Η Κίνηση Πολιτών Πάρου απέστειλε στις έξι Ιουνίου (06/06) το παρακάτω έγγραφο προς τη νυν και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, καθώς και προς την Πολεοδομία Πάρου.

Στο έγγραφο αυτό δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κάποια γραπτή απάντηση. Από πλευράς Δήμου υπήρξαν μόνον προφορικές διαβεβαιώσεις, ότι οι οικοδομικές εργασίες στην εν λόγω περιοχή είναι νόμιμες και ότι θα τοποθετηθούν ενδεικτικές πινακίδες προς προστασία των αμμοθινών, όπως είχε αποφασιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου πριν έναν χρόνο.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν τοποθετηθεί οι ενδεικτικές πινακίδες. Εν τω μεταξύ οι οικοδομικές εργασίες τόσο στην πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα όσο και στο Beach Bar συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Παράλληλα, η εξειδικευμένη ομάδα της Κίνησης Πολιτών, που ασχολείται με το θέμα, έχει αποστείλει 2 emails προς τη Δημοτική Αρχή με ημερομηνία 25/04 και 10/06 ζητώντας άμεσα συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου (Πολεοδομία Πάρου) με θέμα πιθανές πολεοδομικές παραβάσεις.

Η συνάντηση αυτή εκκρεμεί επ’ αόριστον.

Παρακάτω δημοσιεύουμε το έγγραφο, που είχε σταλεί στις 06/06 και στο οποίο δεν έχει δοθεί ποτέ γραπτή και επίσημη απάντηση:

Ερωτήματα προς την νυν και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή καθώς και προς την Πολεοδομία Πάρου σχετικά με τις οικοδομικές εργασίες στην παραλία του Μαρτσέλου:

1. Γιατί μετά από έναν ολόκληρο χρόνο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ημερομηνία 10-06-2023, η οποία προέβλεπε τα εξής:

- Έλεγχο από την Υπηρεσία Δόμησης της οικοδομικής άδειας ως προς τη νομιμότητά της και σε σχέση με το έργο που πραγματοποιείται, δηλαδή σε σχέση με την ανέγερση της πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας και των δύο θερινών κατοικιών.

- Αίτημα ελέγχου προς την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος για το αν υπάρχουν τυχόν περιβαλλοντικές παραβάσεις.

- Οριοθέτηση του δημόσιου κτήματος και τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων από μέρους του δήμου, ότι οι αμμοθίνες και τα κρινάκια της θάλασσας προστατεύονται.

2. Γιατί από 8 Μαρτίου, που έγινε η πρώτη καταγγελία στην Πολεοδομία Πάρου για παράνομο κλείσιμο της αγροτικής οδού που συνδέει την οδό Αγ. Φωκά με την παραλία του Μαρτσέλου και μέχρι σήμερα, 03/06, η ελεύθερη πρόσβαση για πεζούς και οχήματα στην παραλία δεν έχει διασφαλιστεί, όπως άλλωστε ορίζει και ο Νόμος;

3. Τέλος, ποια Υπηρεσία ελέγχει ότι οι εργασίες που εκτελούνται στο υγειονομικό κατάστημα που βρίσκεται στην παραλία του Μαρτσέλου ακολουθούν όλες τις διατάξεις της ΖΟΕ ΙΙ, ΦΕΚ Αγ. Φωκά, στην οποία υπάγεται η περιοχή, εφόσον ο τύπος της άδειας δεν προβλέπει ελεγκτή δόμησης;

Η εκδοθείσα άδεια προβλέπει την αισθητική βελτίωση υφιστάμενων κτιρίων και διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου. Αντ’ αυτού δεν βελτιώνονται αισθητικά τα υφιστάμενα κτίρια (που έχουν κατεδαφιστεί), αλλά δημιουργούνται σαφώς νέα.

Η περίπτωση της παραλίας του Μαρτσέλου με τη θηριώδη υπόσκαφη ξενοδοχειακή μονάδα με τις 50 πισίνες, που έχει καταστρέψει ολοσχερώς το φυσικό τοπίο, είναι χαρακτηριστική για τις επιπτώσεις των υπόσκαφων κατασκευών στο κυκλαδίτικο τοπίο.

Το ερώτημα είναι, τι προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή, ώστε:

1. να ελεγχθούν πιθανές περιβαλλοντικές και οικοδομικές παραβάσεις στην περίπτωση του Μαρτσέλου, όπως ορίζει και η προαναφερθείσα απόφαση του Δ.Σ. (φωτ. 1)

2. να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, ώστε να αποφευχθεί μία ακόμη de facto ιδιωτικοποίηση, καθώς μάλιστα η νέα ξενοδοχειακή μονάδα και το Beach Bar ανήκουν στον ίδιο επενδυτικό όμιλο. (φωτ. 2)

Φωτογραφία 1 (σχετική με το ερώτημα 1) από το Πρωτοσέλιδο της Καθημερινής (08/04/2024). Εδώ και 2 χρόνια γιατί δεν υλοποιείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Φωτογραφία 2 (σχετική με το ερώτημα 2) 01/06/2024: Από τον Μάρτη μέχρι σήμερα ο δρόμος προς την παραλία παραμένει κλειστός