηθούν. Έχουμε κάθε δύο ένα λεπτό, έχουμε μια σεισμική δόνηση. Και φυσικά και όλη αυτή η ανασφάλεια για το αν θα έρθει μεγαλύτερος σεισμός».

Είναι αρκετά τα σημεία του νησιού όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων που έχουν μπει κορδέλες. Από σήμερα το πρωί έχει έρθει στη Σαντορίνη κλιμάκιο μηχανικών από την Αθήνα για να κάνει αυτοψία σε δημόσια κτήρια και σε σχολικές εγκαταστάσεις.

Το νησί της Σαντορίνης θα επισκεφθεί ο υπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης ο οποίος θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θήρας.

Αλλεπάλληλες δονήσεις και στην Αμοργό

Δοκιμάζεται και η Αμοργός, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Σαντορίνη. Μηχανικοί ελέγχουν τα παλιά κτήρια.