Από την Ευρώπη, μέχρι την Κίνα και τις ΗΠΑ, το βόρειο ημισφαίριο βιώνει από το Σαββατοκύριακο συνθήκες αφόρητου καύσωνα, αναγκάζοντας τις αρχές πολλών χωρών να λάβουν δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν το κύμα της ακραίας ζέστης αλλά και οι πυρκαγιές, που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Στην Ιταλία, που πλήττεται από τον καύσωνα από τον βορρά μέχρι τον νότο, αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα σπάσουν τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Αύριο Κυριακή, 16 πόλεις έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό: ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 36-37 ° C από τη Ρώμη μέχρι την Μπολόνια και η κορύφωση των ακραίων φαινομένων αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας.

«Εδώ είναι καμίνι. Είναι αδύνατον να σταθείς για πολύ στο ίδιο σημείο», είπε η 16χρονη Βερόνικα Νιεντερλόβι, μια τουρίστρια από την Τσεχία που επισκέπτεται τη Ρώμη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero, δύο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές 48 και 51 ετών πέθαναν το βράδυ της Παρασκευής, αφού αισθάνθηκαν αδιαθεσία, πιθανότατα λόγω της ζέστης, κατά τη διάρκεια αγώνων στην περιοχή της Νάπολης.

Η ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία εκφράζει τον φόβο ότι αυτό το κύμα ζέστης θα είναι το θερμότερο όχι μόνο του φετινού καλοκαιριού αλλά «και ένα από τα πιο έντονα όλα των εποχών».

Την Τρίτη στο Μιλάνο αναμένεται η θερμοκρασία να φτάσει τους 38 ° C.

Παρόμοιες συνθήκες ζουν και άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τη σημερινή πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας, ο υδράργυρος μπορεί να ανέβει μέχρι και τους 38 βαθμούς, με τη Βαυαρία να πλήττεται περισσότερο: 37,9 βαθμοί στο Μέχρεντορφ-Κλάινζεμπαχ, 37,2 στο Κίτσιγκεν. Στο Βερολίνο το θερμόμετρο έδειχνε 35 βαθμούς και στο Μόναχο 34.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό δέχτηκε τα πυρά της παλαιοκλιματολόγου Βαλερί Μασόν-Ντελμότ, επειδή διαβεβαίωσε ότι η θερμοκρασία «είναι φυσιολογική για καλοκαίρι». Ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Γαλλίας, όπου πολλές περιφέρειες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τον καύσωνα από την περασμένη Τρίτη.

Στην Ισπανία, νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης, μετά το μικρό «διάλειμμα» του Σαββατοκύριακου. Την περασμένη εβδομάδα η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 ° C στην Ανδαλουσία και τα Κανάρια Νησιά. «Αυτό το νέο κύμα θα είναι σύντομο αλλά σφοδρό: θα ξεπεράσουμε τους 42 βαθμούς», ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet στο Twitter.

Στην απέναντι όχθη, στο Μαρόκο, το νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα μέχρι την Τρίτη, με θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από τους 37 μέχρι τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ασία, πολλές επαρχίες της νότιας και της νοτιοανατολικής Κίνας θα βιώσουν υψηλές θερμοκρασίες αυτό το Σαββατοκύριακο (μεταξύ 35-40 βαθμών) σύμφωνα με το Κεντρικό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο. Σε ορισμένες πόλεις της βορειοδυτικής Κίνας μπορεί να καταγραφούν ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες.

Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού αύριο και την Δευτέρα οι ανατολικές επαρχίες θα «ψήνονται» στους 39 βαθμούς Κελσίου.

Στις νότιες ΗΠΑ, εκατομμύρια άνθρωποι από την Καλιφόρνια μέχρι το Τέξας και τη Φλόριντα απειλούνται από τις επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους αυτό το Σαββατοκύριακο. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) αναμένει μάλιστα ότι θα σπάσουν «πολλά ρεκόρ».

Στο Φοίνιξ της Αριζόνας το θερμόμετρο έδειχνε σήμερα 47 βαθμούς - είναι η 16η συνεχόμενη ημέρα που η θερμοκρασία παραμένει σταθερά πάνω από τους 43 ° C στην πόλη αυτήν.

Πυρκαγιές

Στη νότια Καλιφόρνια, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη από την Παρασκευή για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών που ανάγκασαν τις αρχές να εκκενώσουν ορισμένες κοινότητες.

Τον Ιούνιο, ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά, όπου περισσότερες από 500 πυρκαγιές μαίνονται εκτός ελέγχου, αύξησε δραματικά την ατμοσφαιρική ρύπανση στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στα δάση του Ατζλούν, στην Ιορδανία, που πλήττεται από καύσωνα με τη θερμοκρασία να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς.

Περισσότερα από 20.000 στρέμματα κάηκαν σήμερα μέσα σε λίγες ώρες στη Λα Πάλμα της Ισπανίας, όπου χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους 2.500 κάτοικοι, σύμφωνα με τις αρχές των Καναρίων Νήσων.