Ο Ερντογάν χάνει τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, ενώ φαίνεται ότι το κόμμα του και στην επικράτεια έρχεται δεύτερο.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θριάμβευσε στην Κωνσταντινούπολη και επανεκλέγη με 10 μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του, εκλεκτό του Ερντογάν.

Το Reuters στην πρώτη του ανάλυση αναφέρει ότι «οι Τούρκοι τιμώρησαν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του την Κυριακή στις τοπικές εκλογές που επιβεβαίωσαν την αντιπολίτευση ως πολιτική δύναμη και ενίσχυσαν τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ως τον κύριο μελλοντικό αντίπαλο του προέδρου».

Πώς εξηγείται το αποτέλεσμα-μήνυμα στον Ερντογάν

Και προσθέτει: «Οι αναλυτές δήλωσαν ότι ο Ερντογάν και το Κόμμα του ΑΚ (AKP) - που κυβερνούν την Τουρκία για περισσότερες από δύο δεκαετίες - τα πήγαν χειρότερα από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού, των δυσαρεστημένων ισλαμιστών ψηφοφόρων και, στην Κωνσταντινούπολη, λόγω της απήχησης του Ιμάμογλου πέρα από την κοσμική βάση του CHP».

Σε άλλο σημείο της ανάλυσής του το Reuters αναφέρει ότι «η απογοητευτική εμφάνιση του προέδρου θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στο διχασμένο πολιτικό τοπίο της μεγάλης αναδυόμενης οικονομίας».

Ο Ιμάμογλου, ανταγωνιστικός αντίπαλος του Ερντογάν

Ο Mert Arslanalp, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι πρόκειται για τη «σοβαρότερη εκλογική ήττα» του Ερντογάν από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2002. «Ο Ιμάμογλου απέδειξε ότι μπορούσε να υπερβεί τις βαθιές κοινωνικοπολιτικές διαιρέσεις που καθορίζουν το εκλογικό σώμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ακόμη και χωρίς τη θεσμική υποστήριξή τους», είπε. «Αυτό τον καθιστά τον πιο πολιτικά ανταγωνιστικό αντίπαλο του καθεστώτος Ερντογάν σε εθνικό επίπεδο».

Σε ότι αφορά στα αίτια της εκλογικής ήττας Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές το Reuters επικαλείται αναλυτές που αναφέρονται στις οικονομικές πιέσεις, και τον πληθωρισμό που οδήγησαν τους εκλογείς στο να θέλουν να τιμωρήσουν τον Ερντογάν στις κάλπες.

«Η οικονομία ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας», δήλωσε ο Hakan Akbas, ανώτερος σύμβουλος στην Albright Stonebridge Group. «Ο τουρκικός λαός απαίτησε αλλαγή και ο Ιμάμογλου είναι πλέον η προεπιλεγμένη νέμεση του προέδρου Ερντογάν».