Νίκος Συρμαλένιος: Aπαιτείται τελείως διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας».

Με την επισήμανση ότι είναι θετικό το φαινόμενο ότι σήμερα, μετά από δεκαπέντε χρόνια, έρχονται βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Βρούτσης και επικροτούν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή για τη φέρουσα ικανότητα, το χωροταξικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ξεκίνησε την ομιλία του ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι καλό είναι, λοιπόν, αυτά που δηλώνουν οι βουλευτές της ΝΔ να τα ψηφίζουν και όταν έρχονται τα αντίστοιχα νομοσχέδια, ώστε να υπάρχει συμφωνία λόγων και πράξεων. Επεσήμανε ότι από το 1988 γίνονται σχέδια ειδικών χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων, γίνονται τα ΣΧΟΟΑΠ, τα χωροταξικά ανοιχτών πόλεων, όπως και μια σειρά πολεοδομικών ρυθμίσεων, οι οποίες όμως ποτέ δεν εφαρμόζονται. Αντιθέτως, πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που θέτει ακριβώς το θέμα αυτό, ότι μπορούν να γίνονται ξενοδοχεία σε απόσταση τριάντα μέτρα από τον αιγιαλό. Γιατί, λοιπόν, το ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, εφόσον σήμερα δηλώνουν τα αντίθετα; Επίσης, πρόσφατα ψηφίστηκαν μια σειρά από άλλες επενδύσεις του λεγόμενου στρατηγικού χαρακτήρα σε μικρά νησιά ή νησιωτικά συμπλέγματα, τα οποία αλλοιώνουν την οικονομία κλίμακας και το περιβάλλον των συγκεκριμένων περιοχών. Γιατί τα ψήφισαν οι Κυκλαδίτες βουλευτές της ΝΔ;

Όσο δε για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά, που η ΝΔ έκανε πολύ μεγάλη φασαρία τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι απόφαση πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούν να εφαρμοστούν από τώρα. Γιατί λοιπόν η ΝΔ δεν προχωρεί μέσα στο 2023 στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά;

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου

«Πριν ξεκινήσω να μιλάω για τα οικονομικά ζητήματα, θα ήθελα να απαντήσω στον φίλτατο Γιάννη Βρούτση, τον συνάδελφό μου από τις Κυκλάδες, διότι ξεκίνησε και είπε κάτι πολύ σωστό, κάτι το οποίο λέγαμε εμείς εδώ και δεκαπέντε χρόνια για τη φέρουσα ικανότητα, το χωροταξικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη και είπε ότι πρέπει η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η πολιτεία, λοιπόν, έχει αναλάβει τις ευθύνες της κατά διαστήματα. Από το 1988 γίνονται σχέδια ειδικών χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων, γίνονται τα swaps, τα χωροταξικά ανοιχτών πόλεων, όπως και μια σειρά πολεοδομικών ρυθμίσεων, οι οποίες όμως ποτέ δεν εφαρμόζονται. Και έχω πολύ μεγάλη αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν και τώρα. Γιατί; Και εδώ πρέπει να απαντήσει ο κ. Βρούτσης.

Προχθές ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που θέτει ακριβώς το θέμα αυτό, ότι μπορούν να γίνονται ξενοδοχεία σε απόσταση τριάντα μέτρα από τον αιγιαλό. Γιατί, λοιπόν, το ψήφισε, εφόσον σήμερα μας είπε τα αντίθετα;

Παραπροχθές ψηφίστηκε μια σειρά από άλλες επενδύσεις του λεγόμενου στρατηγικού χαρακτήρα σε μικρά νησιά ή νησιωτικά συμπλέγματα, τα οποία αλλοιώνουν την οικονομία κλίμακας και το περιβάλλον των συγκεκριμένων περιοχών. Γιατί τα ψήφισε;

Καλό είναι, λοιπόν, αυτά που λέμε να τα ψηφίζουμε στην πράξη και όχι να τα λέμε, για να ακουγόμαστε αρεστοί. Εγώ, πάντως, δέχομαι ότι μετά από δεκαπέντε χρόνια έρχονται και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και επικροτούν δικές μας προτάσεις.

Σήμερα η Κυβέρνηση φέρνει πάλι στο παρά ένα των εκλογών μια σειρά από μέτρα προσωρινού χαρακτήρα –να δούμε πότε θα αποκατασταθεί η κανονικότητα- θετικά βεβαίως τα περισσότερα, όπως ρυθμίσεις οφειλών κ.λπ., κάποια πρόσθετα κονδύλια για τις συντάξεις σε σχέση με αυτούς που είχαν προσωπική διαφορά, τα οποία όμως είναι τελείως ανεπαρκή και τα φέρνει, ακριβώς για να γλυκάνει τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, που στην πραγματικότητα υποφέρει από την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τη συγκάλυψη των ευθυνών.

Σε όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα που ταλάνισαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, οι υποκλοπές, η διαφάνεια, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ακόμη και η στάση της χώρας μας απέναντι στον πόλεμο, ανέδειξαν τις μεγάλες ανεπάρκειες της Κυβέρνησης. Μια Κυβέρνηση που ξεκίνησε και πλασαρίστηκε ως κυβέρνηση των αρίστων και κατέληξε ως Κυβέρνηση με σοβαρές διαπλοκές Βουλευτών και στελεχών της, με απευθείας αναθέσεις σε «κολλητούς» και «ημέτερους», με ανικανότητα αντιμετώπισης των χρόνιων παθογενειών, με έξαρση της ρουσφετολογικής πολιτικής και βεβαίως, με ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών, όπως η ενέργεια και το νερό.

Τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο για αποπληρωμή χρεών και οφειλών είναι αποτέλεσμα μιας πολύ κακής κατάστασης που έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να πληρώνουν το μάρμαρο της υπερδεκαετούς κρίσης, χωρίς ταυτόχρονα να θεραπεύονται και οι αιτίες. Και εδώ είναι το ζήτημα, σε ποιο παραγωγικό μοντέλο πιστεύουμε; Το παραγωγικό μοντέλο, το οποίο συνεχίζει να εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία, δεν αίρει τις αιτίες της κακοδαιμονίας, που ενδεχομένως, εάν συνεχιστούν, μπορεί να μπούμε πάλι σε τέτοιες κρίσεις και σε μνημονιακές πολιτικές.

Τα νούμερα που παρουσιάζει, λοιπόν, της λεγόμενης ευημερίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές -σας είπε ο κ. Τσακαλώτος για το ισοζύγιο πληρωμών, αλλά για το τεράστιο ποσοστό εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές τίποτα, κουβέντα δεν ειπώθηκε από κανέναν, ούτε από τον Υπουργό Οικονομικών- δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και όλα αυτά, μέσα σε μια κρίση που πηγάζει τελικά από την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και του εθνικισμού σε πλανητικό σχεδόν επίπεδο.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, που υποκρύπτει μία παγκόσμια σύρραξη μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που συμμαχεί πλέον σχεδόν ανοιχτά με την Κίνα, στερεί πολύτιμους πόρους από την ανθρωπότητα και η κατάρρευση των τραπεζικών κολοσσών δείχνουν τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής. Τα επιτόκια που αυξάνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μαζί με τη διαφαινόμενη επαναφορά μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας από το 2024 –και αλήθεια, δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο επωάζεται για το 2024-, αναδεικνύουν όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία γεννώνται από ένα νεοφιλελεύθερο σύστημα σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι αριθμοί, λοιπόν, είναι πραγματικοί, αμείλικτοι και αποκαλυπτικοί. Είναι στο 5,9% η αύξηση του ΑΕΠ, σε όγκο όμως είναι 192 δισεκατομμύρια, κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 6,1%, αλλά πολύ υψηλότερος πληθωρισμός στα τρόφιμα. Κατώτατος μισθός 780 μεικτά και καθαρά 660, κάτω από την αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, χωρίς τριετίες και με πολύ χαμηλό ποσοστό εργαζομένων να καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά απορρόφησης. Από τα 32 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, είμαστε μόλις στο 4% εντός του 2022 και φυσικά τα χρέη προς την εφορία έφτασαν στο τέλος του 2022 τα 114 δισεκατομμύρια.

Είπε ο κ. Σταϊκούρας για τα «κόκκινα» δάνεια, πόσο οι τράπεζες απελευθερώθηκαν και έφτασαν στο 9%, αλλά βεβαίως τα «κόκκινα» δάνεια υπάρχουν, σε τελευταία ανάλυση, μέσω των funds και δεν είναι μόνο οι τράπεζες που τα έχουν στο δικό τους χαρτοφυλάκιο.

Βεβαίως, η πολιτική των υπερεσόδων του προϋπολογισμού, μέσω της ακρίβειας, που τροφοδοτείται από τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ, για να δίνει σταγόνες στον ωκεανό σε διάφορες κοινωνικές κατηγορίες.

Επίσης, να πω κάτι ακόμα που έχει σχέση με τα νησιά. Συνεχίζεται, κύριοι Υπουργοί, η μεγάλη απαξίωση του μεταφορικού ισοδύναμου. Κοντεύουν οι δικαιούχοι να είναι απλήρωτοι σχεδόν έναν χρόνο, από τον Απρίλιο του 2022. Θα μας πείτε -το βάζω συνεχώς το ερώτημα-, ποιο είναι επιτέλους το κονδύλι το οποίο αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο και σε ποιον κωδικό έχει εγγραφεί για το 2023;

Όσο δε για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά, που κάνατε πολύ μεγάλη φασαρία τα χρόνια που εμείς κυβερνούσαμε, αυτοί οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι απόφαση πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούν να εφαρμοστούν από τώρα. Γιατί δεν το κάνετε;

Όλα αυτά, λοιπόν, μαζί με τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που προχωράνε και ένα χρέος της χώρας πάνω από 400 δισεκατομμύρια, δείχνουν ακριβώς πού βαδίζουμε. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα στρατηγικό σχέδιο μιας άλλης πολιτικής, που δεν θα αναλύσω τώρα. Είναι οι έξι προτεραιότητες που ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας από τη Διεθνής Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, με ένα ριζικά διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης σ’ αυτή τη χώρα. Μόνο τότε μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε ότι θα βγούμε από την μεγάλη κρίση που έρχεται και επανέρχεται σ’ αυτή τη χώρα.».