Ένα από τα παλαιότερα έθιμα με καταγωγή από την αρχαία Ελλάδα και το δωδεκάθεο είναι οι κούνιες στη Μάρπησσα της Πάρου. Στην αρχαία Ελλάδα, με τον ερχομό της Άνοιξης πίστευυαν πως η κίνηση της κούνιας προς τον ουρανό έφερνε καλή τύχη και ελευθερία.

Στη σύγχρονη Ελλάδα, οι νέοι τις ημέρες του Πάσχα έφτιαχναν αυτοσχέδιες κούνιες και τις κρεμούσαν σε τρία κυρίως σημεία της περιοχής. Εκεί έστηναν ένα γερό δοκάρι και έδεναν με σκοινί τις κούνιες - από αυτό στη μια πλευρά και από κάποιο σημείο ενός σπιτιού στην άλλη.

Στην κούνια, η Μαρία Φυσιλάνη, κουνιστές και ριμαδόροι: Νίκος Βαράος, Στάθης Αλιπράντης, Δημ. Φρατζής (αρχείο Γιακουμίνας Φυσιλάνη).Πηγή: Ραγκούση - Κοντογιώργου, Κ. (2004) Πάρος και Αντίπαρος: το εικονοστάσι της ψυχής μου. Πάρος: Ανθέμιον

Σε αυτές πήγαιναν και κάθονταν ανύπαντρες κοπέλες και τις κουνούσαν για να κινήσουν το ενδιαφέρον στα αγόρια. Τις ημέρες του Πάσχα οι κοπέλες είχαν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και αποφάσιζαν ποιον γαμπρό θα "πάρουν", με την επιλογή να γίνεται με βάση τα ερωτικά δίστιχα τα οποία απήγγελλαν τα αγόρια στις κοπέλες.  

Στις κούνιες της Μάρπησσας, τέλη του 1950. Σπύρος Φωκιανός και Αναστάσιος Τρίτης.Πηγή: Αρχείο Χριστίνας Φωκιανού
Νικήτας Ανουσάκης και Μαρουσώ Παντελαίου, ντυμένοι για την περίσταση με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.Πηγή: Αρχείο Ιωάννας Δενδρινού