«Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Λευκωσία, σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την βάρβαρη τουρκική εισβολή.

«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Η επιδίωξή μας παραμένει μία: Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα ενιαίο κράτος χωρίς ξένο στρατό κατοχής όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο πρωθυπουργός, που παρίσταται στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση των 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Απευθυνόμενος προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τα όσα είπε πριν λίγες ώρες στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας πως «το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή υποχωρούμε. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλους».

Όπως επισήμανε, «δεν υπάρχει άλλος τρόπος από αυτόν που συμμερίζεται και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών όπως διαπίστωσα και πριν λίγες μέρες. Ο τρόπος είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών. Άλλωστε μόνο όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει τον διάλογο. Αναφέρομαι σε μια κατεύθυνση που δε μπορεί να απουσιάζει και η Ευρώπη».

Δίπλα στο «Δεν ξεχνώ» προσθέτουμε άλλες τρεις λέξεις «ενωνόμαστε, επιμένουμε και αγωνιζόμαστε», είπε ακόμη στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «τον μισό αιώνα που πέρασε η Κύπρος έγινε σύγχρονη δημοκρατία και στάθηκε όρθια στις ολέθριες επιπτώσεις του “Αττίλα”. Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα κράτησε ζωντανό το αίτημα της επανένωσης».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε αλλά και για να αγωνιστούμε. Το Κυπριακό προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα. Ένα παράδειγμα που βρίσκει αυταρχικούς μιμητές όπως αυτό της Ουκρανίας».

Δήλωσε επίσης την εμπιστοσύνη του στο διεθνές δίκαιο και στις ελληνικές θέσεις που είναι συμβατές με αυτό.

Απαντώντας στην αναφορά Ερντογάν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες, ο πρωθυπουργός είπε πως «υπάρχει πάντοτε ελπίδα, όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δε γίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του Ελληνισμού, αλλά και της Ευρώπης όσο δεν αναγνωρίζει αυτό το κατασκεύασμα [ενν. το ψευδοκράτος]».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα όχι μόνο οδύνης αλλά μια αφετηρία νέας ορμής για τις εθνικές μας διεκδικήσεις. Γυρίζουμε, σημείωσε, σε εκείνες τις στιγμές που πλήρωσαν η Κύπρος και η Ελλάδα και αυτό το νησί στάθηκε όρθιο, διατήρησε ζωντανό το αίτημα για επανένωση της χώρας .

Επανέλαβε πως η σαφής θέση της Ελλάδας είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς τους αναχρονισμούς για εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Υπενθύμισε δηλώσεις αυτή την εβδομάδα για την Κύπρο από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι «κάθε απειλή κατά της Κύπρου γίνεται και απειλή κατά της Ευρώπης».

Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος και να επουλωθούν οι πληγές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει μια ανάρτηση στο X για τον μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο:

«Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: "Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος"».