Λύθηκε το μυστήριο αιώνων σχετικά με την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου, καθώς επιστήμονες αποκάλυψαν σε ισπανικό τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ τα νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά από ανάλυση

Σύμφωνα με τον Guardian, ο σπουδαίος εξερευνητής ήταν μισός Εβραίος και μισός Ισπανός, όπως αναφέρθηκε στο "Columbus DNA: His True Origin", ένα πρόγραμμα που μεταδόθηκε από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTVE το Σάββατο, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής ημέρας της Ισπανίας και την ανάμνηση της άφιξης του Κολόμβου στον Νέο Κόσμο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε, εξέτασαν μικροσκοπικά δείγματα λειψάνων που είχαν ταφεί στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης, ο οποίος εδώ και καιρό χαρακτηρίζεται από τις Αρχές ως ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης του Κολόμβου, αν και υπήρξαν αντίθετοι ισχυρισμοί. Η ομάδα τα συνέκρινε με εκείνα γνωστών συγγενών και απογόνων.

Πλήθος χωρών διαφωνούσαν εδώ και αιώνες για την καταγωγή και τον τελικό τόπο ανάπαυσης του εξερευνητή που ηγήθηκε των αποστολών που χρηματοδοτήθηκαν από την Ισπανία από τη δεκαετία του 1490 και μετά, ανοίγοντας το δρόμο για την ευρωπαϊκή κατάκτηση της Αμερικής.

Πολλοί ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει την παραδοσιακή θεωρία ότι ο Κολόμβος καταγόταν από τη Γένοβα στη βορειοδυτική Ιταλία. Άλλες θεωρίες ανέφεραν ότι ήταν Ισπανός Εβραίος, Έλληνας, Βάσκος ή Πορτογάλος.

Ο Λορέντε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την έρευνα την Πέμπτη, είχε επιβεβαιώσει προηγούμενες θεωρίες ότι τα λείψανα στη Σεβίλλη ανήκαν στον εξερευνητή.

"Σήμερα κατέστη δυνατό να επαληθευτεί με νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί οριστικά η θεωρία ότι τα λείψανα της Σεβίλλης ανήκουν στον Χριστόφορο Κολόμβο, τόνισε.

Η έρευνα σχετικά με την εθνικότητα είχε περιπλεχθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά "το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απόλυτα αξιόπιστο", πρόσθεσε ο Λορέντε.