Κασσελάκης κατά Τσακαλώτου και διαφωνούντων - Αποδοκιμασίες κατά την ομιλία του

Ανέβηκαν οι τόνοι με φωνές και αποδοκιμασίες κατά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, αναγκάζοντας τον Παναγιώτη Ρήγα να διακόψει τον Κασσελάκη, προσπαθώντας να συνετίσει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, να σταματήσουν, αλλιώς να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

“Αυτές οι εικόνες δεν αρμόζουν στο πνεύμα της αριστεράς”, είπε ο Παναγιώτης Ρήγας.

Οι διακοπές ξεκίνησαν όταν άρχισε την ομιλία του ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης και το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής με τον κ. Ρήγα χρειάστηκε να παρέμβει δύο φορές και να ζητά να σταματήσουν οι διακοπές απειλώντας ακόμα και με αποβολή όσους φωνάζουν. Τους κάλεσε να σεβαστούν τόσο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και τους ομιλητές που θα ακολουθήσουν. Σεβαστείτε αυτό που υπηρετούμε όλα αυτά τα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Αφορμή για την ένταση ήταν η αποστροφή Κασσελάκη που αναφέρθηκε στα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λόγω των αναφορών «τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου».

«Πώς να δώσουμε αξιόπιστη πρόταση μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου;», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στη συνέχεια ανέφερε, ότι έχει αποφασίσει να δώσει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση και πως δεν μπορούν να παραμένουν στο κόμμα στελέχη που μιλάνε για επιθεώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ.​​​​

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του μέσα σε φωνές και αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της επιτροπής να επεμβαίνει δύο φορές.

«Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι επιθεώρηση και παραμένει. Ένας που λέει ότι μπήκε η ολιγαρχία και είναι στο κόμμα. Ένας που ανακοινώνει νέο κόμμα παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο και παραμένει. Αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Πιστεύουν όλα αυτά για τον πρόεδρο τα στελέχη, τα μέλη και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι αν το επιτρέπετε. Σε άλλο κόμμα θα είχαν διαγραφεί μέσα σε λίγες ώρες. Είναι η πραγματικότητα που πονάει. Τα στελέχη που λένε ούφο τους ψηφοφόρους παραμένουν στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει. Εσείς το επιτρέπετε;» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Αντί να μιλάμε για αυτά θα μιλήσουμε για τα μικρά. Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά που όσο είμαι πρόεδρος τα εσωκομματικά θα απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία φορά τέλος. Αριστερά δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα. Είναι η κυβερνώσα αριστερά με συνοπτικό λόγο, ξεκάθαρες προτάσεις».

«Χρειαζόμαστε τη δίκαιη και την απαιτητική ανάπτυξη και όχι τη φτηνή ανάπτυξη. Μας μιλούν από την κυβέρνηση για εξωστρέφεια και ρίσκο αλλά δεν γίνονται τέτοια πράγματα σε κράτος αλληλοεκβιαζομένων παραγόντων. Απαιτούν μια θεσμικά ισχυρή πολιτεία και όχι αυτή που διαλύεται με τα γούστα όποιου βρίσκεται στο Μαξίμου. Γι’ αυτά πρέπει να μιλήσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε στο ορόσημο; Πρέπει να πάμε με μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνης».

«Οι εκβιασμοί και οι καταναγκασμοί της προηγούμενης 10ετίας θα έρθουν ξανά αν είμαστε όπως τότε. Στη φιλοσοφία μας οι πολλοί εργαζόμενοι και οι καλοί μισθοί εξασφαλίζουν την κοινωνική ασφάλιση. Μας δόθηκε ένα διάλειμμα να ξαναστήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε εξωστρεφή καινοτόμα. Να φτιάξουμε μια οικονομία που θα κρατάει τους νέους στην πατρίδα τους με πολλές κερδοφόρες βιώσιμες επιχειρήσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το κοινωνικό κράτος».

«Αποχωρώ, δεν μπορώ να τον ακούω»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Κασσελάκη o Δημήτρης Βίτσας αποχώρησε από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα ακούγονταν. Επίσης ο Νίκος Φίλης φώναζε «αίσχος» την ώρα που μιλούσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τεμπονέρας: «Δεν στήνουμε λαϊκά δικαστήρια στον ΣΥΡΙΖΑ – Αχρείαστη και βαθιά διχαστική η πρόταση για δημοψήφισμα»

Ως αχρείαστη και εσωστρεφή χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για εσωκομματικό δημοψήφισμα με θέμα τις διαγραφές των διαφωνούντων στο κόμμα, ο Διονύσης Τεμπονέρας. Μιλώντας στην ΕΡΤ το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η ανάκληση της πρότασης αποτελεί όρο για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για τις ιστορικές στιγμές που ζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τεμπονέρας δήλωσε ότι καλείται να αποφασίσει επί της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας όσον αφορά την αποτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών λέγοντας ότι τα 300 μέλη καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις.

Για το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι όντως «υπάρχουν αρκετές και ιδεολογικές και προγραμματικές και πολιτικές εκκρεμότητες». Μιλώντας για τα προβλήματα που αναδείχθηκαν μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος δήλωσε ότι «προφανώς η εξέλιξη της προεδρικής εκλογής δεν μπορούσε να λύσει τις υπαρκτές διαφορές και τα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν αυτή τη στιγμή και άρα χρειάζονται κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα και το μέλλον του κόμματος».

Ερωτηθείς την αμφιλεγόμενη πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος ο κ. Τεμπονέρας απάντησε σχετικά: «Καταλαβαίνω τις ανασφάλειες αλλά και τις αγωνίες που οδήγησαν στην πρόταση αυτή. Είναι μια πρόταση η οποία είναι αντικαταστατική, υπό την έννοια ότι έχουμε ορίσει συγκεκριμένα όργανα, όπως είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία αποφασίζει για τα ζητήματα αυτά στα πλαίσια μιας πειθαρχικής διαδικασίας. Είναι μια πρόταση, η οποία είναι διχαστική, υπό την έννοια ότι δεν εξασφαλίζει την ενότητα του κόμματος την επόμενη μέρα. Είναι μια πρόταση η οποία είναι εσωστρεφής».

Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα, η ελληνική κοινωνία δεν ενδιαφέρεται γι αυτό το οποίο παρακολουθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, αλλά ενδιαφέρεται για τις πραγματικές αγωνίες και τα προβλήματα τα οποία έχει καθημερινότητα του πολίτη.

Γι' αυτό όπως είπε «θα πρέπει να ζητήσουμε την ανάκληση του δημοψηφίσματος. Δεν στήνει η Αριστερά λαϊκά δικαστήρια, ακόμα και όταν διαφωνεί με όρους συντροφικότητας, με όρους σεβασμού στην κριτική και στην διαφορετική άποψη. Χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι το κρίσιμο νομίζω, να δούμε πώς μπορούμε να προσθέσουμε στο πολιτικό εγχείρημα και όχι να αφαιρέσουμε».

Θέλοντας να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής επανέλαβε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι αχρείαστη, διχαστική και υπονομεύει την ενότητα του κόμματος.