Πάρος: 6ο δειθνές συνέδριο αρχαιολογίας στο ΕΠΑΛ

Το Έκτο Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαιολογία της Πάρου και των Κυκλάδων (Πάρος VI) πραγματοποιείται στην Παροικία της Πάρου από χθες 14 έως τις 17 Ιουνίου 2024.

Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στην Πάρο και τους Κυκλαδίτες γείτονές της, στους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους.

Το Συνέδριο είναι το έκτο από μια σειρά Διεθνών Συνεδρίων με τον συγκεκριμένο τίτλο Πάρος, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο μας και διεξάγεται στην Παροικία της Πάρου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το προηγούμενο Συνέδριο (Paros V) πραγματοποιήθηκε στην Παροικιά τον Ιούνιο του 2019 και ο τόμος των Πρακτικών εκδόθηκε το 2021.

Το Συνέδριο Πάρου VI, με επιστημονικές ανακοινώσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και ξεναγήσεις, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Παροικιάς.

Γλώσσες του συνεδρίου είναι η ελληνική και η αγγλική.

Οι επιστημονικές εργασίες που θα παρουσιαστουν, αφορούν:

α) στην Πάρο μέσα στο ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο των Κυκλάδων αλλά και εκτός, με την εξέταση των επιρροών, σχέσεων και επαφών ανάμεσά τους

β) σε ειδικότερα θέματα με νεότερα στοιχεία για την εποχή του Αρχιλόχου και άλλων προσωπικοτήτων της αρχαίας Πάρου, αλλά και των αποικιών της στην Προποντίδα και την Β. Αδριατική

γ) στην γλυπτική της Πάρου και της Νάξου και την ευρύτερη διάδοσή της στην αρχαία Μεσόγειο

δ) στις έρευνες και τα νεότερα ευρήματα από το Δεσποτικό

ε) στα αποτελέσματα των μελετών του αρχαιολογικού υλικού από τις Κουκουναριές

στ) στην γεωαρχαιολογία και σεισμολογία των Κυκλάδων.

Συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές από ιταλικά, βρετανικά, τουρκικά, γερμανικά και αμερικανικά Πανεπιστήμια, όπως επίσης από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Θεσσαλίας, Θράκης και Θεσσαλονίκης, καθώς και η ερευνητική ομάδα του Δεσποτικού και των Κουκουναριών.
Όσοι παρακολουθήσουν το Συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου και των Κυκλάδων.