Αγαπητές συνδημότισσες, Αγαπητοί συνδημότες,

Οι αριθμοί ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνουν αυτά για τα οποία μας έχει ήδη ενημερώσει η ιατρική κοινότητα, ότι δηλαδή οι μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή δίδυμες απειλές για την ανθρωπότητα, που οδηγούν τα κρούσματα σε πρωτοφανή μεγέθη, πλήττοντας ιδιαίτερα το ανεμβολίαστο κομμάτι των συμπολιτών μας.
Είναι ανάγκη να σκεφτούμε ώριμα και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας έναντι των δικών μας και της κοινωνίας. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θα σημάνει αφόρητη πίεση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Η εμπειρία των δύο χρόνων πανδημίας μας ωστόσο έχει δείξει ότι πλέον δεν είμαστε απροστάτευτοι, υπάρχει ο τρόπος και τα μέσα, αλλά και η υπεύθυνη συμπεριφορά που οφείλουμε να ακολουθούμε, για να είμαστε ασφαλείς.

Στο πλαίσιο  αυτό, κάνω έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα, να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να κάνουν το εμβόλιο, καθώς και σε εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις να προχωρήσουν στην επαναληπτική δόση,  έτσι ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς.  Παράλληλα, συνιστώ σε όλους να εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και να τηρούν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στους ταξιδιώτες που πρόκειται να επισκεφθούν το νησί μας, καθώς και όσους πρόκειται να φύγουν και να επιστρέψουν στη συνέχεια στην Πάρο, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν περιορισμένες επαφές, να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (χρήση μάσκας, υγιεινή των χεριών, τήρηση αποστάσεων) και να αποφεύγουν οποιαδήποτε σωματική επαφή με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα τις άγιες τούτες μέρες, έτσι ώστε να μας βρει όλους μαζί, η νέα χρονιά.

Οι συστάσεις προς τους συμπολίτες μας για άλλη μια φορά είναι σαφείς: Εμβολιαζόμαστε άμεσα, και τηρούμε απαρέγκλιτα τους υγειονομικούς κανόνες και τα πρωτόκολλα που θεσπίζει η Πολιτεία για να κερδίσουμε τη μάχη το συντομότερο δυνατό.

Μάρκος Κωβαίος
Δήμαρχος Πάρου