Στην Πάρο και στον υπέροχο θερινό κινηματογράφο των Κυκλάδων Σινέ Έναστρον στη Νάουσα (Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου), θα προβληθεί την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 20:00, το βραβευμένο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους της Γεωργίας Μπιτάκου, "Μαντώ Μαυρογένη Οδοιπορικό Ελευθερίας μιας Ανταριασμένης Ψυχής".

Η Πάρος είναι η κοιτίδα του Οίκου των Μαυρογένηδων και το νησί που έζησε η Μαντώ με την οικογένειά της μετά την επιστροφή τους από την Τεργέστη στην Ελλάδα αλλά και ο τόπος που διέμενε μετά την Επανάσταση μέχρι και το θάνατό της.

Φυσικά το οδοιπορικό που αφορά τη ζωή και το πολεμικό έργο της Ηρωίδας δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει γυρίσματα στην Πάρο όπου έζησε και πέθανε η Μαντώ, με τη συμμετοχή εκλεκτών προσωπικοτήτων του νησιού, προβάλλοντας και σημαντικά μνημεία της περιοχής.

Η προβολή στο Πάρκο Πάρου είναι υπό την Αιγίδα του Δήμου Πάρου και την στήριξη του Δημάρχου Μάρκου Κωβαίου.

Θα προηγηθεί σύντομη εισήγηση από τη δημοσιογράφο και ιστορική ερευνήτρια Γεωργία Μπιτάκου, ενώ στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσουν συζήτηση και ερωτήσεις.

Τη μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ ανέλαβε ο κορυφαίος συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης και οι σπουδαίοι σολίστες Νίκος Χατζόπουλος και Θανάσης Βασιλόπουλος.

Συμμετέχουν απόγονοι της Ηρωίδας, συγγραφείς, ιστορικοί ερευνητές, εκπρόσωποι της εκκλησίας, τοπικοί άρχοντες, λαογράφοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως η κα Δανδουλάκη και ο Τάσος Νούσιας.

Σημειώνεται ότι το ντοκιμαντέρ έχει βραβευτεί από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης ως καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, ενώ έχει αποσπάσει και το βραβείο κοινού.