Τον δρόμο για την αυτόβουλη κατεδάφιση τμήματος των παρανομιών του Nammos ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με έγγραφό του δίνει εντολή στην Υπηρεσία Δόμησης Σύρου να άρει την εντολή διακοπής εργασιών που είχε επιβληθεί ώστε η επιχείρηση να μπορέσει να προχωρήσει στην απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, όσον αφορά τα δύο βασικά κτίρια, στα οποία οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν εντοπίσει υπέρβαση της «νομιμοποίησης», το υπουργείο μεταθέτει την εξέτασή τους, αντί να έχει ήδη ελέγξει τα χαρτιά σε σχέση με την πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση αυτή δείχνει ως «συμβιβαστική λύση» για την επαναλειτουργία του τμήματος του Nammos που σφραγίστηκε πριν από μία εβδομάδα.

Στο έγγραφο που εστάλη χθες από το υπουργείο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ως αρμόδια για κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς), η υπηρεσία καλείται να προχωρήσει σε κατεδάφιση των παρανομιών που καταγράφηκαν στο Nammos, πλην εκείνων που εντοπίστηκαν στα δύο βασικά κτίρια (520 τ.μ. και 39 τ.μ.). Δίνεται, όμως, μια εναλλακτική: «Εκτός αν έχει ήδη προχωρήσει για αυτά διαδικασία αυτόβουλης κατεδάφισης ή κατεδάφιση με ιδιωτική βούληση κατόπιν έκδοσης έγκρισης εκτέλεσης εργασιών», αναφέρεται. Στη συνέχεια, η πολεοδομία Σύρου καλείται να εγκρίνει το αίτημα του Nammos για κατεδάφιση των παρανομιών με ίδια μέσα. Η έγκριση της πολεοδομίας είναι απαραίτητη γιατί έχει επιβληθεί διακοπή εργασιών και κάθε εργασία στον συγκεκριμένο χώρο μπορεί να οδηγήσει σε συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Τι αφορά η εντολή που δίνει το ΥΠΕΝ; Ενα κτίριο 32 τ.μ. στην πίσω πλευρά του συγκροτήματος, δύο κοντέινερ και τέσσερις δεξαμενές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα κοντέινερ και οι δεξαμενές έχουν ήδη απομακρυνθεί.

Ο χειρισμός του υπολοίπου, ωστόσο, δεν δείχνει ξεκάθαρος. Στο πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος καταγράφηκαν εργασίες σε ένα κτίριο 520 τ.μ. και σε ένα κτίριο αποχωρητηρίου 39 τ.μ.. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, τα κτίρια δεν καλύπτονται από τις δηλώσεις τακτοποίησης «καθώς το περίγραμμα, οι διαστάσεις, η συνολική επιφάνεια, οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις και οι όψεις δεν συμφωνούν με τα δηλωθέντα».

Επομένως, η διαδικασία που έχει ακολουθήσει το ΥΠΕΝ δεν δείχνει η δέουσα: το υπουργείο θα έπρεπε να έχει εξαρχής πραγματοποιήσει έλεγχο στις δηλώσεις τακτοποίησης (και την πραγματική κατάσταση) ώστε να καταλήξει τι μέρος των κτιρίων πρέπει να κριθεί κατεδαφιστέο.

Επιπλέον, επειδή και τα δύο κτίρια βρίσκονται στη ζώνη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό, στην οποία από το 2005 έχει απαγορευτεί εντελώς η δόμηση (με τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου του νησιού), θα έπρεπε να ελεγχθεί αν οι παρανομίες έγιναν, όχι πριν από το 2011 (ημερομηνία «κόκκινη γραμμή» των νόμων για τα αυθαίρετα), αλλά πριν από το 2005, κάτι που υποδεικνύουν και οι Επιθεωρητές σε όλα τα πορίσματά τους για τη Μύκονο. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον διαπιστωθεί ότι η σημερινή κατάσταση των κτιρίων είναι διαφορετική, θα πρέπει να γίνει ανάκληση της δήλωσης τακτοποίησης καθώς τυπικά τα δύο κτίρια… εξακολουθούν να είναι νόμιμα.

Η πλευρά του Nammos, πάντως, κινείται παράλληλα με το υπουργείο, εκμεταλλευόμενο τα λάθη του στη διαχείριση της υπόθεσης: ζήτησε και ορίστηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο δύο πραγματογνώμονες οι οποίοι θα εξετάσουν τις νομιμοποιήσεις.

Οπως εκτιμά η πλευρά της επιχείρησης, αν κατεδαφιστούν οι υπόλοιπες παρανομίες και βρεθεί ότι οι αποκλίσεις στα δύο κτίρια είναι μικρές, τότε θα πρέπει να γίνει ανάκληση της απόφασης σφράγισης του εστιατορίου-μπαρ «Concept».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο έγγραφό του, κάνει αναφορά στους πραγματογνώμονες του ΤΕΕ – το ΤΕΕ, όμως, δεν είναι δημόσια Αρχή, σε αντίθεση με την πολεοδομία Σύρου και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.