Παριανός Μπακαλιάρος σύβραση από την Αργυρώ

Υλικά

  • 4 φιλέτα μερίδες μπακαλιάρου (παστός και ξαλμυρισμένος)
  • 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια 4 μέτριες πατάτες
  • 2 κλωνάρια σέλινο ή μαϊντανό
  • 1 μικρή ντομάτα (προαιρετικά)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Ο μπακαλιάρος σύβραση από την Πάρο, είναι ο πιο νόστιμος λεμονάτος μπακαλιάρος στην κατσαρόλα. Ξαρμυρίζουμε πρώτα καλά το μπακαλιάρο. Δια Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε άλλο φρέσκο ψάρι με παχιά σάρκα, κομμένο σε φιλέτα.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (δαχτυλίδια). Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες, με πάχος περίπου 1 εκ.

Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα που να χωράει τα φιλέτα μπακαλιάρου, στρώνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια που είναι κομμένα σε φέτες (δαχτυλίδια). Από πάνω στρώνουμε σε μια στρώση τις κομμένες σε φέτες πατάτες. Ακουμπάμε επάνω τα φιλέτα ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου.

Αν χρησιμοποιήσουμε ντομάτα, βάζουμε φέτες ντομάτας πάνω στο ψάρι. Ακουμπάμε κλωνάρια από σέλινο ή μαϊντανό στην επιφάνεια του φαγητού. Τρίβουμε πιπέρι και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι σε νιφάδες. Συμπληρώνουμε νερό ίσα που να μισοσκεπάζει το ψάρι.

Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή ένταση. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε για 20′ χωρίς ανακάτεμα.

Δοκιμάζουμε το ζωμό στο αλάτι. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά στο δυνατό.

Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το λεμόνι σε ένα μπολ και περιχύνουμε το φαγητό με το λαδολέμονο.

Ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και βράζουμε για 5-7΄σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει και να πυκνώσει η σάλτσα. Στο τέλος το ψάρι μένει με λίγη παχιά και δεμένη σάλτσα. Σβήνουμε τη φωτιά.

Αφήνουμε να σταθεί το φαγητό για 5-10′ στην κατσαρόλα και σερβίρουμε με σπάτουλα πιάνοντας όλες τις στρώσεις του φαγητού. Περιχύνουμε με λίγη πυκνή σάλτσα από την κατσαρόλα.

TIPS

  • Όταν μαγειρεύουμε μπακαλιάρο παστό στην κατσαρόλα, αλατίζουμε πάντα προς το τέλος, γιατί με το βρασμό εξατμίζονται τα υγρά και η σάλτσα γίνεται πολύ νόστιμη.
  • Εκτός από μπακαλιάρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτες ψαριού με χοντρή σάρκα. Όπως ροφό ή στείρα.
  • Ντομάτα βάζουμε συνήθως στην καλοκαιρινή του εκδοχή. Δεν γίνεται όμως κοκκινιστή η σάλτσα! Αυτό που υπερισχύει είναι η γεύση του ψαριού με το λαδολέμονο.
  • Πολλές φορές κόβουμε 2-3 καρότα σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε στρώση πάνω στα κρεμμύδια ού με το λαδολέμονο.
  • Δεν ανακατεύουμε ποτέ αυτό το φαγητό γιατί θα λιώσουν όλα τα υλικά. Το μόνο που κάνουμε είναι να ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια.
  • Σέλινο ή μαϊντανό, βάζουμε ανάλογα με την προτίμηση μας. Κι αυτά τα βάζουμε σε κλωνάρια.
  • Το φαγητό βγαίνει με λίγη λευκή παχιά δεμένη σάλτσα λαδολέμονου.