Αποκαλυπτικό όσων συμβαίνουν στη Μύκονο και του τρόπου λειτουργίας των ελεγκτικών αρχών στο νησί είναι έγγραφο της εισαγγελέως Πρωτοδικών Σύρου Ολυμπίας Λαμπροπούλου προς τους επικεφαλής των υπηρεσιών Δόμησης Μυκόνου και Σύρου.
Στο έγγραφο με ημερομηνία 27 Μαρτίου η κ. Λαμπροπούλου κατηγορεί τους προϊσταμένους των δύο υπηρεσιών για ολιγωρία, επιλεκτική διενέργεια αυτοψιών και τους ζητάει ευλαβική τήρηση της νομιμότητας προειδοποιώντας τους ότι «οποιαδήποτε παράβαση εκ μέρους σας θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση εφαρμογή των περί αυτοφώρου διατάξεων».
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου ζήτησε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου να διεξαγάγει κατεπείγουσα έρευνα για το θέμα των αυθαιρέτων στη Μύκονο που νομιμοποιήθηκαν δυνάμει του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ περί «τακτοποίησης» (4495/2017).
«Έλλειψη προσωπικού»
Κι αυτό διότι, κατά παράβαση της νομοθεσίας, σε μόλις τρεις ή τέσσερις περιπτώσεις τακτοποίησης κτισμάτων στη Χώρα της Μυκόνου και στην Ανω Μερά έχει ζητηθεί η έγκριση της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με τον αριθμό των αυθαιρέτων που νομιμοποιήθηκαν την τελευταία πενταετία να υπολογίζεται σε εκατοντάδες.
Στο έγγραφό της προς τις υπηρεσίες Δόμησης Μυκόνου και Σύρου η κ. Λαμπροπούλου επισημαίνει ότι «κατά το παρελθόν έχει παρατηρηθεί ότι επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού και φόρτο εργασίας, η υπηρεσία σας επιδεικνύει ολιγωρία ως προς την εκτέλεση παραγγελιών προς διενέργεια αυτοψίας για τη διαπίστωση αυθαίρετων κτισμάτων στην περιοχή αρμοδιότητάς σας».
Το αποτέλεσμα της ολιγωρίας είναι, σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι εμπλεκόμενοι είτε να συνεχίζουν ανενόχλητοι τις δίχως άδεια οικοδομικές εργασίες τους είτε να προβαίνουν «όψιμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην τακτοποίηση του κτίσματος καταστρατηγώντας τις διατάξεις του νόμου 4495 του 2017. Η εισαγγελέας κατηγορεί ακόμη τους προϊσταμένους των δύο υπηρεσιών Δόμησης ότι ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για τα αποτελέσματα των ελέγχων τους με καθυστέρηση και συχνά αφού πρώτα οι κάτοχοι των αυθαίρετων κτισμάτων έχουν προλάβει να υπαχθούν στον ευεργετικό νόμο περί τακτοποίησης – νομιμοποίησης.
Η εισαγγελέας μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δεν ελέγχουν τα έγγραφα και δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υπαγωγή στον νόμο. «Απαιτείται ειδική ευαισθησία για όλες τις ζώνες όπου απαγορεύεται η δόμηση, ιδίως δε τους αρχαιολογικούς χώρους, για τους οποίους οφείλετε σε κάθε περίπτωση έκδοσης σχετικής άδειας από την υπηρεσία σας να έχετε διακριβώσει εάν έχει προηγηθεί σχετική έγκριση από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία».
Σύμφωνα με την πρόεδρο των Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, σε μόλις τρεις ή τέσσερις περιπτώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων στη Χώρα της Μυκόνου και στην Ανω Μερά (είναι εντός αρχαιολογικής ζώνης) έχει ζητηθεί από το 2017 μέχρι σήμερα η γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Για το συγκεκριμένο θέμα διεξάγεται ήδη από χθες ξεχωριστή έρευνα κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου.
«Αδυναμία… εντοπισμού»
Η κ. Λαμπροπούλου, τέλος, κατηγορεί τους προϊσταμένους των υπηρεσιών Δόμησης σε Μύκονο και Σύρο ότι άλλοτε με πρόσχημα την υποστελέχωση και άλλοτε με το πρόσχημα της αδυναμίας εντοπισμού του αυθαίρετου κτίσματος πραγματοποιούν «επιλεκτικές αυτοψίες». «Δεν είναι δυνατό να επικαλείστε αδυναμία εντοπισμού των ως άνω ακινήτων, των οποίων σας έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία με γεωγραφικές συντεταγμένες αλλά και τα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη», αναφέρει στο έγγραφό της.
Κλείνοντας, η εισαγγελέας απειλεί τους επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών με αυτόφωρο, προειδοποιώντας τους χαρακτηριστικά ότι «οποιαδήποτε παράβαση εκ μέρους σας θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση εφαρμογή των περί αυτοφώρου διατάξεων».