"Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλες κι όλους όσοι προσήλθαν στις 28 Μαΐου, στην πρώτη συγκέντρωση του συνδυασμού «ΠΑΡΟΣ με ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ», του οποίου έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, ως υποψήφιος δήμαρχος Πάρου.

Θα ήθελα συγχρόνως να ζητήσω συγγνώμη από εκείνους τους συμπολίτες μας που ήρθαν για να παρακολουθήσουν αλλά λόγω του αδιαχώρητου δεν κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα.

Ομολογουμένως ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση με σύνθεση που αντιπροσώπευε όλες τις ηλικίες, όλες τις επιχειρηματικές και επαγγελματικές τάξεις και όλες τις πολιτικές τάσεις του εκλογικού σώματος της Πάρου.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την κ. Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, φιλόλογο και διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Πάρου για την παρουσίαση, καθώς και τους ομιλητές κ.κ. Χρίστο Γεωργούση καθηγητή - συγγραφέα και δάσκαλό μου, Λοΐζο Κοντό, αυτοδιοικητικό, Μαργαρίτα Αργουδέλη, πρόεδρο της Κοινότητας Πάρου, Γιάννη Τζανετή, Μηχανικό Πληροφορικής - MBA και Γ.Γ. ΟΠΑΣ, Ιωάννα Χανιώτη, υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. Πάρου και Αργύρη Ταντάνη, επιχειρηματία της Νάουσας, οι οποίοι εξέφρασαν ανεπηρέαστα τις απόψεις τους για το νησί μας, καθώς και για τα καλά τους λόγια προς το πρόσωπό μου.

Ο συνδυασμός μας ανεξάρτητος, ενωτικός, χωρίς τοπικισμούς, ανοικτός στο διάλογο, εμπλουτίζεται καθημερινά ολοένα με νέα και αξιόλογα πρόσωπα και αυτό αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της Πάρου".

Αποσπάσματα της κεντρικής ομιλίας του Κώστα Μπιζά στο ΕΠΑΛ Πάρου

Αγαπητές μου συμπολίτισσες, Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Σας καλωσορίζω στην αποψινή πρώτη συγκέντρωση του Συνδυασμού μας και σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας.

Η πολυπληθής παρουσία σας αποτελεί έκφραση της μεγάλης ανησυχίας σας για την πορεία που έχει πάρει το νησί μας, αφού η οικονομία της Πάρου αλλάζει χέρια καθώς επικρατούν πλέον τα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος όλων μας, τα προβλήματα της καθημερινότητας έχουν πολλαπλασιαστεί, οι υποδομές που διαθέτουμε αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες μας και το φυσικό και δομημένο περιβάλλον αλλοιώνεται δραματικά.

Η Πάρος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή κι αυτό σημαίνει πως αν δεν παρθούν οι σωστές αποφάσεις θα οδηγηθεί σε μη βιώσιμες καταστάσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που μαζί με μια ομάδα συμπολιτών μας, κυρίως νέων, πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε τον δημοτικό συνδυασμό «ΠΑΡΟΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ» για να παρέμβουμε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και με τη δική σας ενεργή στήριξη να διεκδικήσουμε τη δημοτική αρχή.

Ο συνδυασμός μας είναι ανεξάρτητος, ενωτικός και χωρίς τοπικισμούς.

Ανεξάρτητος γιατί αρνούμαστε να γίνουμε εξάρτημα οποιουδήποτε κόμματος ή κάποιων οικονομικών συμφερόντων και ενωτικός, γιατί επιδίωξή μας είναι να ενώσουμε όλες τις υγιείς και αξιόλογες δυνάμεις του τόπου μας που έχουν διάθεση προσφοράς και χωρίς τοπικιστικές νοοτροπίες, αφού η Πάρος πλέον και λόγω του μεγέθους της αποτελεί ενιαίο χώρο, στα πλαίσια του ενιαίου δήμου.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να μηδενίσουμε το έργο της δημοτικής αρχής. Το θεωρούμε όμως λίγο. Διοίκησε το Δήμο για 8 ολόκληρα χρόνια και το έργο που μας παραδίδει είναι αναντίστοιχο σε σχέση με τη μεγάλη χρονική διάρκεια παραμονής της.

Άλλωστε εάν τα είχε κάνει όλα καλά, δεν θα υπήρχε λόγος να βρισκόμαστε τώρα σ' αυτήν τη αίθουσα και να είμαστε τόσο πολλοί.

Έπειτα από 8 ολόκληρα χρόνια παραδίδει στη νέα δημοτική αρχή κυκλοφοριακό χάος. Δεν πήρε κανένα μέτρο βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης. Οι κυκλοφοριακές μελέτες που εκπονήθηκαν παραμένουν στα ράφια του δήμου, με αποτέλεσμα το πρόβλημα χρόνο με τον χρόνο να επιδεινώνεται και να καθίσταται δυσεπίλυτο.

Δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων που αφορά και στην υγεία μας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Παρέλαβε ένα κύτταρο υποδοχής των σκουπιδιών της Πάρου και της Αντιπάρου, το υπερφόρτωσε και το κατέστρεψε μολύνοντας την περιοχή και τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ θα έπρεπε να φροντίσει για την κατασκευή ενός δεύτερου και ενός τρίτου κυττάρου.

Δεν ενδιαφέρθηκε για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, όπως είναι τα αγροκήπια Παροικίας και Νάουσας και δεν έπραξε τίποτε το ουσιαστικό για τη σχολική στέγη με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να εκπαιδεύονται σε νοικιασμένα ή προκάτ κτήρια.

Αλήθεια, που είναι το κλειστό γήπεδο της Πάρου που θα κατασκεύαζαν στο Ζευλάκι της Παροικίας καθώς και οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Νάουσας;

Που είναι η καθαριότητα των οικισμών που πριν μερικά χρόνια ήταν πεντακάθαροι;

Με λίγα λόγια η παρούσα δημοτική αρχή , ότι είχε να δώσει το έδωσε, δεν μπορεί να δώσει κάτι άλλο, είναι κουρασμένη και δεν θα έπρεπε να επιδιώκει μια τρίτη θητεία που μάλιστα θα έχει 5ετή διάρκεια.

Επαίρεται η δημοτική αρχή για το έργο της ΔΕΥΑΠ. Δεν μηδενίζουμε το έργο της ΔΕΥΑΠ. Αυτό όμως έλειψε να αφήσουν το νησί μας χωρίς νερό και με τα λύματα της αποχέτευσης να ρέουν στους δρόμους και να μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και τις παραλίες .

Αλλά και για το νέο αεροδρόμιο, καρπός πολυετούς προσπάθειας από το 1995 μέχρι τις μέρες μας, επιχειρεί να το οικειοποιηθεί, ενώ είναι προσπάθεια πολλών δημοτικών αρχών.

Ο Δήμος γενικότερα λειτούργησε χωρίς προγραμματισμό, ευκαιριακά, χωρίς σχέδιο και χωρίς αξιοποίηση του υπαλληλικού και εργατικού προσωπικού με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας να μην μπορούν οι υπηρεσίες του να συντάξουν ούτε τον προϋπολογισμό και να τον αναθέτουν σε ιδιωτικό γραφείο.

Ποιες είναι οι δικές μας αρχές:

- Θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε με ευπρέπεια, ήθος και εντιμότητα χωρίς να πολώσουμε και να διχάσουμε το νησί μας.

- Θα λειτουργήσουμε δημοκρατικά και με σεβασμό στην άποψη του άλλου.

- Θα επιχειρήσουμε σύνθεση των απόψεών μας μέσα από το διάλογο. Και με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Δημιουργήσαμε ένα συνδυασμό που βάζει πάνω από όλα εκείνα που μας ενώνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποδεικνύοντας ότι στις τοπικές κοινωνίες είναι εφικτή η συνεργασία των πολιτών πέρα από κομματικούς εναγκαλισμούς, γιατί τελικά αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά.

Συζητώντας με την κοινωνία, τους παραγωγικούς φορείς, τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και σε άλλους τομείς της ζωής του νησιού μας, καταρτίζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόσουμε σταδιακά με όρους συνεννόησης και συνεργασίας.

Συγκεντρώνουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων της Πάρου και συμφωνήσαμε ότι αυτές θα ιεραρχηθούν από τις ίδιες, με τη βοήθεια των λαϊκών συνελεύσεων έτσι ώστε να προχωρήσουν σταδιακά οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην υλοποίηση, με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης.

Σε όλες τις παραπάνω επαφές μας έγινε ξεκάθαρο ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις πολλές υποσχέσεις, τα κούφια λόγια, τους διαχωρισμούς, τις αλαζονικές συμπεριφορές και την αδιαφάνεια.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι χρειάζονται καθαρές κουβέντες και κοιτώντας τους στα μάτια συμφωνήσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στον κοινό μας δρόμο από εδώ και στο εξής.

Σκοπός μας είναι να ανασκευάσουμε τη δικαιολογημένη απογοήτευση που νιώθουν και να γίνουν συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές της πολιτικής ζωής του τόπου.

Το πρόγραμμα που ετοιμάζουμε περιλαμβάνει αφενός ένα πλέγμα δράσεων για το πεδίο αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφετέρου τις θέσεις μας για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν το νησί μας.

Σας γνωρίζω τους έντεκα ( 11 ) τομείς του προγράμματος μας :

1ον) ΔΙΟΙΚΗΣΗ

2ον) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

3ον) ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

4ον) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

5ον) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

6ον) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

7ον) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

8ον) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

9ον) ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ - ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

10ον) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

11ον) ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Αγαπητές μου συμπολίτισσες , Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Σας καλούμε σε συμπόρευση με τον δημοτικό μας συνδυασμό, που τον ενώνει το κοινό μας πρόγραμμα και η αγάπη μας για την Πάρο.

Χωρίς αγκυλώσεις και κομματικά στερεότυπα.

Κανείς δεν περισσεύει.

Καμία και κανένας.

Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και καινοτόμες ιδέες.

Οι πολίτες του τόπου μας με κοινή συνισταμένη την πολύχρονη εμπειρία τους και τη σύνθεση των γενεών, μας δίνουν τη δύναμη, αλλά συγχρόνως και τη σιγουριά, ότι μπορούμε να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου μας και να οδηγήσουμε την Πάρο σε ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον.

Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό ή και αδιαφορία.

Όλοι μαζί μπορούμε με κοινό βηματισμό να δώσουμε στην Πάρο τη θέση που της αξίζει.

Είναι καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να οργανωθούμε και να εργαστούμε γι’ αυτά που έχει ανάγκη το νησί, αφήνοντας πίσω μας παλιές νοοτροπίες και πρακτικές.

Σκοπεύουμε στην Επόμενη Μέρα για το νησί μας και σας καλώ όλους και όλες να ενωθείτε μαζί μας με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον αυτού τόπου.

Είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι να διαχωρίσουμε…

Είμαστε εδώ για να επουλώσουμε πληγές και όχι να τις πολλαπλασιάσουμε…

Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε μαζί τη Πάρο που ονειρευόμαστε… Είμαστε εδώ γιατί απλά είμαστε Εσείς…

Εγώ, ο Κώστας Μπιζάς είμαι ένας από εσάς. Σας κοιτώ στα μάτια με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, όπως συνηθίζω να σας κοιτώ όλα τα χρόνια της ζωής μου.

Πιστεύω ότι μαζί θα πορευτούμε στην επόμενη μέρα για το νησί μας.

Σε ένα Δήμο ανοιχτό για όλους. Με έναν Δήμαρχο κοντά στον δημότη και στα προβλήματά του. Όχι τα παράπονά σας στον Δήμαρχο, αλλά ο Δήμαρχος μπροστά στα προβλήματα για την επίλυσή τους.

Και με το ίδιο καθαρό και ειλικρινές βλέμμα θα σας κοιτάζω στα μάτια και στο τέλος της θητείας μας. Γιατί, δεν θα σας έχω προδώσει.

Κλείνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνοδοιπόρους - την οικογένεια μου, τους υποψήφιους και τους υποστηρικτές μας -  σε αυτό το ταξίδι που μαζί ξεκινήσαμε.

Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου και δέχτηκαν μαζί να πορευτούμε και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο για το νησί μας.

Επίσης ευχαριστώ την συντονίστρια  κα Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, τους αξιότιμους ομιλητές κ. Χρίστο Γεωργούση, κ. Λουίζο Κοντό, κα Μαργαρίτα Αργουδέλη, κ. Ιωάννη Τζανετή, κα Ιωάννα Χανιώτη , κ. Αργύρη Ταντάνη καθώς και τους φίλους που εθελοντικά συνέβαλαν στην οργάνωση της σημερινής συγκέντρωσης.

Ευχαριστώ όλους εσάς τους Συμπατριώτες, τις Συμπατριώτισσες, τους Φίλους και τις Φίλες που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!