Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε και τον τουρισμό πολυτελείας - Τι είπε για Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη
«Oι Έλληνες εκτίμησαν ότι είμαστε αποτελεσματικοί και ειλικρινείς. Και δεν διστάζουμε, όταν σφάλλουμε, να ζητάμε συγγνώμη», υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και τον Χρήστο Χωμενίδη.
Μάλιστα, στην ερώτηση αν θεωρεί ότι έχουν κλειδώσει οι συσχετισμοί δυνάμεων, όπως αποτυπώθηκαν στην κάλπη της 21ης Μαΐου, ο πρόεδρος της Νδ σημειώνει « Δεν είμαι σε θέση να το ξέρω ακριβώς. Εκείνο που εγώ έβλεπα στις συγκεντρώσεις μας ήταν πολύς και ενθουσιώδης κόσμος. Προφανώς πείθαμε. Οι εκλογές ωστόσο δεν κρίνονται στην προεκλογική περίοδο. Κρίνονται στη διάρκεια της τετραετίας. Κατά την κυβερνητική θητεία μας οι Έλληνες εκτίμησαν ότι είμαστε αποτελεσματικοί και ειλικρινείς. Και δεν διστάζουμε όταν σφάλλουμε να ζητάμε συγγνώμη».
Στο ερώτημα αν περίμενε το αποτέλεσμα του Μαΐου είπε: «Προσωπικά δεν περίμενα το double score. Πίστευα ωστόσο ότι μπορούσαμε και δικαιούμασταν να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα ακόμα καλύτερο από τις εκλογές του 2019».
Η προσδοκία του για τις 25 Ιουνίου: «Μια ασφαλής πλειοψηφία, Ο,τι περίπου είχαμε. 158 - 160 έδρες. Δεν χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω».
Στην ερώτηση του Χρήστου Χωμενίδη, αν θα είχε 180 βουλευτές θα προχωρούσε σε αλλαγή του Συντάγματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν θα έχουμε 180 βουλευτές. Μα και να είχαμε μπορώ να δεσμευτώ δημόσια ότι δεν θα έκανα συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη συναίνεση τουλάχιστον ενός ακόμα κόμματος».
Τα άλλα κόμματα δεν «έβλεπαν» τι τους ερχόταν: «Ναι, είχαν χάσει την επαφή τους με την κοινωνία. Ναι. Φαντάζονταν ότι η οργή την οποίαν οι ίδιοι διακινούσαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε ανταπόκριση στην ευρύτερη κοινωνία. Ότι το σύνθημα “Μητσοτάκη γαμιέσαι” ήταν πλειοψηφικό. Βαυκαλίζονταν πως νομοτελειακά θα επανέρχονταν στην εξουσία. Δίχως να έχουν προχωρήσει οι ίδιοι σε καμία εσωτερική ανανέωση. Είχαν μια ολόκληρη τετραετία στη διάθεσή τους για να επανεφεύρουν τον εαυτό τους και την άφησαν να πάει στράφι. Και τελικά έτρεξαν μια αντικειμενικά πολύ κακή καμπάνια»
Τι περιμένουμε μετά τις εκλογές ως χώρα: «Πιστεύω ότι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα είναι να συνεχίσει να συντηρεί ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ώστε να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση. Η Ελλάδα είναι ακόμα σημαντικά πίσω ως προς το διαθέσιμο εισόδημα. Γιατί; Γιατί φάγαμε στο κεφάλι τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ χώρα του ΟΟΣΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ. Και ακόμα δεν έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος. Πρέπει άρα να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη. Με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά από το παρελθόν. Ανάπτυξη που να στηρίζεται σε επενδύσεις και σε εξωστρέφεια και όχι σε κατανάλωση. Η οποία ταυτόχρονα να μειώνει το δημόσιο χρέος να μην είναι δηλαδή ανάπτυξη με δανεικά όπως εκείνη που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Που να δίνει μεγάλη έμφαση στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στη σύγκλιση των μισθών και κυρίως στη στήριξη των χαμηλών μισθών. Που να έχει χαρακτηριστικά ψηφιακά και σίγουρα θα σέβεται το περιβάλλον.
Χωμενίδης: Υπάρχει ένα άρωμα σοσιαλδημοκρατίας στα όσα λέτε...
Μητσοτάκης: Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων που νομοτελειακά παράγει ο καπιταλισμός αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για όλα τα κόμματα τα οποία αυτοπροσδιο ρίζονται ως προοδευτικά και θέλουν να καλύπτουν τον μεσαίο χώρο τον χώρο του Κέντρου. Άσχετα εάν προέρχονται από την Κεντροδεξιά ή από την Κεντροαριστερά. Πώς θα οδηγηθούμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Επιμένω στην ανάγκη να αυξάνονται οι μισθοί. Οι επιχειρήσεις επειδή έχουν στηριχθεί αρκετά από την κυβέρνηση οφείλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια. Η άνοδος των μισθών δεν επιτυγχάνεται με κάποια ντιρεκτίβα. Είναι αποτέλεσμα απτών πολιτικών. Οι επενδύσεις μειώνουν την ανεργία. Αυξάνουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Στους επιχειρηματίες που μου παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους απαντάω “πω πω στεναχωριέμαι πολύ για εσάς». Υπάρχει όμως λύση. Πληρώστε περισσότερο και θα τους βρείτε. Πιστεύω στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι σε πολλούς κλάδους έχουμε κλαδικές συμβάσεις που πληρώνουν μισθούς πολύ καλύτερους από τον βασικό. Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε το λαϊκό εισόδημα. Και με στοχευμένες μειώσεις φόρων. Θέλουμε το πορτοφόλι των εργαζομένων στην Ελλάδα να παχύνει. Είναι αυτό κεντροαριστερή ατζέντα. Εγώ θα την ονόμαζα παρακαταθήκη του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους»
Η Μύκονος και οι ακριβές διακοπές: «Η πρόσφατη παρέμβασή μου στη Μύκονο αποτέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους αντιλαμβάνονται τον τουρισμό σαν ευκαιρία γρήγορου πλουτισμού, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες. Οι νόμοι του κράτους πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστοί. Κάνουμε πλέον ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τις άδειες οικοδόμησης που εκδίδονται και εντοπίζουμε εύκολα τα αυθαίρετα. Επιδιώκουμε να προσελκύσουμε στην Ελλάδα επισκέπτες με μεγάλη καταναλωτική δύναμη. Σίγουρα, η ποιοτική άνοδος του τουρισμού ανεβάζει τις τιμές. Προφανώς κάποια νησιά ακριβαίνουν πάρα πολύ. Υπάρχουν όμως στην πατρίδα μας τόσες εναλλακτικές ώστε δεν νομίζω ότι ο Ελληνας θα στερηθεί ποτέ τη δυνατότητα να κάνει πολύ ωραίες διακοπές σε λογικότατες τιμές»
Για τα νησιά – άβατα από την χλιδή και την ακρίβεια: Ο Χρήστος Χωμενίδης αναφέρει ότι είναι, ωστόσο έως και τραυματικό για τον Ελληνα να ξέρει ότι πέντε- δέκα νησιά- ο αριθμός τους ολοένα αυξάνεται- έχουν γίνει για εκείνον άβατα...
« Η Μύκονος», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και η Σαντορίνη, η Πάρος , προσεχώς ίσως και η Κέρκυρα», σημειώνει ο Χρ. Χωμενίδης.
Μητσοτάκης: Και σε αυτά τα νησιά μπορείς να πας
Χωμενίδης: Για πολύ λίγο. Για μια νύχτα...
Μητσοτάκης: Δεν μπορείς να τα έχεις και τα δύο. Ο τουρισμός πολυτελείας, το τονίζω, φέρνει λεφτά στη χώρα μέσα από τη φορολόγηση και ανεβάζει τους μισθούς. Διαφορετικούς μισθούς μπορεί να δώσει στο προσωπικό του ένα ξενοδοχείο που χρεώνει χίλια ευρώ το βράδυ, διαφορετικούς ένα ξενοδοχείο που χρεώνει πενήντα. Μας ενδιαφέρει οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να εκπαιδεύονται καλύτερα και να αμείβονται καλύτερα. Ο τουρισμός είναι μια οικονομία υπηρεσιών. Δεν κινδυνεύουν οι άνθρωποι του να αντικατασταθούν από ρομπότ. Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης που ανατέλλει πρέπει να σκεφτόμαστε και ποιες δουλειές θα υπάρχουν σε δέκα δεκαπέντε χρόνια. Οι υπηρεσίες είναι πιο προστατευμένες από τη βαριά βιομηχανία...».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ