Η Πάρος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και υπήρξε κατά περιόδους σημαντικό κέντρο πολιτισμού, εμπορίου, γραμμάτων και τεχνών.

Συνετέλεσε σε αυτό η γεωγραφική και στρατηγική της θέση καθώς και το μεγάλο δώρο της γης της, το ξακουστό μάρμαρο, ο περίφημος «λυχνίτης».

Το βιβλίο «Πάρος Αντίπαρος Δεσποτικό» του αρχαιολόγου Γιάννου Κουράγιου, αποτελεί έναν πλούσιο και εύχρηστο οδηγό για την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Ο αναγνώστης μπορεί να ενημερωθεί για τα μνημεία και τα αξιοθέατα και να μυηθεί στην μακραίωνη ιστορία του τόπου.

Το βιβλίο του κ. Γιάννου Κουράγιου

Θα «συναντηθείτε» με τα σπουδαία γλυπτά στα μουσεία του κόσμου που φιλοτεχνήθηκαν από παριανό μάρμαρο καθώς και τα νεότερα μνημεία της ελληνιστικής ή της βυζαντινής περιόδου που υπάρχουν στο νησί.

Το άγαλμα της Νίκης, αριστούργημα των Παριανών εργαστηρίων γλυπτικής (480 π.Χ.)

Η πρώτη έκδοση έγινε το 2015 από την Επιτροπή Τουρισμού & Ανάπτυξης του Δήμου, σε 2 γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και ο σχεδιασμός της έκδοσης έγινε από την mmk design team.

Η δεύτερη επικαιροποιημένη έκδοση έγινε το 2020.

Το κείμενο συνοδεύουν 260 έγχρωμες φωτογραφίες από τα αντίστοιχα μνημεία που υπάρχουν σε όλο το νησί. Επίσης περιέχει δύο διαδρομές με στάσεις στους σημαντικούς  αρχαιολογικούς χώρους της Παροικιάς η πρώτη και ολόκληρου του νησιού, η δεύτερη.

O ακούραστος αρχαιολόγος Γιάννος Κουράγιος, ο καλύτερος πρεσβευτής του νησιού και η πιστή συνεργάτιδά του, αρχαιολόγος Ίλια Νταϊφά, μας ανοίγουν την πόρτα στον αρχαιολογικό πλούτο της Πάρου και της Αντιπάρου.

Ο γνωστός αρχαιολόγος και επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας κ. Γιάννος Κουράγιος

Η γνωριμία με τα αριστουργήματα της Παριανής αρχαιολογίας και τέχνης,  είναι ένα συναρπαστικό ιστορικό ταξίδι!

Ένα σπουδαίο έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από  το Δήμο Πάρου, αποδεικνύοντας την προσήλωση που δείχνει για την ανάδειξη του θέματος.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι πώς μπορεί όλος αυτός ο πλούτος να αναδειχθεί και να γίνει ο δυνατός πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού.

Η ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Πάρου στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνιστά βασική προτεραιότητα για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του προορισμού.

Δύο παράγοντες θα καταστήσουν εφικτή την πορεία προς την αξιοποίηση αυτών των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου.

Ο πρώτος είναι η προβολή αυτού του πλούτου μέσω των τουριστικών φορέων και τη διαχείριση και προώθηση του προορισμού με τις πλέον σύγχρονες τάσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ο δεύτερος είναι οι αντίστοιχες πρακτικές να μετουσιώσουν σε απτά αποτελέσματα τις αρχές, διοργανώνοντας δράσεις, όπως ξεναγήσεις, σχετικά συνέδρια κλπ.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τον οδηγό στο link:

Επίσης μπορείτε να τον προμηθευτείτε από την Επιτροπή Τουρισμού & Ανάπτυξης του Δήμου Πάρου.

Επιμέλεια κειμένου:

Μαρίνα Ματθαιοπούλου

Αναστήλωση του αρχαϊκού ναού, Δεσποτικό.  (Ιούνιος 2021, φωτό Σωτήρης Κουτσιαύτης

Το άγαλμα της Νίκης, αριστούργημα των Παριανών εργαστηρίων γλυπτικής (480 π.Χ.), Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου(φωτό Σωτήρης Κουτσιαύτης)