Διαβάστε το εκτενές δημοσίευμα του Guardian, για την "επιτυχία" της Μυκόνου, η οποία -όμως- "έφερε ναρκωτικά, ξέπλυμα χρήματος και οργανωμένο έγκλημα" στο νησί.

Ολόκληρο το άρθρο:

«Το ελληνικό νησί πλουτίζει ως μια παιδική χαρά για τους πλούσιους και διάσημους επισκέπτες, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι η ανάπτυξη έχει ξεφύγει», αναφέρει, σε δημοσίευμά του, ο Guardian, για το φετινό καλοκαίρι στη Μύκονο, τονίζοντας ότι το νησί έχει χορτάσει από τον «τουρισμό με σαμπάνια».

Φέτος το καλοκαίρι, πέρασαν από τη Μύκονο ο Έλον Μασκ, η τραγουδίστρια και τηλεοπτική περσόνα Νικόλ Σέρζινγκερ με τον αρραβωνιαστικό της, ο πρώην σταρ του ράγκμπι Τομ Έβανς, ο ποδοσφαιριστής Μο Σαλάχ και πολλοί ακόμη.

«Έχουμε πάρει λάθος δρόμο. Έχουν γίνει λάθη. Όλοι έχουμε συμβάλει σε αυτά», δήλωσε στο βρετανικό μέσο ο Νίκος Ζουγανέλης, κάτοικος του νησιού.

Η τουριστική περίοδος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και ήδη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τουρίστες έχουν περάσει από τη Μύκονο.

Τον Ιούλιο εκτιμάται ότι επισκέφτηκαν το νησί 220.000 επισκέπτες σε μια εβδομάδα, με τουλάχιστον 30.000 υπαλλήλους -τρεις φορές ο πληθυσμός των κατοίκων- να στελεχώνουν εστιατόρια, ξενοδοχεία και ιδιωτικές βίλες, αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Την περασμένη εβδομάδα, αυτοκίνητα με φιμέ, μαύρα τζάμια που μετέφεραν τις νέες αφίξεις, περιηγήθηκαν στο επιβαρυμένο οδικό δίκτυο της Μυκόνου, όπως κάνουν κάθε καλοκαίρι. Η σαμπάνια έρεε στα πολυτελή εστιατόρια, fashionistas και influencers του TikTok παρέλασαν στα λιθόστρωτα δρομάκια της Χώρας, ενώ τα καταστήματα πουλούσαν haute couture και η πελατεία του διάσημου JackieO' απολάμβανε κοκτέιλ στο ηλιοβασίλεμα.

Είναι ένας μικρόκοσμος αίγλης και λάμψης που έχει καταφέρει να επιβιώσει δίπλα σε έναν άλλο κόσμο που κατοικείται από παλαιότερες γενιές ντόπιων, οι οποίοι πηγαίνουν στην εκκλησία και μπορεί να δει κανείς στα παραθαλάσσια καφέ της πόλης.

Ωστόσο η επιτυχία έφερε ναρκωτικά, ξέπλυμα χρήματος και οργανωμένο έγκλημα, αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian. Το άλλοτε φτωχό νησί αναθέρμανε την τουριστική βιομηχανία της χώρας στον απόηχο της «ανακάλυψής» του τη δεκαετία του 1950 - από ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν τη Δήλο, το κοντινό νησί που από καιρό θεωρούνταν ως ο πιο ιερός τόπος του αρχαίου ελληνικού κόσμου- αλλά τώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας υπερανάπτυξης.

Ο δήμαρχος Μυκόνου συμμερίζεται την ανησυχία ότι το νησί μπορεί να πλησιάζει προς ένα σημείο κορεσμού μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων στο όνομα των «στρατηγικών επενδύσεων», επισημαίνει ο Guardian.

«Το νησί μας είναι γεμάτο, έχει ξεπεράσει τα όριά του», λέει η Μαριγούλα Αποστόλου, πρόεδρος του τοπικού λαογραφικού μουσείου. «Το φυσικό περιβάλλον έχει καταστραφεί, οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, και αυτό πριν καν μιλήσουμε για την απειλή για τον τρόπο ζωής μας, από τον χαρακτηρισμό το "νησί του πάρτι"».

Σύμφωνα με την ίδια, η Μύκονος είναι πολλά περισσότερα από εκλεκτά μενού και νυχτερινή ζωή. «Έχουμε ήθη και έθιμα... Οποιαδήποτε περαιτέρω λεγόμενη ανάπτυξη από ξένους επενδυτές όχι μόνο θα επιβαρύνει την πίεση, αλλά θα οδηγήσει σε γενική υποβάθμιση».

Στο γραφείο του, ο δήμαρχος Κ. Κουκάς έχει πανοραμική θέα στην κορυφή του λόφου απέναντι, η οποία, όταν εκείνος ήταν παιδί, δεν είχε καθόλου κτίρια, αλλά σήμερα είναι μια μάζα από βίλες, πολλές εξοπλισμένες με σεφ, θυρωρούς και μασέρ που προετοιμάζονται για να ανταποκριθούν στις ιδιοτροπίες των ποδοσφαιριστών και άλλων διασήμων, συνεχίζει ο Guardian.

Ο δήμαρχος συμμερίζεται την ανησυχία ότι η Μύκονος μπορεί να πλησιάζει προς ένα σημείο κορεσμού μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων στο όνομα των «στρατηγικών επενδύσεων». Ένα έργο που υποστηρίζεται από επενδυτές σε Άμπου Ντάμπι και Κουβέιτ προβλέπει την κατασκευή ενός μικρού χωριού με λιμάνι ικανό να ελλιμενίζει σούπερ γιοτ.

«Η Μύκονος είχε φέτος την καλύτερη χρονιά της. Οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 20%, αλλά η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας», παραδέχεται ο δήμαρχος του νησιού.

«Θέλουμε να αποφασίσουμε μόνοι μας για το μέλλον μας ως τοπική κοινότητα… ναι, είμαστε ένα νησί για πάρτι, αλλά η Δήλος είναι ακριβώς δίπλα. Ο Έλον Μασκ το επισκέφτηκε και χαιρόμαστε πολύ επειδή θα θέλαμε να γίνουμε γνωστοί ως κέντρο πολιτιστικού τουρισμού. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να χάσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα», συνέχισε ο κ. Κουκάς.