Για τα προβλήματα λόγω της ακρίβειας και των ανατιμήσεων των προϊόντων που αντιμετωπίζουν εκτός από τους αγρότες και οι αλιείς, μίλησαν οι ιδιοκτήτες καϊκιού, Γιώργος και Αντώνης Κωστόπουλος, στο «Mega Σαββατοκύριακο», με τον Πρόεδρο της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρη Καπούνη, να συντονίζει τη συζήτηση.

Ο Γιώργος Κωστόπουλος περιέγραψε: «Έχουμε πολλά έξοδα, φθάνουν περίπου στις 30 χιλιάδες ευρώ τον μήνα. Έχει ανέβει πάρα πολύ το πετρέλαιο. Τα αναλώσιμα (π.χ. λάδια, δίχτυα που χρειαζόμαστε, κ.ά.) έχουν πάει στην διπλάσια τιμή. Βέβαια, οι τιμές του προϊόντος παραμένουν οι ίδιες εδώ και πολλά χρόνια. Πριν από πέντε χρόνια τα ψάρια ήταν πιο ακριβά από ό,τι σήμερα. Εμείς τα δίνουμε φθηνά και ο κόσμος τα αγοράζει ακριβότερα. Τα δικά μας προβλήματα είναι μεγαλύτερα, γιατί εξαρτόμαστε άμεσα από τον καιρό, αν έχει φουρτούνα ή μπουνάτσα. Ζητάμε ό,τι μπορούν να μας δώσουν, να πάρουμε κι εμείς καμία επιδότηση».

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Κωστόπουλος σχολίασε, αναφορικά με τα καύσιμα και τις τιμές των ψαριών: «Τα καύσιμα είναι ακριβότερα γιατί είναι μονοπώλιο, είναι πολύ πιο ακριβό από ό,τι θα τα παίρναμε από τον Πειραιά ή από κάποιο άλλο μέρος. Το κόστος των ψαριών είναι πολύ χαμηλό, μα ο καταναλωτής το παίρνει πολύ ακριβά. Για παράδειγμα, η μαρίδα, το φελιζόλ έχει 5 ευρώ από εδώ και πέρα, που έχει 7-8 κιλά και 5 ευρώ/κιλό το αγοράζει ο καταναλωτής. Εμείς θα πληρώσουμε και μεταφορικά για να πάει το φελιζόλ στον Πειραιά. Στην ουσία βγάζουμε και από την τσέπη μας. Δεν έχουμε κανένα κέρδος. Στους πέντε μήνες μπορεί να μπαίνουμε μέσα. Το καλοκαίρι είναι πιο περιορισμένο. Είναι θέμα τύχης το τι θα πιάσουμε».

Τον λόγο πήρε, έπειτα και ο Δ. Καπούνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι μετά τις κινητοποιήσεις οι αγρότες αναμένουν σημαντικές αλλαγές (αλλά και περισσότερα... χρήματα): «Περιμένουμε να τροποποιηθεί η ΚΑΠ και ότι θα αλλάξει η "πράσινη" ανάπτυξη. Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες αγροτών και κτηνοτρόφων. Πάντως, εάν περιμένουμε κάθε εκλογές για να παίρνουμε χρήματα... καήκαμε!».

Κοινή Γνώμη