Στην ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, προχωρά η Περιφέρεια. Πάνω από 40.000 μνημεία και εκθέματα, αλλά και δυσπρόσιτα μνημεία, θα αποκτήσουν ζωή και παρουσία και στον ψηφιακό κόσμο.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ. 400 χιλ. ευρώ, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ειδικότερα πρόκειται για τα έργα:
«Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαχείριση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου / ΠΕ Δωδεκανήσου»
Η πράξη αφορά στην καινοτόμο προβολή των κινητών μνημείων της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέσω της καταγραφής και τεκμηρίωσης εγγραφών 40.000 κινητών μνημείων, επιλεγμένων συλλογών εμβληματικών Αρχαιολογικών Μουσείων της Π.Ε. Δωδεκανήσου, για πολλά από τα οποία δεν έχει υπάρξει έως σήμερα τεκμηρίωση ούτε φωτογραφικό υλικό.
«Δυσπρόσιτα μνημεία Κυκλάδων – Ψηφιακή τεκμηρίωση και προβολή»
Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η ψηφιακή αποτύπωση και προβολή μνημείων και αρχαιολογικών χώρων των Κυκλάδων, τα οποία έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την αδυναμία ή τη μεγάλη δυσχέρεια φυσικής πρόσβασης από τον επισκέπτη. Επιλέγονται δυσπρόσιτοι χώροι και μνημεία σε δύο νησιά: στην Πάρο τα αρχαία υπόγεια λατομεία μαρμάρου στο Μαράθι (κυρίως από τον 5ο αι. π.Χ.) και στη Φολέγανδρο η αρχαία πόλη και η γεμάτη επιγραφές Χρυσοσπηλιά (κυρίως 4ος αι. π.Χ.) εντός του κρημνώδους φυσικού τους αναγλύφου.
Συνεργασία υγιή, που αποδίδει αποτελέσματα, χαρακτήρισε τη συνεργασία της Περιφέρειας με το υπουργείο Πολιτισμού, ο Γιώργος Χατζημάρκος.