Στην Πάρο, ιδιοκτήτης πολυτελούς οικοδομής χτίζει δίπλα σε υδροβιότοπο. Για να μπορέσει να ρίξει τα θεμέλια, αντλεί  το νερό από την προστατευόμενη περιοχή και το αδειάζει στη θάλασσα.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star έκανε αυτοψία στην περιοχή του Μώλου στην Πάρο.

Πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά έχουν δοθεί άδειες για να γίνονται οικοδομικές εργασίες. Αυτοί που χτίζουν κάνουν άντληση υδάτων με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Δείτε το βίντεο εδώ

Μετά από καταγγελία, η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του δήμου Πάρου προχώρησε σε αυτοψία. Διαπίστωσε πως εκτελούνται πολύωρες εργασίες άντλησης υδροφόρου ορίζοντα, που μεταβάλλουν το υδρολογικό καθεστώς της προστατευόμενης περιοχής.

Παράνομες οικοδομικές εργασίες: Όσον αφορά τις ευθύνες, κυριολεκτικά εξελίσσεται ένα πινγκ-πονγκ ανάμεσα στις υπηρεσίες

Παράνομες οικοδομικές εργασίες: Όσον αφορά τις ευθύνες εξελίσσεται ένα πινγκ-πονγκ ανάμεσα στις υπηρεσίες

«Εμείς ξέρουμε ότι σε έναν υδροβιότοπο δεν μπορείς να αλλάξει στην στάθμη του υδροβιότοπου. Κάναμε ότι πρέπει το κάναμε. Οι μηχανικοί μας πήγαν είδαν ότι είδαν και μετέφεραν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας», δήλωσε ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος.

«Μπαλάκι» ευθυνών για τους ελέγχους

Όσον αφορά τις ευθύνες, κυριολεκτικά εξελίσσεται ένα πινγκ-πονγκ ανάμεσα στις υπηρεσίες.

Η πολεοδομία του δήμου Πάρου είναι αναρμόδια για να επιβάλει πρόστιμο ή να σταματήσει  τις παράνομες εργασίες. Αρμοδιότητα έχει  το τμήμα Περιβάλλοντος της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Νάξο.

Ωστόσο, επειδή αφορά υδροβιότοπο, δεν έχει αρμοδιότητα. Το «μπαλάκι» πηγαίνει στο τμήμα  Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης διοίκησης στη Σύρο.

Δεν τελειώνει, όμως, ούτε εδώ η γραφειοκρατία. Οι δυο υπηρεσίες σε Νάξο και Σύρο, αφού συνεδριάσουν, θα συναποφασίσουν ποια από τις δυο θα κάνει τελικά νέα αυτοψία στο χώρο. Όλο αυτό μπορεί να διαρκέσει μήνες…

Μέχρι τότε, είναι πολύ πιθανό η οικοδομή να έχει προχωρήσει αρκετά και οι ελεγκτές Περιβάλλοντος να μην βρουν τίποτα το επιλήψιμο.