Πάρος - Δεκαπενταύγουστος: Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στην Παναγία Εκατονταπυλιανή

Tην Τρίτη, Δεκαπενταύγουστος, κορυφώνονται οι εορτασμοί στην Πάρο για τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου κατά την οποία πανηγυρίζει η Παναγία Εκατονταπυλιανή.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα Κυριακή 13 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών στον Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής

Σήμερα ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ώρα 07.00: Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Ώρα 19.30: Εσπερινός. Η Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος.

Αύριο ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ώρα 07.00: Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Ώρα 20.00: Μέγας Εόρτιος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Κατά την Ακολουθία της Λιτής θα πραγματοποιηθεί η περιφορά της Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως και του Επιταφίου της Παναγίας στον περίβολο του Ιερού Ναού, όπου και θα τελεσθεί η Ακολουθία της Αρτοκλασίας.
Ώρα 22.30: Έναρξη Ιεράς Αγρυπνίας που θα περιλαμβάνει Μικρό Απόδειπνο, Όρθρο (με τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου) και Θεία Λειτουργία.

Την ΤΡΙΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ώρα 07.00: Έναρξη Όρθρου.
Ώρα 08.30: Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος.
Ώρα 10.30: Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Εκατονταπυλιανής.
Ώρα 10.45: Δέηση στην εξέδρα του Λιμανιού και ολοκλήρωση της Λιτανείας στα Προπύλαια του Ιερού Προσκυνήματος, όπου και θα ψαλεί η ακροτελεύτια Δέηση.
Ώρα 20.00: Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Εν συνεχεία θα ψαλεί η Ακολουθία της Μεγάλης Παρακλήσεως.

Τον ναό ανήγειραν οι Άγιοι Αυτοκράτορες Κωνσταντίνος και Ελένη

Τον ναό ανήγειραν οι Άγιοι Αυτοκράτορες Κωνσταντίνος και Ελένη -τον 4ο αιώνα- και ανακαίνισε εκ βάθρων -δύο αιώνες αργότερα- ο άλλος μεγάλος βυζαντινός αυτοκράτωρ, ο Ιουστινιανός.