Την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να συγκρουστεί με όσους αυξάνουν αδικαιολόγητα τις τιμές των προϊόντων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρωθυπουργός μίλησε συγκεκριμένα για προμηθευτές ή εμπόρους και τόνισε ότι θα γίνουν έλεγχοι, για να διαπιστωθεί εάν οι αυξήσεις τιμών είναι δικαιολογημένες.
Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στο πρόβλημα που έχει η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας, λέγοντας ότι μπορεί να επλήγη εκεί η αγροτική παραγωγή, αλλά τα οπωροκηπευτικά που παράγονται εκεί είναι λίγα και η θεομηνία δεν πρέπει να γίνει δικαιολογία για κάποιους να αυξήσουν τις τιμές.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός:
«Θα πολεμήσουμε με μέγιστη δυνατή αυστηρότητα την αισχροκέρδεια είτε αφορά προμηθευτές είτε εμπόρους. Θα επιμείνω στο ζήτημα και θα σας πω ότι έχουμε δυνατότητα να ερευνούμε αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Η αγροτική παραγωγή Θεσσαλίας επλήγη αλλά τα οπωροκηπευτικά που παράγονται εκεί είναι λίγα. Αν κάποιος πατήσει στην καταστροφή εκεί και αυξήσει τις τιμές θα τον βρούμε και θα τον τσακίσουμε.
Η προσπάθεια απαιτεί συγκρούσεις και είμαι έτοιμος να τις κάνω.
Δεν μπορείς να αυξάνεις κατά ένα ευρώ το προϊόν σου και μετά να λες ότι κάνω έκπτωση για να το ξανα πας στην αριχκή τιμή που είχες. Αυτό είναι κοροϊδία».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια στο ραφι των σουπερ μαρκετ παρά το γεγονός ότι η χώρα εμφανίζει τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού. «Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με 3 τρόπους. Ο πρώτος - επιδερμικός – γίνεται με επιδόματα που εξακολουθούμε να δίνουμε αλλά δεν είναι δομική λύση. Δομική λύση είναι οι δύο πυλώνες για μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Με μόνιμη μείωση φόρων που έγινε το προηγούμενο διάστημα και μόνιμη αύξηση μισθών που τώρα τις κάνουμε.
Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση συντάξεων και ξεπάγωμα τριετιών για εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα
Ενας εργαζόμενος που του έλειπε μια ημέρα για να συμπληρώσει τριετία όταν πάγωσαν το 2012 τη μια ημέρα θα την πάρει 1.1.2024 και θα δεί αύξηση στον μισθό του
Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις για μόνιμη στήριξη εισοδήματος. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα αποκλιμακωθεί αλλά η αυξήσεις θα μείνουν. Αν δεν συγκλίνουμε με την υπόλοιπη ευρώπη πάντα θα υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε μισθούς Ελλάδας και τιμές Ευρώπης».
«Μεγάλες αλλαγές. Τώρα»
«Μεγάλες αλλαγές. Τώρα.»: Το φόντο πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ώρα που παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου στους πολιτικούς συντάκτες, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, «μαρτυρούσε» πολλά -κυρίως, όμως, ήταν δηλωτικό της πρόθεσής του να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όπως αταλάντευτα έκανε ήδη από την προηγούμενη πρωθυπουργική του θητεία, την περίοδο 2019-2023.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό τώρα, τόνισε ωστόσο ότι οι υπουργοί κρίνονται και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κάνει «rotation» στα υπουργεία, μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.
Αφού διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια να μετακινηθεί σε κάποια θέση στις Βρυξέλλες ακομα και πριν τη λήξη της τετραετίας (σ.σ. «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο γνωστό λαϊκό τραγούδι που ερμήνευσε ο Βασίλης Καρράς), ο πρωθυπουργός παρείχε διευκρινίσεις για τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε και περιέγραψε το σχέδιό του για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα καθημερινότητας, προαναγγέλλοντας και νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλώνοντας με νόημα ότι «η Χάγη είναι μακριά». Τρεις ημέρες, δε, πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός «επέστρεψε» στην προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στο Βίλνιους, για να εξηγήσει ότι, όταν έλεγε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνουν υποχωρήσεις, δεν εννοούσε σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.