Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη αρχηγού μπαίνουν οι έξι διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, με τους τόνους να ανεβαίνουν λόγω του ζητήματος που ανάκυψε με τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Όπως επίσης και με την αδυναμία να επέλθει συμφωνία μεταξύ των έξι υποψηφίων για τη διεξαγωγή του debate, δεδομένου ότι -σύμφωνα με τους συνεργάτες των άλλων πέντε υποψηφίων- ο Γιώργος Παπανδρέου έβαζε όρους και προϋποθέσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί. Κάπως έτσι, διαφαίνεται ότι, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί στη δημοσία τηλεόραση μια τηλεμαχία στην οποία θα πάρουν μέρος οι κύριοι Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Καστανίδης, Λοβέρδος και Χρηστίδης.

Την ίδια ώρα, οι υποψήφιοι και τα στελέχη που τους υποστηρίζουν περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα επιδιώκοντας να περάσουν τα δικά τους μηνύματα νίκης. Φαίνεται, άλλωστε, ότι έχουν δημιουργηθεί δυο γκρουπ υποψηφίων, το ένα αφορά στους κυρίους Ανδρουλάκη, Λοβέρδο και Παπανδρέου που δίνουν σκληρή μάχη για την είσοδό τους στο δεύτερο γύρο. Και το άλλο αφορά στους κυρίους Γερουλάνο, Καστανίδη και Χρηστίδη που δίνουν τη μάχη για μια αξιοπρεπή καταγραφή, που θα τους βοηθήσει να κατοχυρώσουν τον ρόλο τους την επόμενη μέρα.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι αρκετά δύσκολο να γίνουν προβλέψεις από την στιγμή που δεν είναι γνωστό το σώμα που θα ψηφίσει στις 5 και 12 Δεκεμβρίου (α’ και β’ γύρος). Ιδίως αν η συμμετοχή ξεπεράσει ακόμα και τις 200 χιλιάδες, όπως φαίνεται να θεωρούν έμπειρα κομματικά στελέχη.

Παραλλήλως, οι υποψήφιοι επιθυμούν με κάθε τρόπο να ενισχύσουν την επιρροή τους στο στελεχικό δυναμικό του κόμματος και ιδίως σε βουλευτές, πρώην βουλευτές, αυτοδιοικητούς, συνδικαλιστές. Ερίζουν, δε, για τη στήριξη των εν ενεργεία βουλευτών, κάποιοι εκ των οποίων κρατούν κλειστά ακόμα τα χαρτιά τους.

Οι υποστηρικτές του Γιώργου

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μαζί του τους βουλευτές Βασίλη Κεγκέρογλου, Γιώργο Καμίνη, Γιώργο Αρβανιτίδη, Τόνια Αντωνίου και Ανδρέα Πουλά. Συν τοις άλλοις και ένα σημαντικό αριθμό πρώην βουλευτών, αυτοδιοικητικών, συνδικαλιστών, κομματικών στελεχών όπως οι Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Ελενόπουλος, Σωκράτης Ξυνίδης, Αφροδίτη Παπαθανάση, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Καρακλιούμη, Ευγενία Μπουρνόβα, Απόστολος Κατσιφάρας, Κατερίνα Μπατζελή, Έφη Παγκάλου, Τάσος Δαρσινός, Πωλίνα Λάμψα, Δημήτρης Μπράτης, Ντίνα Κυπρινιώτη κ.α.

Οι υποστηρικτές του Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε επίπεδο βουλευτών έχει μαζί του τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Γιώργο Φραγκίδη, Απόστολο Πάνα, ενώ φαίνεται πως την υποψηφιότητά του θα στηρίξουν πιο διακριτικά και ο Μιχάλης Κατρίνης, η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Ανδρέας Μπιάγκης. Θετικά διάκειται ο βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την παράταξη. Παραλλήλως, ένας σημαντικός αριθμός στελεχών, αυτοδιοικητικών, πρώην βουλευτών είναι στο πλευρό του ευρωβουλευτή. Μεταξύ αυτών οι Στέφανος Ξεκαλάκης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Σταύρος Αρναουτάκης, Γιώργος Σημανδηράκης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Βαγγέλης Αργύρης, Μιχάλης Τζελέπης, Θανάσης Χαντάβας, Φρέντυ Παρασύρης, Σούλα Μερεντίτη, Γιώργος Οικονόμου, Λάμπρος Παλάντζας,  Μάρα Κουκουδάκη, Νανά Βρυώνη, Γρηγόρης Φελώνης, Έλλη Κοκολιού, Παναγιώτης Βλάχος κ.α.

Οι υποστηρικτές του Λοβέρδου

Στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου είναι οι βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Επίσης έχει μαζί τους μια πλειάδα πρώην βουλευτών, αυτοδιοικητικών και κομματικών στελεχών όπως οι Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιάννης Δημαράς, Στάθης Παναγούλης, Λουκάς Αποστολιδης, Σπύρος Καρανικόλας, Θάνος Ασκητής, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Χρήστος Θεοδώρου, Γιώργος Καρράς, Μαρία Κλαυδιανού, Κανέλος Λάλος, Δημήτρης Λιντζέρης, Μένη Μελιώρη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Κώστας Μποτόπουλος, Λευτέρης Τζιολας, Ελπίδα Τσουρή, Γιάννης Παπαδάτος, Δημήτρης Τσιρώνης, Θόδωρος Κολιοπάνος, Γιάννης Μίχας, Βασίλης Τράπαλης, Δημήτρης Σαράφογλου κ.α.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι βουλευτές Γιώργος Μουλκιώτης, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν δεν έχουν ανοίξει επίσημα τα χαρτιά τους, αν και οι δυο τελευταίοι φαίνεται πως θα κινηθούν μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Ανδρουλάκη.

Ιδιαίτερη μνεία, τέλος, πρέπει να γίνει στους δυο στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, Χρήστο Πρωτόπαπα και Μανώλη Όθωνα, οι οποίοι τηρούν απόλυτα τις παρακαταθήκες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και με τη στάση τους συμβάλουν καταλυτικά στην ομαλή μετάβαση στη νέα ηγεσία.

Πηγή: powergame.gr, parapolitika.gr