Δέκα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των κοσμοπολίτικων και υπέρ-προβεβλημένων Φηρών, ένα μεσαιωνικό χωριό είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά και μαγευτικά μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στη Σαντορίνη.

To μόνο που χρειάζεται είναι να ανηφορήσει στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία για να αντικρύσει το ψηλότερο χωριό σε όλο το νησί, τον ειδυλλιακό Πύργο Καλλίστης ή απλά Πυργί, όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι ντόπιοι.

Κάποτε, αυτός ο γραφικός οικισμός, γεμάτος ιστορικές εκκλησίες, φιδωτά, πανέμορφα σοκάκια και – πλέον – πολυτελή καταλύματα με συγκλονιστική θέα, ήταν η περήφανη πρώτη πρωτεύουσα της Σαντορίνης, αλλά και ένα από τα πέντε καστέλια του νησιού, από το 1835 έως και την αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με την κα Τόνια Νούσια, αρχιτέκτονα και πανεπιστημιακό, εκεί, όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός του 1956, ένα μόνο σπίτι έμεινε όρθιο. Κάποια στιγμή μπήκαν σε αυτό κλέφτες και άφησαν μόνο μία κασέλα κάτω από την εσωτερική σκάλα, η οποία έκρυβε πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, το οποίο παρουσιάζεται σε έκθεση.