Ο Πύργος της Νάξου που θυμίζει Τοσκάνη και οι τρεις ιδιοκτήτριες που κερδίζουν τα Οσκαρ των κρασιών
Η οικογένεια Γρατσία έχει μετατρέψει την Ορεινή Νάξο σε Τοσκάνη! Στην περιοχή Κάτω Σαγκρί βρίσκεται ο αμπελώνας, το κτήμα και ο ιστορικός Πύργος Della Rocca – Grazia που αποτελούσε θερινή κατοικία των Ενετών ευγενών. Εκεί δημιουργούνται μερικές από τις πιο καλές ετικέτες κρασιών.
Πρόκειται για έναν παράδεισο αντίστοιχο σε ομορφιά με την Τοσκάνη. Λόφοι , κυπαρίσσια, ανεμόμυλοι και αμπέλια.
Η οικογένεια Γρατσία έχει μετατρέψει την Ορεινή Νάξο σε Τοσκάνη
Το κτήμα Terra Grazia είναι για την οικογένεια Γρατσία ο τόπος που εδώ και χρόνια περνούν τα καλοκαίρια της ζωής τους, συνδυάζοντας την καλοκαιρινή ραστώνη με την αναβίωση της αμπελουργικής τέχνης.
«Στο κτήμα μας Τerra Gracia στο Κάτω Σαγκρί περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας. Εδώ έχουμε καταθέσει την ψυχή μας και εδώ βρίσκουμε τον δικό μας παράδεισο» αναφέρουν οι τρεις ιδιοκτήτριες, η Αγγελική Γρατσία, γνωστή συμβολαιογράφος της Αθήνας και οι κόρες της Κατερίνα και Άννα Σταυριδάκη – Γρατσία.
Στην περιοχή Κάτω Σαγκρί βρίσκεται ο αμπελώνας, το κτήμα και ο ιστορικός Πύργος Della Rocca – Grazia που αποτελούσε θερινή κατοικία των Ενετών ευγενών
Στο κτήμα αυτό που εκτείνεται σε μια ολόκληρη περιοχή -70 στρεμμάτων- υπάρχει και ο περίφημος πύργος Della Rocca – Grazia. Η ιστορία του ξεκινά από τους Ενετούς, φτάνει όμως μέχρι την Αγγελική Γρατσία και την οικογένειά της.
Η Αγγελική Γρατσία μας εξηγεί «Ο Πύργος Della Roca – Grazia είναι Μνημείο Ενετικής εποχής, άνω των 600 ετών. Είναι ό,τι διασώζεται στις μέρες μας από ένα πολυόροφο κτίσμα φρουριακού χαρακτήρα. Φέρει διάσπαρτα πολεμίστρες, οι οποίες αποτελούν τα παράθυρα της σημερινής κατοικίας, ενώ ο μεταγενέστερος περιστεριώνας στην οροφή του κτιρίου έχει ενσωματωθεί στην οικία μας».
«Η φρουριακή τοιχοποιία είναι αξιοσημείωτη από άποψης τεχνικής και έχει πάχος 1,10μ., ενώ το εσωτερικό του διαμορφώνεται σε δύο ημικυκλικούς θόλους. Στον περίβολο του Πύργου διασώζονται επίσης, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Tolentino και το βοηθητικό φουρνόσπιτο του Πύργου που σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και έχει διαμορφωθεί σε ξενώνα. Εκεί φιλοξενούμε σήμερα κυρίως φίλους».
Η Ενετικής αρχιτεκτονικής αλέα, την οποία καλύπτουν γιασεμιά και τριαντάφυλλα, οδηγεί στο πηγάδι του κτήματος.
Περιμετρικά του Πύργου συναντάμε κήπους με βότανα και άνθη της τοπικής χλωρίδας, αιωνόβιες φραγκοσυκιές και αθάνατους που οριοθετούν τα όρια του κτήματος και καλύπτουν στους ψηλούς πέτρινους φράκτες του.
Στην ευρύτερη έκταση απλώνονται το περιβόλι, ο ελαιώνας και ο αμπελώνας . Δύο γαϊδουράκια και δύο Ελληνικοί ποιμενικοί αποτελούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Η Αγγελική Γρατσία και οι κόρες της Κατερίνα και Άννα Σταυριδάκη – Γρατσία
Τα αμπέλια
Η οικογένεια Γρατσία -ενετικής καταγωγής και η ίδια- αναβιώνει την τέχνη της αμπελουργίας στον τόπο της.
Η Αγγελική Γρατσία διευκρινίζει «Εδώ και χρόνια αποφασίσαμε να αναβιώσουμε την ιστορία της αμπελουργίας στη Νάξο και το ταξίδι αυτό ξεκίνησε από την αναζήτηση άγνωστων ποικιλιών στους αμπελώνες της ορεινής Νάξου. Με παραδοσιακούς ντόπιους που λατρεύουν το αμπέλι χαρτογραφούσαμε επί σειρά ετών μέσα στους αμπελώνες ποικιλίες που πιθανολογούσαμε ως άγνωστες, καθότι δεν θύμιζαν κάποια από τις ήδη γνωστές σε εμάς, και – αφού τις αποσπάσαμε – ξεκινήσαμε τη διαδικασία γενετικού ελέγχου τους, που ήδη μας έχουν δώσει πολύ ενδιαφέροντα και αισιόδοξα αποτελέσματα και συνεχίζουμε να ακολουθούμε το πρωτόκολλο ταυτοποίησής τους».
«Σε κάποιες από αυτές τις ποικιλίες εντοπίσαμε μόνο ένα ή δύο κλήματα και πραγματικά νιώθουμε συγκινημένοι και περήφανοι, αν καταφέραμε εγκαίρως να διασώσουμε κάτι που θα έσβηνε στο χρόνο».
Κάποτε οι κάτοικοι της ορεινής Νάξου, προφανώς επηρεασμένοι και από την ιστορία τους, ήταν εξ ολοκλήρου αμπελουργοί. Μύθος για την παρουσία του Διόνυσου στο νησί, αναφέρει πως ο θεός Διόνυσος γεννήθηκε στη Νάξο από το μηρό του Δία – η λατρεία του οποίου στο μυθικό όρος Ζας υπήρξε έντονη στο νησί – και ανατράφηκε από τις τρεις νύμφες Φιλία, Κορωνίδα και Κλειδή στο «Κακό Σπήλαιο» στο όρος Κόρωνος.
«Η έμπνευσή μου για τη δημιουργία ενός πρότυπου αμπελώνα, στον οποίο να συνομιλούν και να συμπράττουν η επιστήμη και η παράδοση, υπήρξε όλη αυτή η ιστορία αιώνων του τόπου μου γύρω από την αμπελουργία, αλλά και ο μύθος του Διονύσου και της Αριάδνης, του Στάφυλου και του Οινοπίωνα, των νυμφών που ανέθρεψαν τον Διόνυσο στο «Κακό Σπήλαιο. Αλλά και οι παραδοσιακοί αμπελουργοί που πιστοί στην ιστορία και την παράδοση καλλιεργούν εδώ και αιώνες τις δύσβατες αναβαθμίδες που σκαρφαλώνουν στις πλαγιές της ορεινής Νάξου».
«Οι πρώτες εμφιαλώσεις του Κτήματός σχετίστηκαν με τον παραδοσιακό αυτόριζο – ορεινό αμπελώνα της Νάξου κι έτσι προέκυψε ένα ροζέ μονοποικιλιακό κρασί από Φωκιανό, που ευδοκιμεί σε μεγάλη και άριστη ποιοτικά παραγωγή στο νησί, λόγω μικροκλίματος, και ένα πολυποικιλιακό ξηρό λευκό κρασί που περικλείει 12 κυκλαδικές ποικιλίες, μεταξύ των οποίων και εκείνες που ταυτοποιούμε ως άγνωστες. Βασικός μας κανόνας σε ό,τι κάνουμε είναι η κατάθεση ψυχής. Όπως συνηθίζω να λέω «όταν καταθέτεις σε κάτι την ψυχή σου, αυτό που δημιουργείται αποκτά υπεραξία που δεν αποτιμάται σε χρήμα».
Το μεράκι και οι βραβεύσεις
Πίσω από κάθε εύγευστο ποτήρι κρασί «κρύβεται» μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που δουλεύει καθημερινά με γνώση και μεράκι, καταπιανόμενη με την ιδιόμορφη τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας.
«Η προσεκτική διαλογή των σταφυλιών, η ελεγχόμενη οινοποίηση και η ήπια μεταχείρισή τους, αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μετάβαση της απολαυστικής γεύσης του σταφυλιού στη συμπυκνωμένη γεύση κάθε φιάλης».
Σήμερα το συγκεκριμένο οινοποιείο παράγει τρεις ετικέτες κρασιών, το FOKIANO -μονοποικιλιακό ροζέ από την ποικιλία Φωκιανό-, το MOSAIC – VINTAGE GRAPES- field blend όλων των λευκών ποικιλιών που συναντούνται στο νησί μεταξύ των οποίων κι εκείνων που ερευνώνται ως άγνωστες και το ASSYRTIKO -μονοποιλιακό λευκό από την ποικιλία Ασύρτικο από τους αμπελώνες του κτήματος.
Την οινοποίηση επιμελείται ο κορυφαίος οινολόγος Κυριάκος Κυνηγόπουλος ο οποίος διαπρέπει τα τελευταία 40 χρόνια στην Βουργουνδία και είναι σύμβουλος σε κάποια από τα μεγαλύτερα οινοποιεία του κόσμου. Οι δε φιάλες που φιλοξενούν τα συγκεκριμένα κρασιά είναι φτιαγμένες από ανακυκλωμένο γυαλί και κατασκευάζονται στην Ισπανία.
Τα κρασιά του Terra Grazia, παρόλο που κυκλοφορούν στην αγορά μόνο τρία χρόνια, έχουν σαρώσει βραβεία όπως το χρυσό βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό του Βερολίνου (Berlin Wine Trophy) και ασημένια στον διεθνή διαγωνισμού του Λονδίνου (London Wine Competition). Εχουν τοποθετηθεί σε κορυφαία πεντάστερα ξενοδοχεία, σε πολυτελή εστιατόρια και σε κορυφαίες κάβες του κόσμου
Σήμερα το συγκεκριμένο κτήμα παράγει τρεις ετικέτες κρασιών και μάλιστα βραβευμένες