Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο ο απολογισμός της περιφερειακής αρχής για τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους. Σύγχρονος, οραματικός, καινοτόμος και προπάντων, γεμάτος με αναπτυξιακές πολιτικές για το σύνολο των νησιών μας. Πλήρως κοστολογημένος και απόλυτα ελεγχόμενος. Καταλήξαμε σε τρεις διαπιστώσεις. Η πρώτη διαπίστωση αφορούσε την ομοιομορφία των θέσεων που κατάθεσε σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης. Απόψεις εντυπωσιασμού, προχειρότητας και με άμεση επίκληση στο λαϊκό αίσθημα της ανεύθυνης ευαισθητοποίησης. Για να έχουμε κάτι να λέμε, δηλαδή. Και αυτό δεν παρατηρείται για πρώτη φορά. Επιβεβαιώνεται έμπρακτα λοιπόν, ο αρχικός ισχυρισμός μας, ότι οι παρατάξεις δημιουργήθηκαν αποκλειστικά, για να αποτρέψουν από την αυτοδυναμία την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου και όχι για να οδηγήσουν αυτόν τον ευλογημένο τόπο ένα βήμα ψηλότερα. Και τελικά λειτουργούν σαν μία παράταξη απέναντι στη δική μας!

Η δεύτερη διαπίστωση είναι η διαφορετικότητα στη στάση που διατηρούν εντός της αίθουσας του περιφερειακού συμβουλίου και έξω από αυτήν. Ενώπιος ενωπίω  κυριαρχεί η απόλυτη συναίνεση, η αναγνώριση, η καλή προαίρεση και προδιάθεση. Μέχρι να βρεθούν στο «αποστειρωμένο» και ασφαλές περιβάλλον των Δελτίων Τύπου και των μονολόγων στις ραδιοφωνικές εκπομπές. Εκεί ανακαλύπτουν ατέλειες, αξιοποιούν ως ανυπόστατες τεχνικές τη σκανδαλολογία και τη λασπολογία και οικειοποιούνται την ευαισθησία για τους νησιώτες. Και με ένα μαγικό και ταυτόχρονα απλό τρόπο, δοκιμασμένο πολλές φορές, η συναίνεση μετατράπηκε σε υπονόμευση τού περιφερειακού έργου. Πολιτική δειλία ή εκπλήρωση της υποχρέωσης για αντιπαράθεση στους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους; Βολεμένη στάση ή ενίσχυση του εγωκεντρισμού τους; Δημιουργία τοξικού κλίματος ή προσπάθεια (αυτο)προβολής; Ποιος ξέρει… Εμείς πάντως… ένα πρόσωπο, μια συμπεριφορά, ένα καθήκον και ένας στόχος. Σταθερά και αμετάκλητα.

Η τρίτη και τελευταία διαπίστωση είναι η απελπισμένη προσπάθεια συμμετοχής στην επιτυχία. «Όλοι μαζί». Ακούστηκε πολλές φορές στη διάρκεια της συνεδρίασης. Όχι κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης. Δεν είμαστε όλοι μαζί στη δουλειά, στην ευθύνη, στον σχεδιασμό, στα ξενύχτια, στη δημιουργία πολύτιμων συνεργασιών, στα συνεχόμενα ταξίδια στα νησιά, στην υλοποίηση, στις διεκδικήσεις στα υπουργικά γραφεία… πουθενά. Μαζί ήμασταν στα κατηγορητήρια, στους εισαγγελείς που μας στέλνατε ανά δύο μήνες και στις κατηγορίες που αθόρυβα επιτρέπατε να διαρρεύσουν. Γιατί δεν ξεχνάμε, επειδή δικαιωθήκαμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε να μοιραστούμε, ούτε να χαρίσουμε αυτά που έχουμε πετύχει μόνοι μας, χωρίς εσάς! Οι νησιώτες ξέρουν ότι τα έργα, άυλα και υλικά, έχουν ονοματεπώνυμο και υπογραφή.

«Θέλει γερά στομάχια, για να αντέξεις στην πολιτική», μου έλεγαν. Αυτός είναι άλλος ένας μύθος που καταρρίψαμε. Θέλει απλώς, να λες την αλήθεια, να υπερασπίζεσαι το έργο σου και να προσφέρεις. Αυτό που η παράταξη Χατζημάρκου πραγματοποιεί 8 χρόνια τώρα. Άλλωστε, εμείς δεν εξετάζουμε μόνο τα οφέλη από την εφαρμογή ενός ορθού και συγκροτημένου προγράμματος, αλλά αποτρέπουμε  και τα δεινά που θα φέρει η εσφαλμένη υλοποίησή του. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Αντιθέτως, αποτελεί ένα έργο δυσεπίτευκτο. Σίγουρα, όμως, οι πιθανότητες είναι συντριπτικά υπέρ μας, δηλαδή υπέρ των νησιών μας. Εξάλλου, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα για την παράταξή μας!

*Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Δωδεκανήσου και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Νοτίου Αιγαίου