Λαϊκή Συσπείρωση: Περί Μώλου ο λόγος…
Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, επισκεφθήκαμε στην περιοχή του Μώλου νεοανεγειρόμενη οικοδομή, όπου διαπιστώθηκε η άντληση υδάτων από τον χώρο θεμελίωσης της για τις ανάγκες καλουπώματος υπογείου. Το αποτέλεσμα αυτής της άντλησης είναι η μεταβολή του υδροφόρου ορίζοντα της προστατευόμενης περιοχής.
Κάτοικοι της περιοχής ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, όπως και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και η Κοινότητα Αρχιλόχου καλώντας την αστυνομία.
Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου έκανε τις απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Από τότε έχει περάσει ένας μήνας περίπου, και «αναζητείται» εκείνος που έχει τη δικαιοδοσία παρέμβασης. Στο μεταξύ οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.
Η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα αποδεικνύεται καθοριστική:
· Απέναντι στην αυθαιρεσία, την υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος
· Απέναντι σε μια νομοθεσία που διαχρονικά έχουν διαμορφώσει τα κόμματα εξουσίας, τα οποία υποκριτικά από τη μια μιλούν για βιωσιμότητα και αειφορία, και από την άλλη κάνουν ότι μπορούν για να διευκολύνουν τα συμφέροντα.
Ζητάμε από τον Δήμαρχο Πάρου να καταγγείλει το γεγονός στον Εισαγγελέα.
Τι γράφαμε το Σάββατο 6 Μαΐου
Στην Πάρο, ιδιοκτήτης οικοδομής χτίζει δίπλα σε υδροβιότοπο. Για να μπορέσει να ρίξει τα θεμέλια, αντλεί το νερό από την προστατευόμενη περιοχή και το αδειάζει στη θάλασσα.
Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star έκανε αυτοψία στην περιοχή του Μώλου στην Πάρο.
Πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά έχουν δοθεί άδειες για να γίνονται οικοδομικές εργασίες. Αυτοί που χτίζουν κάνουν άντληση υδάτων με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Δείτε το βίντεο εδώ
Μετά από καταγγελία, η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του δήμου Πάρου προχώρησε σε αυτοψία. Διαπίστωσε πως εκτελούνται πολύωρες εργασίες άντλησης υδροφόρου ορίζοντα, που μεταβάλλουν το υδρολογικό καθεστώς της προστατευόμενης περιοχής.
Παράνομες οικοδομικές εργασίες: Όσον αφορά τις ευθύνες εξελίσσεται ένα πινγκ-πονγκ ανάμεσα στις υπηρεσίες
«Εμείς ξέρουμε ότι σε έναν υδροβιότοπο δεν μπορείς να αλλάξει στην στάθμη του υδροβιότοπου. Κάναμε ότι πρέπει το κάναμε. Οι μηχανικοί μας πήγαν είδαν ότι είδαν και μετέφεραν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας», δήλωσε ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος.
«Μπαλάκι» ευθυνών για τους ελέγχους
Όσον αφορά τις ευθύνες, κυριολεκτικά εξελίσσεται ένα πινγκ-πονγκ ανάμεσα στις υπηρεσίες.
Η πολεοδομία του δήμου Πάρου είναι αναρμόδια για να επιβάλει πρόστιμο ή να σταματήσει τις παράνομες εργασίες. Αρμοδιότητα έχει το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Νάξο.
Ωστόσο, επειδή αφορά υδροβιότοπο, δεν έχει αρμοδιότητα. Το «μπαλάκι» πηγαίνει στο τμήμα Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης διοίκησης στη Σύρο.
Δεν τελειώνει, όμως, ούτε εδώ η γραφειοκρατία. Οι δυο υπηρεσίες σε Νάξο και Σύρο, αφού συνεδριάσουν, θα συναποφασίσουν ποια από τις δυο θα κάνει τελικά νέα αυτοψία στο χώρο. Όλο αυτό μπορεί να διαρκέσει μήνες…
Μέχρι τότε, είναι πολύ πιθανό η οικοδομή να έχει προχωρήσει αρκετά και οι ελεγκτές Περιβάλλοντος να μην βρουν τίποτα το επιλήψιμο.